Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Tisk

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 


Zazvoňte, nechte se pozvat na návštěvu a nahlédněte do soukromí dlouholetého manželského páru od probuzení až po ulehnutí do postele. Tito hrdinové nemusí čelit žádným dramatickým situacím, jen překážkám obyčejného života, mezi které patří například převlékání z pyžama, správné rozřazení léků či zachování si zdravé paměti. Jejich svět je plný každodenního stereotypu, tichých rituálů, obranných výkřiků… a také lásky. To podstatné se ale odehrává beze slov.

Happy end 1

Labyrint dlouholetého partnerského soužití

Inscenační tým, který vám ukáže, jak vypadá život manželského páru v důchodu, vede režisér Daniel Hrbek. Hra nazvaná Happy End, kterou uvádí pražské Švandovo divadlo, vás vtáhne do děje – a to doslova. Začne to už vstupem do sálu. Všechny dveře jsou zavřené a jen u jedněch z nich se nachází zvonek. Když na něj zazvoníte, přijde vám otevřít Bohdana Pavlíková. Pozve vás dál a řekne, že se nemáte zouvat, protože pak bude stejně vytírat. Poté, co vstoupíte do dveří, se ocitnete přímo v bytu staršího páru. Prim zde hraje retro nábytek, doplňky a zapnuté rádio, které skvěle dokresluje atmosféru – a bude to dělat během celé hry.

Happy end 2

Trefné a citlivé vykreslení

Ani poté, co se posadíte, nevypadne Pavlíková ze své role a pořád zůstává babičkou. Následně se „vzbudí“ i její doposud spící manžel v podání Luboše Veselého – a den může začít. Jaký asi bude? Plný hlášek a situací, které jako by byly vystřiženy ze skutečného života. Plný vtipných i méně vtipných momentů, které ke stáří zkrátka patří. Nechybí skvěle vypointované dialogy, zamyšlení ani ponory do vnitřního světa hrdinů, díky kterým oba manžele můžete lépe poznat a zahlédnout, jací byli kdysi.

Za starostmi, které manželé mají nejen s běžným životem, ale i sami se sebou, se ale ukrývá poselství o opravdové lásce a oddanosti. Ta nepotřebuje velkolepé činy ani prohlášení, stačí jí prostě být. Hra je tak zejména trefným a citlivým vykreslením života manželů na sklonku života, která vás nejen pobaví, ale i dojme.

Happy end 3

HAPPY END
Autor: Daniel Hrbek
Režie: Daniel Hrbek
Dramaturgie: David Košťák
Výprava: Martin Šimek
Asistent režie: Romana Widenková
Inspice: Blanka Popková
Produkce: Tereza Marková
Hrají: Bohdana Pavlíková, Luboš Veselý, Albert Hrubý
Uvádí: Švandovo divadlo, Praha
Premiéra: 25.3.2023
Délka představení: 80 minut

Hodnocení: 100 %

www.svandovodivadlo.cz/inscenace/754/happy-end


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...


Literatura

Uběhlo dvanáct let. Jak to, že kamarádčiny děti nezestárly ani o den?

Dokonale děti perexKdyž Beth veze syna na zápas, rozhodne se, že se zajde podívat na dům, který patří její bývalé nejlepší kamarádce. Neviděly se dvanáct let, ale ona si prostě nedokáže pomoct. Zaparkuje před Flořiným domem a přes silnici pozoruje,...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...