David Pomahač (ex-Kieslowski) vydává album Neviditelný, producentem & spoluautorem je Martin Hůla aka Martin Tvrdý

David Pomahač (ex-Kieslowski) vydává album Neviditelný, producentem & spoluautorem je Martin Hůla aka Martin Tvrdý

Tisk

neviditelny 200David Pomahač, zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista, vydává 19. dubna u vydavatelství Minority Records své druhé sólové album s názvem Neviditelný. Spoluautorem hudby a producentem desky v jedné osobě je Martin Hůla aka Martin Tvrdý.



„Nejlepší věci v životě jsou neviditelné," poznamenává Pomahač. „Vzduch, který dýcháme, příběhy psané mezi řádky, láska sama. Dokonce i inspirace se čerpá z nějaké nehmotné sféry. Někdy jsem pak neviditelný sám sobě - těžko čitelný, neuvědomuji si své motivace, přehlížím znamení - ale pak se poznávám ve vypravování příběhů ostatních lidí. Neviditelný je prostředkem ke zpracování těchto podnětů.“

Neviditelný se zrodil ze studiové improvizace se známým hudebníkem a inovátorem Martinem Hůlou. Méně pracuje s kytarovými ornamenty a signalizuje nový přístup k textaci.

„Od první spolupráce, ještě v době Kieslowski, jsem chtěl dělat s Martinem víc. Je geniální. Chodil jsem k němu do studia jednou týdně, nic nebylo předem dané, hudbu na desku jsme napsali a nahráli společně. Nahrál jsem baskytary a využil i lap steel kytaru, pak už jen synťáky, kytarám jsme se vyhýbali. Hráli jsme, improvizovali, hledali divné zvuky a povídali si,” říká Pomahač.

 neviditelny1

Pomahač zvolil nový přístup k psaní. Tentokrát nehledal podněty v osobním životě, texty jsou inspirovány především z jednotlivých vět románů H. G. Wellse, dystopických sci-fi a historek lidí kolem sebe. Pomahač splétá příběhy o sebezáchově a vůli přežít.

„Jsou to takové příběhy v příbězích. Písničky o malých i velkých vesmírech. Existenciální sci-fi o důležitých věcech, co jsou neviditelný a skrytý. Našel jsem v knize nějakou situaci, která by dost možná nikomu dalšímu nepřipadala důležitá a domyslel si příběh. To samé jsem dělal se situacemi vypozorovanými u ostatních. Záznamy banálních a běžných momentů nemajících s chodem velkého světa nic společného,” dodává Pomahač k novince Neviditelný.

Osmipísňové album Neviditelný doprovází videoklip písně Klaun režiséra Davida Mencla s herečkami Klárou Issovou a Sarah Haváčovou, zazní v ní - stejně jako ve skladbě Dlouhý - housle Jenovéfy Bokové a violoncello Marie Dorazilové.

David Pomahač prošel kapelami Bez peří, Houpací koně či skupinou Xaviera Baumaxy. Roku 2010 založil známé urban folkové duo Kieslowski. Intimní výpovědi založené na zvuku kytary, klavíru, dvou vokálů, Davidově hudbě a textech, si získaly početnou fanouškovskou základnu a vyprodané koncerty doma i v zahraničí. Kieslowski vydali tři úspěšná alba a několik EP..

Sólový debut Do tmy je daleko (2020) byl hluboce osobním, reflexivním pohledem na izolaci a hledání vlastního místa ve světě. Melancholií a atmosférickou kytarovou elektronikou prosycená nahrávka byla zároveň plná světla a textů balancujících mezi romantikou, úzkostí a nadějí. Nahrál ho s uznávaným producentem Tomášem Havlenem (Post-hudba, Zvíře jménem podzim, Spomenik, atd.). O rok později následoval živák Live 11/3/2020.

Pomahač je mimo jiné autorem oblíbeného podcastu Na kafe s Davidem Pomahačem, ve kterém zpovídá osobnosti české hudební scény, V posledních letech také hudebně doprovází písničkářku Imu Tevu.

Limitovaná číslovaná verze vinylu Neviditelný v počtu sta kusů obsahuje prémii v podobě dubové verze desky z dílny Martina Hůly, Petra Kloučka a Tomáše Karáska aka Gaexe, a také originální polaroidové a instaxové fotografie s vepsaným vzkazem vytvořené Pomahačem. Digitální verze alba a CD obsahují bonusový track Bez konce.

neviditelny vinyl

Křest alba Neviditelný proběhne 26. května v pražském Café V lese. Na nejbližší koncerty můžete zavítat 20. 4. do Hudebního bazaru v Ostravě, 21. 4. do opavského klubu Art, 22. 4. vystoupí v novojičínské Galerce a 29. 4. v Modrém Trpaslíkovi v České Třebové.

Zdroj foto: Tomas Carl Allen

Více informací:
Multilink lnk.to/neviditelny
www.davidpomahac.cz
www.minorityrecords.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Andrea Buršová: „Chci zpívat s patřičným ponorem i nadhledem.“

aandrea-bursova200Herečka brněnské scény Husa na provázku Andrea Buršová nedávno vydala báječné album s názvem Nůž na ticho. Dvaadvacet písní svědčí o silném vztahu k šansonu a poezii. Pokud hledáte něco, co se jen tak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Divadlo

Muzikál Romeo a Julie 2014

Romeo a Julie 2014 200 Na muzikál Romeo a Julie 2014 jsem se těšila o to víc, protože jsem pár týdnů před premiérou dělala rozhovor s jedním z autorů, Jiřím Barešem a také s představitelkou chůvy, Veronikou Zelníčkovou. Oba byli ...

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.