Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

Městské divadlo v Mladé Boleslavi uvádí legendární hru bratří Mrštíků Rok na vsi

Tisk

rok na vsi200V režii Zdeňka Bartoše a v dramatizaci Miroslava Krobota uvádí už od letošního prosince Městské divadlo v Mladé Boleslavi hru bratří Mrštíků Rok na vsi. V inscenační úpravě režiséra a Kristýny Čepkové se představení prakticky celý soubor. Kronika jedné moravské vsi vydává zprávu o životě jejích obyvatel. O životě svázaném tradicemi. O životě v souladu s přírodou, která stanovuje pevný řád a morálku.

Publikum tak prožije s hrdiny jeden Rok na vsi a vše, co bylo jeho nedílnou součástí – masopust, Velikonoce, dušičky, Vánoce, svatby, pohřby, odvody na vojnu… Tak jako tak je však nutné nenechat se zmýlit představami o ryzí, čisté venkovské harmonii. Bratři Mrštíkové líčí bez příkras všechny hříchy, zrady a vášně, které se odehrály ve smyšlené Habrůvce. Dost dobře se ale mohly stát kdekoliv jinde a dnes.

„Morava je země jako každá jiná. Čím víc se nastoluje tzv. moravská otázka, tím je mi to protivnější. Jsem z duše rád, když se Morava neprosazuje, protože to je proti její přirozenosti. Když odevzdávali Janu Skácelovi jakousi literární cenu v Itálii, řekl při té příležitosti, že Morava je pro něho tou vteřinou ticha mezi českou a slovenskou částí hymny. To se mi zdá pěkné. Než zbytečně mluvit, radši rovnou zpívat,“ prohlásil už v roce 1994 Miroslav Krobot, autor první divadelní adaptace.

 rok na vsi foto1

Vynikající studie lidských postav je výjimečnou příležitostí pro celý herecký ansámbl MDMB doplněný o několik hostů. Obsazení je vskutku zajímavé - Martin Hrubý (Cyril Rybár), Svatava Hanzl Milková (Vrbčena), Petr Prokeš (Vrbka), Lucie Matoušková (Rybářka), Roman Teprt (Starosta), Milan Ligač (Antoš), Petr Mikeska (Krišfof), Karolina Frydecká (Bílá macecha), Petr Bucháček (Chocholáč), Ivo Theimer (Hrabálek/Farář) nebo Eva Reiterová (Cihllářka).

Inscenace Rok na vsi, která vznikla v dramaturgii Kristýny Čepkové a která měla premiéru 9. prosince 2022, se hraje na scéně, kterou vytvořil Dragan Stojčevski, zatímco kostýmy jsou dílem Adriany Černé. Autorem hudby je Zdeněk Dočekal a nelze nevzpomenout pohybovou spolupráci Lindy Stránské.

Nejbližší reprízy hry Rok na vsi proběhnou na jevišti Městského divadla v Mladé Boleslavi v pondělí 9. ledna v 18 hodin a v pátek 27. ledna v 19 hodin.

rok na vsi foto2

Alois (1861) a Vilém (1863) Mrštíkové

Bratři pocházeli z pomezí Čech a Moravy, z Jimravova, svůj druhý domov ale nalezli v Divákách u Brna, kde oba prožili valnou část života a dnes zde mají také svůj památník. Vesnice inspirovala Aloise k napsání románové kroniky Rok na vsi, která poprvé vyšla v letech 1903 – 1904. Řada postav tak má své reálné předobrazy, i když nesou jiná jména, a i další okolnosti jsou smyšlené. Vilém coby literát se na kronice aktivně podílel, lze mu připisovat zejména poetičtější pasáže. Podepsán byl svým bratrem až při druhém vydání. Vedle vesnického realistického dramatu Maryša (1894) se jedná o nejznámější dílo obou bratří. Na jeviště byl román poprvé převeden právě Miroslavem Krobotem, který jej adaptoval přímo pro svou inscenaci v činohře Národního divadla v roce 1994. Dramatizací ale existuje víc, dalšími autory jsou rovněž režiséři – Břetislav Rychlík či Vojtěch Štěpánek.

rok na vsi foto3

Zdroj foto: archiv Městské divadlo Mladá Boleslav


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubenakova 200Zuzana Hubeňáková je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se do...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...


Literatura

Andersenův Starý dům a jiné pohádky

I když je Hans Christian Andersen (1805 – 1875) známý především jako spisovatel pohádek pro děti, na své si určitě v jeho příbězích přijdou i dospělí. Když jsem byla malá a maminka mi předčítala, pohádky dánského vypravěče nebyly zrovna na seznamu mých oblíbených. Byly pro mě moc „bojavé“ a ko...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

spanelska kralovna 200Na filmová plátna vstupuje počin ze španělské režie. Zanechává za sebou smíšené pocity a nezodpovězenou otázku „co tím chtěl básník říci“. Jediným highlightem je herecká ikona Penelope Cruz a úsměvná scénka...