Dokázali uniknout rozpojení. To ale neznamená, že mají vyhráno

Dokázali uniknout rozpojení. To ale neznamená, že mají vyhráno

Tisk

Bez citu perexConnor, Risa a Lev jsou teenageři, kterým se podařilo uniknout rozpojení, děsivé proceduře, která z nich měla udělat zdroje náhradních orgánů pro vyvolené. To, že díky náhodám dokázali přežít, ale neznamená, že je čeká šťastná a poklidná budoucnost, právě naopak. To nejtěžší mají teprve před sebou.

 

Do cesty jim totiž vstoupí nejen nečekaní spojenci, ale i krutí a bezcitní protivníci. Všichni tři postupně objevují nová fakta o světě, v němž žijí, a jeho historii, což je postaví před nesnadnou volbu: mají udělat všechno pro to, aby si zachránili vlastní život, nebo se pokusit změnit celou společnost?

Pokračování bestselleru Bez šance
Kniha Bez citu, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství YOLI, je pokračováním bestselleru Bez šance. Ten vypráví o světě, v němž jsou problémoví a nechtění teenageři bráni pouze jako zdroj náhradních orgánů. Autorem této strhující série je americký spisovatel Neal Shusterman, který si oblibu českých čtenářů získal zejména díky úspěšné a originální trilogii Smrtka.

Young adult kniha, která nadchne i dospělé čtenáře
Shustermanovy knihy v sobě spojují neotřelé nápady, napětí, akci, důležité poselství a podněty k zamyšlení, a tak nejsou pouhými young adult příběhy, které zaujmou jen dospívající. Obstojí i jako plnohodnotné romány pro dospělé čtenáře. Ano, najdete zde prvky typické pro young adult literaturu, ale všechny jsou dokonale promyšlené a do příběhu pečlivě zapracované tak, aby nepůsobily rušivě a naivně.

Román Bez citu je skvělým rozšířením dystopického světa, který Shusterman vytvořil. Seznámí vás s dalšími pravidly, podle kterých zde společnost funguje, prozradí něco z historie a odhalí doposud neznámé spolky, které výrazně ovlivňují veřejné mínění.

Noví hrdinové s potenciálem zamíchat dějem
Kromě Connora, Leva a Risy v knize získají prostor i noví hrdinové, kteří mají velký potenciál zamíchat dějem. Patří mezi ně například Miracolina, dívka, která věří, že být rozpojena je jejím posláním, nebo bývalý policista, který se chce za každou cenu pomstít Connorovi. Netypickými a zajímavými postavami jsou také Cam vytvořený z různých častí rozpojených teenageřů a Starkey, inteligentní a bezohledný stratég a manipulátor, který se nezastaví před ničím.

Jejich příběhy se na konci knihy krásně propojí a vyústí do strhujícího závěru, který všechno změní. Tomu předchází spousta dějových zvratů a překvapivých odhalení. Vývoj postav je uvěřitelný stejně jako jejich motivace, a tak pro vás bude snadné se do nich vcítit a chápat jejich rozhodnutí. Shustermanův styl vyprávění vás už od první stránky vtáhne do děje, a tak knihu přečtete na jeden zátah i navzdory tomu, že klade spoustu otázek k zamyšlení.

Bez citu

BEZ CITU
Autor: Neal Shusterman
Originální název: UnWholly
Žánr: young adult
Vydáno: YOLI (EUROMEDIA GROUP, a.s.), 2022
Počet stran: 368

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/573975-bez-citu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Destigmatizace u mě znamená, že budeme otevřeně mluvit o problémech, nikoliv sdělovat polopravdy

Edna NováEdna Nová v roce 2020 vydala prostřednictvím crowdfundingového nakladatelství Pointa svou knihu Ženy z Bohnic. Zajímavý rozhovor s Ednou o tom, co stálo za napsáním knihy, a co následovalo po něm, připravila Martina Čápová. 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mizející tvář Novohradských hor
ImageNovohradské hory se nachází v nejjižnější části naší republiky, na samé hranici se sousedním Rakouskem. Každý ví, kde leží Šumava, ale mnozí neodlišují “Novohradky”, které na oblast Šumavy navazují. J...

Literatura

Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

zimni1Sestry Persefona a Sylvie drží při sobě v dobrém i zlém a spojují je jejich malá tajemství. A to i přesto, že jejich matka se k nim chová naprosto odlišně – Sylvii upřednostňuje, kdežto Persefonu naprosto přehlíží. Když Persefona, začne chodit s Benem, musí sv...

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Herecká one woman show Helen Mirren

za zavrenymi dvermi szaboO tom, že průsečík dvou světů, dvou rozdílných lidských charakterů, které formovalo prožité, vytváří mnohdy prazvláštní třecí plochu, pojednává spousta nejen filmových děl. V případě prolínání každodennost...