Mýty s pořadovým číslem 12 jsou pořádně temné!

Mýty s pořadovým číslem 12 jsou pořádně temné!

Tisk


myty12 perexŘíjen se v nakladatelství Crew nesl mimo jiné i ve vydání již dvanáctého dílu pohádkové série Mýty, tentokráte s podtitulem Doba temna. A název napovídá víc, než dost. Naši hrdinové budou muset čelit následkům války, ale slídivý pocit nebezpečí se prohlubuje a na scénu přichází nový záporák.

 

 

Duchovním otcem Mýtů je americký komiksový umělec Bill Willigham (* 1956), který si své renomé vydobyl právě sérií Mýty (Fables). Série započala v roce 2002 a přede dvěma lety jsme se dočkali jejího ukončení; celkem vyšlo 22 svazků.

Již nádherná obálka dává tušit, že příběhy, které má čtenář před sebou, nebudou, ač s pohádkovými postavami, procházka růžovou zahradou. Autoři si pro nás připravili hned několik příběhů: Prohlídka města, Doba temna, Čekání na blues a Návrat do Knihy džunglí. A s jejich provedením si poradili jako vždy umně – máme tu střídání několika lokací (Mýtov, svět všedňáků, Farma i světy Tiaburut a Indu), dovedně zapracované flashbacky do hlavních příběhů, nečekané zvraty a návraty starých známých. Co víc si přát?

Prohlídka města zaskočila netradiční kresbou, na kterou si ale oči rychle zvyknou a uvítají vybočení z toho, na co jsme zvyklí. Příběhově jde o to, jak se Mýtov a postavy v něm srovnávají s tím, že byla vyhlášena amnestie a z nenáviděného císaře se stal občan Mýtova.

myty12 a

Doba temna má poměrně pomalý rozjezd, ale dokáže čtenáře namlsat. Pojednává o válečných rekuperacích jak duševních sil, tak změn v organizaci a administrativě celého světa po válce. Nevyhýbá se ani truchlení. Vyvolat emoce, to Mýty umějí. Hrábly na tesklivou notu a my jen sledovali umírání oblíbené postavy, kdysi tak aktivní a hrdinské. Konec života přece znamená konec jednoho příběhu. A pokud není čtenář z kamene, dotkne se ho to.

Stupňující se beznadějnou situaci dokázalo trochu napravit Čekání na blues s trefným podtitulem „Tak trochu epilog k Době temna.“ Metafyzické otázky, které řeší nejen Frau Totenkinder: „..Byli jsme to „my,“ kdo vytvořil příběhy a ty, kdo je napsali? Nebo příběhy vytvořili „nás?“ dodaly příběhu nový rozměr.

myty12 b

Na závěr tu máme Mauglího příběh, a ačkoliv jsem k tomu přistupovala skepticky, jelikož Kniha džunglí mi nic moc neříká, nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Taky bod navíc, že knihu neukončili depresivně, ale zvolili jinou cestu.

Autoři zásoby neotřelých námětů snad čerpají z nekonečné studnice. Provázanost příběhů i postav má stále čím překvapovat a přesto působí nenuceně. Otázku nového nebezpečí, tedy nového velkého záporáka si nechám na jindy, protože nemůžu soudit, jelikož mám pocit, že mi chybí perspektiva. Mýty jednoduše jedou dál a teď jenom vyčkat na duben, čím nás ohromí Velký mytický crossover.

myty12 c

Název: Mýty 12: Doba temna
Autor námětu a scénáře: Bill Willingham
Kresba: Mike Allred, Mark Buckingham, Peter Gross, David Hahn
Obálka: Mark Buckingham, James Jean
Překlad: Ľudovít Plata
Žánr: komiks, 12. díl série Mýty, nakladatelství Vertigo (DC Comics)
Nakladatelství: Crew, Netopejr
Rok vydání: 2017, brožované
Počet stran: 176
Hodnocení: 90 %
Odkaz na web: www.crew.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Domácí řeznická kuchařka – skvělá kniha pro milovníky masa

rez200Nakladatelství Albatros Media nedávno vydalo nové aktualizované vydání Řeznické kuchařky od Jaroslava Dušátka z roku 1991 a přidalo knize přízvisko Domácí. Milovníkům masa se jistě budou sbíhat sliny už při pohledu na obálku a co teprve po nahlédnutí do je...


Literatura

František Kvíz: Houbařův sen

houbar200Je málo knih, které když si přečtete, dýchnou na vás stylem tak starobylým, že často budete vzpomínat na knihy svého dětství, nejlépe ty, které jste podědili po babičce. Možná je to tím, že František Kvíz zvolil téma magické a pohádkové – převyprávěn...

Divadlo

Co nabídnou komorní scény zlínského divadla

200divadlaMěstské divadlo Zlín disponuje dvěma menšími scénami, které nabízejí jiný zážitek než prkna velkého sálu. Jedná se o Studio Z a klubovou Dílnu. Pro 68. sezonu si připravili několik nových her, se kterými vás nyní seznámíme.

...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.