Od konce dubna bude na hradě Helfštýn vystavovat umělecký kovář a sochař Radomír Bárta

Od konce dubna bude na hradě Helfštýn vystavovat umělecký kovář a sochař Radomír Bárta

Tisk

barta200Už koncem dubna bude na hradě Helfštýn zahájena výstava dnes už renomovaného uměleckého kováře, sochaře a designera Radomíra Bárty. Jeho aktuální prezentace nese název Prolínání, což prozrazuje že i tentokrát se mohou návštěvníci těšit na mistrné kombinace nerezových, kamenných a skleněných prvků v jeho sochařských dílech. Výstava bude k vidění v Galerii na druhém nádvoří od 30. dubna do 27. srpna, a to v rámci vstupu do hradu.

 

Na co se můžou těšit návštěvníci tvé výstavy Prolínání na hradě Helfštýn a na se se těšíš ty?

Srdečně zvu všechny lidičky na výstavu. Pro zpestření bude se mnou vystavovat i můj kamarád kresby a básničky k obrázkům. Jmenuje se David Merta. Po mrtvici je na vozíku a snaží se malovat a jde mu to parádně. Jsem rád, že jsme to takto dali dohromady. Navíc to bude společné téma – oceán a ryby… Já tam budu mít pár novinek i pár starších plastik. Bude to takový celkový profil mojí tvorby. Mám radost, že po delší době mohu vystavovat své novinky na takovém krásném místě jako je Helfštýn... mekka kovářů a umělců v kovu. Ale také se budu velmi těšit na reakce návštěvníků. Je možné, že bude i pár komentovek k výstavě.

Pravidelně vystavuješ na Helfštýně a proč zrovna tam?

Na Helfštýně jsem dostal možnost vystavovat díky kastelánovi panu Janu Laurovi. V loňském roce jsem měl možnost vést mezinárodní tým umělců na kovářském fóru Belgie, Francie Austrálie a Česka. Vytvořili jsme sochu Tři životy, která bude taktéž na výstavě. Na Helfštýně vystavuji každoročně a rád.

barta foto2

Co bude po této výstavě následovat? Co chystáš dál?

V následujících měsících bych chtěl vystavovat v Bratislavě na hradě a také v Benátkách. O dalších možnostech se jedná. Jinak budu dále vytvářet již započaté plastiky.

Loni jste měli s malířkou Rosanou De Montfort a dalšími umělci společnou výstavu v Bílovci na zámku. Co další spolupráce s Rosanou?

Rosankou máme cosi za lubem. Zatím to nebudeme prozrazovat, ale dáme včas vědět. Už se moc těším, s Rosankou se bezvadně spolupracuje. To ví každý, který měl tu čest.

A co máš v plánu v létě? Budeš odpočívat?

Léto mám na práci, ne na odpočívání. Jen koncem léta asi vůně moře přece jenom zvítězí. Oči uvidí jinou kulturu a tělo nabere paprsky a sůl.

barta foto1

Zdroj foto: archiv Radomír Bárta

https://helfstyn.cz/akce-na-hrade-helfstyn/sezonni-vystava-prolinani-radomir-barta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Jiřím Macháčkem u příležitosti podzimního turné MIG 21 s názvem „Šňůra Tour“

200rozMIG 21 vyráží na tradiční podzimní turné. Rozhovor s Jiřím Macháčkem Vám přinášíme i na našich stránkách.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Otakar Nejedlý: Z Čech na Cejlon, do Indie a zase zpátky

otakar-nejedly 200Chystáte-li se v těchto dnech do Roudnice nad Labem, určitě nezapomeňte navštívit zdejší Galerii moderního umění. Probíhá tam výstava obrazů malíře Otakara Nejedlého. Expozice nazvaná „Z Čech na Cejlon, do In...


Literatura

Pema Chödrön: Místa, která děsí

pema200Jsou v životě chvíle, kdy jsme ochromeni strachem. Jsou v duši každého člověka místa, která jsou temná a děsivá. Kam raději nešlapeme nebo do nich padáme a nekontrolovatelně se řítíme do hlubin deprese. Autorka, Pema Chödrön je buddhistická mniška a v ...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

Děti moje – jednoduchost, která neupoutá!
ImageFilm oceněný Zlatým glóbem vstupuje 19. ledna do kin, ale nepřináší s sebou příliš zajímavou podívanou. Film je natočen podle románu Kaui Hart Hemmings a vypráví o muži, jehož žena umírá a on musí urovnat svůj vztah s dote...