Dana Makrlíková: „Zahrada je radost, ne nadarmo psychiatři léčí psychické nemoci zahradnickou prací.“

Dana Makrlíková: „Zahrada je radost, ne nadarmo psychiatři léčí psychické nemoci zahradnickou prací.“

Tisk

dana200Dana Makrlíková (*1975) se narodila v Jablonci nad Nisou. Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V médiích se pohybuje od roku 1993. Působila na Nově, v České televizi a na Primě, kde moderovala Zpravodajský deník. Proslavila se spoluprací s Přemkem Podlahou, s nímž tvořila náměty, scénáře a reportáže do pořadu Receptář prima nápadů. Pro Českou televizi v současnosti vytváří pořad Polopatě, v němž má pravidelnou rubriku věnovanou zahradám. V roce 2021 realizovala pořad Mistři zahrad na TV Seznam. Od roku 2008 vlastní firmu Zahrady od Dany, která se specializuje na návrhy a realizace zahrad. Před několika dny jí vyšla kniha Zahrady od Dany 2, o které se nyní můžete dozvědět více.

Paní Makrlíková, je jaro vaše nejoblíbenější období na zahradě? Nebo jaké máte nejraději a proč?

Samozřejmě jako pro každého milovníka zahrad jaro, kdy se příroda probouzí a zelená barva listů je tak šťavnatá, že není snad nic svěžejšího a krásnějšího a když vykvetou první narcisky, ladoňky a primulky po dlouhých měsících sněhu a přírody bez barev je to jako když se dostanete do ráje, alespoň pro mne.

Je to také doba, kdy máte nejvíce práce? Jak to vlastně máte rozloženo v průběhu roku?

Tak na jaře to snad ani není práce ale šílený fofr, to je nejvíce lidí, co chtějí pomoci se zahradou, na jaře nevím kam skočit dříve, s létem přichází o trochu méně práce, ale práce je stále dost pak je fofr zase na podzim, lidé se snaží stihnout zahradu dodělat do zimy a v zimě se pracuje na projektové dokumentaci zahrad, které se připravují na jaro anebo píši knihy a přeci jen mám trochu času na odpočinek.

Zahrady od Dany 2

Před několika dny vyšla vaše kniha Zahrady od Dany 2. Proč jste se rozhodla pro vydání druhého dílu a čím je speciální?

Znovu mne oslovilo vydavatelství Albatros media, první kniha Zharady od Dany byla velmi úspěšná, prodalo se velké množství kniha tak přišli s nápadem vytvořit pokračování dalších rad. Zaměřila jsem se v druhé knize na problémy v zahradě a jak na něj, Jak si poradit se zahradou ve svahu, u novostavby, u chalupy, s malou zahradou, jak vytvořit hezkou užitkovou zahradu a v obou knihách je množstvím příkladových zahrad a osazovacích plánů, které pomohou lidem vytvořit si vlastní zahradu a poprat se s problémy, se kterými si nevědí rady. U obou knih jsem vycházela z dotazů, kterých mám nespočet na sociální sítí na facebook a instagramu Zahrady od Dany, kde se snažím lidem ukazovat zahrady a dávat jim také rady.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nechte si poradit, jak na nejčastější problémy v zahradě

Kdo by si podle vás rozhodně neměl nechat tuto knihu ujít? A komu je tedy určena?

Kniha je pro všechny milovníky zahrad, kteří se nebojí na zahradě pracovat, vědí, že neestiuje bezúdržbová zahrada a mají touhu udělat si krásnou zahradu, kde se budou cítit dobře a která jim bude dělat radost a udělá jim i radost to, že si zahradu snů vytvořily sami díky svým šikovným ručičkám. Jsme národ zahrádkářů, kutilů a chalupářů, takže šikovné ruce a touhu mít to okolo domu hezké máme.

Kniha má podtitul Jak na problémy v zahradě. Kdybyste měla zmínit jen jeden jediný problém, jaký by to byl?

Už jsem je zmiňovala, například zahrada ve svahu, s tím se asi nejvíce lidé trápí, nebo co s velkými stromy v zahradě, co se starým ořešákem , co s úzským pruhem podél domu, jak jej správně vyřešit, nebo jak mít na zahradě skutečně funkční zavlažování a na co si dát pozor.

Přečtěte si recenzi knihy: Nechte se inspirovat dalšími Zahradami od Dany

S jakými problémy a nešvary se setkáváte nejčastěji? A dají si lidé v tomto ohledu vždy poradit?

Asi největším problémem českých zahrad je nepořádek. Podívejte se do Rakouska, Německa atd, tam skoro nikdy není zahrada skladiště nepotřebného zbylého stavebního materiálu, zbytků všeho možného. Když mi někdo pošle fotku takové zahrady, napíšu jediné uklidit uklidit, i to je v knize jak starou nevzhlednou kůlnu okolo které je nepořádek, vyčistit, uklidit a natřít . Stojí to trochu práce a barvu, ale výsledek je hezké místo a pak k němu se může začít tvořit zahrada.

