Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

Tisk

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

 

 

Titulní postavu Randlea Patricka McMurphyho hraje Jan Hönig, zatímco vrchní sestru Ratchedovou ztvární Dana Růžičková. V dalších rolí se představí Olga Kaštická (ošetřovatelka Warrenová), Hana Vonzino (ošetřovatelka Williamsová), Petr Komínek (Scanlon), Matěj Kašík (Náčelník Bromden) nebo Adam Joura (Dr. Spivey/Elektromechanik) nebo Eliška Navrátilová (sestra Flinnová). A kdo je autorem scény a kostýmů? Není to nikdo jiný, než režisér představení - Jiří Š. Hájek. Hudba je dílem Matěje Vejdělka.

prelet1

Krucinál, tady si člověk připadá jako v blázinci!

Randle Patrick McMurphy se s ničím moc nepárá. Je to chlap, který za všech okolností říká, co si myslí. Má kladný vztah k ženám, alkoholu, hazardu, zdobí ho permanentně veselá, přátelská povaha. Zároveň se však celoživotně potýká se zákonem. Za páchání drobných, ale neustále se opakujících výtržností již několikrát seděl ve vězení. Jednoho dne se ovšem změní okolnosti a McMurphy se ocitne v ústavu pro duševně nemocné. Zprvu si myslí, že pobyt mezi neškodnými blázny bude oproti kriminálu oázou klidu, jenomže setkání s vrchní sestrou Ratchedovou mu poněkud překazí plány.

Veleúspěšná filmová adaptace Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v hlavní roli vznikla roku 1975. Románová předloha Vyhoďme ho z kola ven Kena Keseyho vyšla dokonce o třináct let dříve. Ani po mnoha letech však text, který byl upraven rovněž pro divadlo, neztratil nic ze své aktuálnosti. Dalo by se říct, že spíš naopak. Otázky spojené s udržením si svobodné a zdravé mysli za všech okolností, ačkoli instituce jsou jen těžko k poražení, jsou palčivé neustále. Nejen je se pokusí zodpovědět šumperské zpracování legendárního příběhu.

Premiéra očekávané inscenace Přelet nad kukaččím hnízdem je na programu v pátek 10. září v 19 hodin a první repríze proběhne v sobotu 17. září v 19 hodin.

prelet3

Zdroj foto: archiv a Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inspiraci nacházím všude kolem mě, říká zpěvák a textař Vlady Gryc

Gryc foto perexLoni mu vyšlo nejen debutové album Já svý sny mám, ale povedla se mu i letní hitovka Te Quiero, která zaznamenala sérii úspěchů v rozhlasové hitparádě Česká dvanáctka. To jsou poměrně nedávné umělecké úspěchy zpívajícího textaře Vladyh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...


Literatura

Ruda z Ostravy - podivín nebo borec? SELEBRYTA!!!

selebryta perexPro někoho je Ruda z Ostravy podivín, pro někoho trapný a pro někoho borec. Já ho registruji již několik let v rozhlasových a televizních pořadech a přiznám se, že jsem nikdy moc dobře nevěděla, co si o něm mám myslet. Často jsem se ptala, ...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Boj o Řím: návrat historického velkofilmu

boj o rimHistorické velkofilmy prožívaly svůj zenit v 50. letech, avšak v půli 60. let jsou již diváci těmito kolosálními produkcemi přesyceni. Smrtelnou ránu žánru zasahují především dva filmy, Kleopatra J. L. Mankiewicze, které utržila v ...