Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

Tisk

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod). Kultovní inscenaci oceněnou Cenami divadelní kritiky za nejlepší ženský herecký výkon a nejlepší hru si vybrala pro své slavnostní vysílání ke vstupu do své 10. vysílací sezóny. V titulní roli ostravské legendy se představí Markéta Matulová.

 

Bigbeatový příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a opravdové lásce vzdává hold fenomenální zpěvačce. Zábavná a emocemi nabitá inscenace Tomáše Dianišky, kterou napsal a režíroval pro Divadlo Petra Bezruče a za niž získal Cenu divadelní kritiky 2021, přináší nepřikrášlený obraz velké pěvecké osobnosti neodmyslitelně spjaté s Ostravou.

spinarka foto1

Věru nevzali na konzervatoř, protože byla příliš malá. Nehodila se ani do sboru, na to zas měla moc výrazný hlas. Navíc se rozhodla zpívat v době, kdy nezáleželo na tom, jak kvalitní máte pěvecký projev, ale jak jste politicky uvědomělá. Naštěstí talent se prosadí vždycky, i když na cestě k vytouženému výsluní na pódium před publikem bude nutné mnohé obětovat.

Působivý příběh malé ženy s velkým hlasem skvěle ztvárnila Markéta Matulová, která za svůj herecký a pěvecký výkon získala Cenu divadelní kritiky. Scény ze Špinarčina života, které stála v cestě k úspěchu řada překážek a která si prošla mnohými vlastními, rodinnými či vztahovými dramaty, potýkala se s tlaky režimu před i po roce 1989 a nakonec i se závislostí na alkoholu, propojují nezapomenutelné hity, jež na jevišti hraje živě doprovodná kapela a zpívá představitelka hlavní role.

spinarka foto2

Zdroj foto: archiv DPB


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Red Bull Tour Bus = „Tisíce hodin práce, litry potu a neuvěřitelné výkony zlatých českých ručiček.“

Nacest200Nedávno jsme vás informovali o původním českém dokumentu s názvem Na cestě, který je věnovaný unikátnímu tour autobusu značky Škoda ŠL 11 ze 70. let. Na začátku května tento dokument odvysílala stanice Prima ZOOM a my vám nyní přinášíme rozhovor s Ja...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Literatura

Prolhaný život dospělých: Nový román Eleny Ferrante se zamýšlí nad začarovaným kruhem mezilidských vztahů

 

ferranteČetli jste někdy knihu psanou z pohledu teenagera? Pokud ne, viděli jste aspoň film ze středoškolského prostředí. První láska, konflikt s rodiči, popsáno s lehkým humorem, známe to. Právoplatná hvězda současné italské literatury Elena Ferrante však přistupuj...

Divadlo

Give me Moor! Studio Marta uvede Schillerovy drzé Loupežníky

loupeznici 200Brněnské divadelní Studio Marta uvede na konci února první premiéru roku 2023, legendární drama Friedricha Schillera Loupežníci. Egem poháněný příběh o kolapsu rodiny, komunity a vlastní integrity přinesou na jeviště absolvující studenti Janáčk...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...