Strhující příběh o soupeření dvou renesančních géniů

Strhující příběh o soupeření dvou renesančních géniů

Tisk

Raffael perexRaffael Santi z Urbina je mladý malíř, který je posedlý dokonalostí. Když mu bylo jedenáct, slíbil svému umírajícími otci, že se stane největším malířem v dějinách. Raffael je odhodlaný udělat všechno pro to, aby svůj slib splnil, ale v cestě mu stojí legendární sochař a tvůrce Davida, samotný Michelangelo Buonarroti.

 


Když jsou oba povolání do Říma, aby pracovali pro papeže Julia II., jejich rivalita ještě zesílí. Zatímco Michelangelo maluje strop v Sixtinské kapli, Raffael se stará o výzdobu papežových soukromých komnat. Kromě práce Raffaela však zaměstnávají i další záležitosti: jeho ctižádost, strach z nedokonalosti, osamělost, pikle kardinálů i láska k pekařově dceři, která se stala nevěstkou… a jeho múzou. Kdo vyhraje tento malířský souboj?

Novinka od autorky románu Mramor a plátno
Autorkou historického románu Raffael: Malíř v Římě je americká spisovatelka a velká milovnice umění Stephanie Storey. Ta má titul z dějin umění z Vanderbiltovy univerzity a MFA z Emerson College. Umění studovala i v Itálii a vydala se na pouť za všemi Michelangelovými díly po celé Evropě. Prosadila se hned svým prvním románem o soupeření Leonarda a Michelangela, který u nás vyšel pod názvem Mramor a plátno. V něm se také mihl slavný Raffael, který se nyní představuje v této novince. Knihu Raffael: Malíř v Římě vydalo Nakladatelství Brána.

Vítejte v renesančním Římě!
Příběh je psaný v ich-formě a jeho vypravěčem je mladý malíř Raffael. Ten si získá vaše sympatie svou otevřeností, upřímností, láskou k umění a cílevědomostí. Má ale i jednu vlastnost, která vás bude dost štvát: rád kopíruje díla jiných a obhajuje to tím, že je chce prostě vylepšovat. Další důležitou postavou je Michelangelo, záhadný sochař, se kterým Raffael bojuje. Protože vše uvidíte pouze z Raffaelova pohledu, bude pro vás všechno, co Michelangelo dělá, i jeho vliv na Raffaelův život, záhadou. I když jej však sledujeme jen z jedné strany, je toto soupeření mezi dvěma geniálními umělci strhující, napínavé a překvapivé.

Román je postavený na skutečných historických faktech, která jsou propletená se smyšlenými událostmi. Ty jsou však do děje zapracovány tak pečlivě, že bez problémů uvěříte, že se vše odehrálo tak, jak autorka popisuje. Atmosféra renesančního Říma se všemi jeho krásami i nebezpečenstvími je zachycena neuvěřitelně autenticky, což vás nadchne zejména v případě, že toto historické období máte v oblibě.

Pozoruhodný historický román
Je vidět, že autorka se v umění vyzná. Její popisy celého procesu malování, barev i jednotlivých obrazů jsou okouzlující a dodávají celému příběhu nádech originality. To společně s nádherným stylem psaní, zábavným vypravěčem, neotřelými zápletkami a nečernobílými postavami dělá z Raffaela: Malíře z Říma pozoruhodné dílo, které by nemělo uniknout žádnému milovníkovi historických románů. A pokud poslechnete autorčinu radu a budete si při čtení konkrétní obrazy vyhledávat na internetu, čeká vás mimořádný čtenářský zážitek.

Raffael

RAFFAEL: MALÍŘ V ŘÍMĚ
Autorka: Stephanie Storey
Originální název: Raphael: Painter in Rome
Žánr: historický román
Vydáno: Brána, 2022
Počet stran: 336

Hodnocení: 95 %

Odkaz/Zdroj obrázku: https://www.knizniklub.cz/knihy/446952-raffael-malir-v-rime.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těším se na návštěvu Noir Film Festivalu říká patronka Daniela Kolářová

DanielaK01„Zase nestihnu všechno, co jsem si naplánovala", říká stále aktivní herečka Daniela Kolářová, která se chystá i letos navštívit Noir Film Festival, na kterém se jako jeho patronka objeví už potřetí. Jak momentálně tráví léto, čemu se kromě festivalu v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nový přírůstek do sbírek Národní galerie v Praze

200vytNově zakoupený obraz Karla Škréty zachycuje Humprechta Jana hraběte Černína z Chudenic (1628-1682), jednu z nejznámějších osobností českého baroka.

...

Literatura

Zemřeš v další kapitole

zemres v dalsi kapitole 200Je to k neuvěření, ale Nora Robertsová pod pseudonymem J. D. Robb vydala již čtyřicátý šestý díl knižní série s Evou Dallasovou. V květnu nám nakladatelství Alpress přineslo detektivní román s lákavým názvem Zem...

Divadlo

Teror. Dechberoucí soudní proces v divadle Reduta v Brně

brno perexFerdinand von Schirach (narozen v roce 1964) je berlínský advokát, spisovatel  a dramatik. Jeho romány „Pád Collini“ a „Tabu“ jsou prodávány v milionech, jsou to dnes už mezinárodní bestsellery, publikované ve více než 40 z...

Film

Něžnost

altV roce 1966 celý svět dojalo slavné francouzské milostné drama “Muž a žena“ o lásce naplňující životy ovdovělého muže a osamělé ženy. Režisér Claude Lelouch tímto něžným, vizuálně vzrušujícím filmem o lásce tak poprvé na sebe up...