Dalším nešvarem je, že lidé přijdou do zahradnictví a koupí si všechno co se jim líbí po jednom kuse a pak to zasadí do trávy a diví se, že to nevypadá dobře. Na to všechno se snažím v obou knihách upozornit, a poradit, jak by se to mělo dělat.

Ano lidé si často a rádi nechají poradit, ale někdy mne překvapují dotazy. Chápu, že lidé neznají rostliny, to je v pořádku, ale když se mne někdo zeptá, kde se sežene lomový kámen, kdy přívlastek lomový je zcela vše říkající to mne překvapí.

Nebo dotaz zda rostlina pokvete u nás celý rok… Jsme v mírném klimatickém pásmu, všechny rostliny kvetou 2-6 týdnů. Jaro, kvetení, léto- zrání a vytváření plodů pro vytvoření další generace, podzim ukládání se do spánku a zima spánek. :-)

dana2

Na stránkách najdeme několik typů zahrad. Který máte vy osobně nejraději?

Mám ráda zahrady, které dělají radost svým majitelům a které korespondují s charakterem domu.

Tedy moderní dům má zahradu plnou trav, stará vila zase romantickou zahradu. Líbí se mi vlastně všechny zahrady, ale musím se přiznat, že mám ráda zahrady s růžemi a hortenziemi, prostě romantické zahrady plné květů, to je asi mému srdci nejbližší. :-)

A dokážete říct, jaká je vaše oblíbená rostlina? Nějaká stálice, nebo zkrátka srdcovka, kterou ráda osazujete do zahrad?

Myslím, že mám nejvíce ráda Hortenzie, jakékoliv, jejich květy mne prostě každý rok úplně nadchnou…Miluji také když kvetou okrasné třešně a růžové okvětní lístky padají na zem a všude okolo to zrůžoví. Nikdy mne nepřestanou fascinovat kožovité velké květy magnolií, které vypadají jako panenky z pohádky. Když vykvete šeřík nebo pustoryl, té vůně se nemohu nabažit.

Ale vlastně miluji zahrady a všechny květiny… Je to moje velká láska. :-)

dana hortenzie

Osobně se mi v knize moc líbily osazovací plány z konkrétních realizací. Není pro vás však jejich zveřejňování na škodu v tom ohledu, že se nimi lidé inspirují a pak nebudou potřebovat vaše služby?

Zcela upřímně se toho nebojím. Je mnoho lidí, kteří nemají čas na to studovat plánky a chtějí prostě, abych jim tu zahradu udělala. A ono to není zas tak jednoduché, vytvořit hezkou zahradu. Musíte o tom hodně vědět, a jen knihy často nestačí.

V knize najdou čtenáři i kromě toho spoustu inspirace, ať už co se týká rostlin, nebo i materiálů a podobně. Musíte se v tomto ohledu stále vzdělávat? A jakým způsobem?

Pokud chcete být v nějakém, a to jakémkoliv oboru dobří, nesmíte usnout na vavřínech. Dobré je o sobě pochybovat a stále se zlepšovat a vzdělávat a hledat nové cesty. A to dělám, inspiruji se hodně v zahradničí, v knihách na internetu, jezdím do Londýna na Chelsea Flower show, abych viděla každoroční trendy.

Dá se říct, co je na dnešních moderních zahradách trendem? Co takzvaně frčí?

Ano dá. Trendem jsou hodně trvalky a listnaté stromy. Už zcela ustoupilo dřívější pojetí zahrad s jehličnany, nebo dokonce převislými jehličnany a spoustou kamenů.

Ted se tvoří zahrady více přírodní, ladící s okolní krajinou, které tak trochu vypadají, jako kdyby tam byly odjakživa a vytvořila je sama příroda. Trendem jsou i nedokonalé trávníky, dokonalý totiž potřebuje hodně vody a péče a tak když necháte na zahradě kus louky, kterou posekáte jen 2x ročně, bude krásně kvést a vystačí si s vodou, kterou má z přírody.

Trendem jsou i štěrkové zahrady bez trávníku s výsadbou rostlin, které vydrží větší sucho, protože máme stále častěji suchá a teplá léta.

Velkým trendem je návrat užitkové zahrady. Každý chce něco pěstovat, mít na zahradě skleník, ovocné stromy a keře a vypěstovat si vlastní hrášek.

dana uzitkova zahrada

Živíte se jako zahradní architektka. Co máte na této práci nejraději? A co je na ní naopak složitého?

Mám na této práci asi nejraději to, že mne naplňuje a baví, že nepočítám čas od do kdy mi skončí den, ale naopak mne tvorba zahrad zcela pohltí. Líbí se mi, že po mne zůstávají stovky zahrad, kde se majitelé cítí dobře, že jim splním sen o krásné zahradě…. Člověk vlastně dělá svět o trochu krásnější.

