Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

Tisk

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s diváky. Od premiéry v roce 2010 v brněnské Redutě ji někteří diváci viděli i dvacetkrát. Teď si ji můžete neomezeně užít na Dramoxu. Dva géniové a strhující výpověď o jejich přátelství, tvorbě i svobodě v nelehké době. Nahlédněte do života géniů Voskovce a Wericha v úspěšné inscenaci Divadla Na Zábradlí Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška s výborným hereckým duem Václav Vašák a Jiří Vyorálek, které doplňuje Anežka Kubátová v roli manželky Zdeny Werichové.

 

Ztvárnit miláčky českého národa nebylo pro herce rozhodně jednoduché. Pro představitele Jana Wericha Jiřího Vyorálka se role stala životní výzvou: „Korespondence není divadelní hra, ale lidský osud, proto je tak silná. Největší výzvou pro mě bylo ztvárnit Jana Wericha tak, abych ho trochu sesadil z piedestálu a popasoval se s představami, jaké o něm lidé mají. Nakonec jsem s ním za těch 12 let postupně stárl a mohl se tak dotknout i témat jako stárnutí nebo ubývání energie.”

Jiřího Voskovce si zahrál Václav Vašák, kterého na inscenaci nejvíc bavilo prolínání vážných témat s humorem. „Pasáže, kde si oba umělci umí ze sebe dělat srandu a překonávat tak těžká období, jsou opravdu očistné. Fascinující je i síla jejich přátelství, byli jako dvojčata, i když Voskovec odjel do Států, nikdy to neskončilo. Byli na sebe maximálně napojení, měli společný jazyk.”

Oba herci získali druhé místo za nejlepší mužskou roli v Cenách českého divadla v roce 2011. Václav Vašák se dostal i do širší nominace na Cenu Thálie.

Roky zážitků

Herci Dramoxu také prozradili některé zákulisní scénky, na která za léta hraní nezapomenou. Václav Vašák vzpomíná: „Jednou na zájezdu jsme zapomněli kostýmy, tak jsme je museli narychlo koupit po cestě, jindy nám zase začala hořet scéna.” Legendární inscenace se zapsala i do srdcí diváků. Na přímý přenos červnové derniéry se do kin po celé republice přišly podívat tisíce fanoušků. Václav Vašák je rád, že představení teď bude  dál žítsvůj život online. „Divákům Dramoxu bych doporučil, aby si také přečetli knižní korespondenci, pustili si písničky Jaroslava Ježka a pak se podívali na naše představení, klidně několikrát.”

Další divadelní hity na Dramoxu

Na podzimní divadelní sezónu přichystal Dramox i další hity. Připomeňte si třeba legendární bláznivá komedii z Činoherního klubu Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho s Bolkem Polívkou v roli lidumila i podivína, který se zuby nehty drží svého bytu. Na scéně ho doplňuje hvězdná sestava Ivana Chýlková, Ondřej Vetchý, Michal Pavlata a Jaromír Dulava. Na dramatickou notu vás zase naladí jedna z nejvýznamnějších slovenských her 20. století Půlnoční mše, kterou po padesáti letech uvedlo Slovenské národní divadlo. Na Dramoxu si
můžete užít i dalších víc než 350 inscenací z českých a zahraničních divadel.

KorespondenceVW 1200x1200


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...


Literatura

Padělatel Adolfo Kaminsky nabízí příběh neuvěřitelné odvahy

kaminsky 200Nakladatelství Metafora nedávno vydalo pravdivý příběh muže, který zachránil stovky lidí před mučením, deportací a smrtí díky tomu, že se živil jako padělatel. Byl to Adolf Kaminsky a jeho dcera, která jej přiměla zveřejnit jeho životní misi.

Divadlo

Skromný muž s velkým srdcem a obrovskou pokorou!

velen 200Už jako malá holka jsem registrovala herce s dobráckýma očima a širokým úsměvem, ale nikdy jsem si k němu neuměla přiřadit jméno, někdy se mi to tak stává i dnes. To ovšem vůbec neznamená, že to v mých očích snižuje jeho herecké kvality. Byl celkem...

Film

Ben Hur přijíždí

ben hur 200Adaptací Wallaceova historického románu BEN HUR, pojednávajícího o ušlechtilém židovském šlechtici v časech Ježíšova působení ve starověké Judeji, jenž se vinou nešťastných náhod i zrady spřáteleného Římana ocitne v otroctví odsouzen k doživotnímu...