A složité na této práci je asi to, že je velmi náročná i fyzicky, vybírám rostliny ve velkých velkoobchodech, což je vlastně pole, kde musíte každou rostlinu dát do přepravek, pak na zahradě rozmísti, zabezpečit, aby byl na zahradě včas kačírek, zemina nebo kůra, takž musíte být manager, a hlavně najednou se spustí déšť a jakýkoliv harmonogram realizace zahrady je pryč a všechno se musí měnit.

Takže je to velmi fyzicky ale i psychicky náročná práce.

Máte za sebou určitě stovky realizací zahrad. Je nějaký projekt, který pro vás byl výzvou, nebo na něj nikdy nezapomenete?

Každý projekt a zahrada je něčím jedinečný. Asi nejvíce mi k srdci přirostla zahrada v lese, s které vzniklo krásné místo, ale bylo to hodně náročné, museli jsme vykácet stromy, nálety, nemohli jsme v lese moc kopat, tak jsme naváželi zeminu, dodávali kameny, ale výsledek stojí za to a majitelé jsou mí přátelé a často k nim jezdím na kafe a oni ke mně.

Setkáváte se v rámci vaší práce také s nějakými netradičními požadavky? Například na zanechání nějakého prvku, nebo použití speciálního materiálu a podobně?

Zanechání nějakého prvku nebo použití speciální materiálu k zahradě patří, to není netradiční požadavek, spíše mne rozčiluje, když mi někdo řekne, že se o zahradu nechce vůbec starat, vůbec k ní nemá vztah a chce bezúdržbovou zahradu anebo zahradu bez hmyzu. Tak z toho šílím. Když mám trochu horší náladu, tak těm lidem jsem schopna říci ať si pořídí byt bez balkonu, že tam budou spokojeni a odejdou.

Ale jinak se umím poprat s jakýmkoliv požadavkem a nevadí mi ani trpaslík, pokud k němu majitelé mají osobní vztah proč by nemohl na zahradě zůstat. :-)

dana zahrada

A stává se vám také, že vás lidé třeba po čase pozvou do zahrady, na které jste spolupracovala? Pokud ano, jaký je to pocit?

Stává se mi to hodně často, a je to krásný pocit, když vidíte, že se o zahradu starají a ta zatím vyrostla do krásy a je kouzelná, jak jsem si ji představovala a někdy i hezčí.

A když jsou lidé spokojeni a vypráví co ještě kde dosadili tak mi to dělá radost. Někdy i volají, že se rozhodli pro bazén, a tak se část zahrady předělává a chtějí ji ve stejném duchu.

Kromě knih jste vidět také na televizních obrazovkách. Je to pro vás plus, že vás lidé odtud znají? A neobrací se pak na vás s prosbou o nějakou radu?

Na televizi se objevuji od roku 1995 nejprve jako moderátor zpráv, pak zpravodajského deníku TV Prima, jsem zvyklá, že mne lidé znají, vědí, že dělám zahrady a s radami se na mne obrací stovky lidí denně, i na to jsem zvyklá a snažím se všem odpovědět, i když je to někdy takový záplava dotazů, že vše nestihnu za což se omlouvám.

A proto mám vlastně i sociální sítě , kde odpovídám na dotazy, workshopy, knihy, reportáže v pořadu POlopatě všude se snažím odpovídat na dotazy, které jsou pak pro mne inspirací pro knihy . Takže vlastně jsem za ně moc ráda. :-)

dana 1

Na závěr vás poprosím o vzkaz pro naše čtenáře, který se bude týkat zahrad a zahradničení obecně.

Zahrada je radost, ne nadarmo psychiatři léčí psychické nemoci zahradnickou prací. Právě v této hektické stresové době plné nejistot, je práce na zahradě ideální činností, která nám na chvilku dovolí zapomenout na starosti všedních dní.

Děkuji moc za rozhovor a přeji vám, ať se vám i nadále daří!

Zdroj foto: Dana Makrlíková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád utíkám do vnitřního světa, říká herec Petr Franěk

petr franek200Zatímco asi před třiceti lety ho viděl v dramatu Maryša v Městském divadle Zlín, kde představoval Francka, letos jsem viděl Petra Fraňka také v Maryši, ale v roli hospodského. Hru nastudovalo Divadla Radka Brzobohatého a já tak mohl po letec...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...


Literatura

Albert Camus Pád - jeden z démantů literatury

pad perexO knihách, které všichni znají a málokdo je četl a pochopil, se píše špatně. Do téhle kategorie patří jak nedávno znovu vydaný Franz Kafka a jeho Zámek, tak i Camusův Pád, který v září 2022 vychází v nakladatelství LEDA v novém, moderním překladu Kateř...

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...