Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Tisk

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských filmů. Téma festivalu je mimozemský život na planetě Zemi. Festival tak hledá odpověď na otázku, jestli jsme ve vesmíru sami. Ozvěny Future Gate se budou konat v Šumperku, Košicích a Plzni. Program a vstupenky na celý festival jsou dostupné na futuregate.cz.


„Letošní festival se věnuje tématu mimozemského života. Jedná se o divácky atraktivní téma, které filmaři zpracovávají po desetiletí. Jsme svědky dobývání vesmíru, což nutí lidstvo klást si otázky, zda a v jaké formě existuje ve vesmíru mimozemský život a jak by takové případné setkání s inteligentní formou života dopadlo. Téma zarezonuje nejen ve vybraných filmech, ale i v doprovodném programu, který se uskuteční formou různých přednášek, workshopů a uměleckých instalací,“ představuje aktuální ročník festivalu pořadatel Filip Schauer.

Filmy, dokumenty, soutěž

Do hlavní festivalové soutěže letos dramaturgové vybrali z přihlášených filmů 5 nejzajímavějších, které překvapí svou pestrostí a uměleckou originalitou. Festival zahájí film Tiong Bahru Social Club režiséra Tan Bee Thiama. Tento singapurský film o samotě, stáří a síle moderních technologií diváky uhrane nadčasovým poselstvím, ale i výtvarným zpracováním v duchu poetiky filmů Wese Andersona. Držitel Oscara a legenda trikové scény Phil Tippett (Hvězdné války, Jurský park, RoboCop) loni dokončil svůj dlouholetý režijní počin Šílený Bůh. Film zavede fanoušky klasické animace do temně fantaskního světa na pokraji apokalypsy. Japonský režisér Takahide Hori pracoval na svém filmu Junk Head celých 7 let. Film je natočen metodou animace stop motion, skládá se ze 140 000 záběrů a byl oceněn na mnoha zahraničních festivalech (např. Festival Fantasia v Montrealu). Afrofuturistický muzikál s kyberpunkovou výpravou a magickou atmosférou Neptune Frost kritizuje kapitalismus i rasismus a řeší aktuální queer témata na pozadí velké lásky dvou mladých lidí. Tento snímek je společným režijním počinem Anisiy Uzeyman a herce a zpěváka Saula Williamse. Soutěžní kolekci doplní velkolepý ruský snímek Sputnik režiséra Jegora Abramenka. Mladá vědkyně kývne na účast v tajném vládním projektu. To ale netuší, že součástí její práce bude pozorovat mimozemského parazita, který každou noc opouští tělo hostitele.

O hlavní ceně rozhodne tříčlenná mezinárodní porota. Členy poroty jsou spisovatel science fiction literatury a novinář Ondřej Neff, novinářka a lektorka ateliéru Audiovizuální tvorba na UTB Jana Bebarová a australský filmař a novinář Ryan Keating-Lambert. Cenu diváků zvolí sami diváci v Praze a Brně.

future gate 1 MadGod

Sekce legendy žánru

V této programové selekci se objeví snímky, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj science fiction. Pro téma mimozemského životu je to první film úspěšné série Predátor (1987). Snímek v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem slaví letos 35 let od svého uvedení. Také druhá legenda, film Johna Carpentera Věc (1982), letos slaví významné jubileum. Fenomén Akta-X (1998) bude na festivalu zastoupen celovečerním pokračováním seriálového hitu devadesátých let. Posledním filmem v této sekci je kultovní záležitost Heavy Metal (1981) spojující populární animační styly 80. let a stejnojmenný hudební žánr.

future gate 2xfiles

Sekce dokumentárních filmů

Festivalové téma mimozemského život na planetě Zemi se výrazně otiskne i do kategorie dokumentů. Americký režisér James Fox natočil dokument o historii pozorování UFO (Unidentified Flying Object) v moderních dějinách. Mezi hosty jeho filmu Fenomén jsou i bývalí vysocí představitelé americké administrativy. Dokumentární série Život za hranou tvůrce Johna. D. Boswella je vizuálně dechberoucích výpravou za vyřešením jedné z největších otázek naší doby: Jsme ve vesmíru sami?. Oproti tomu izraelský režisér Yoav Shamir přichází s portrétem v současnosti žijícího proroka Raela. Ten se po údajném setkání s mimozemšťany, kteří ho jmenovali "posledním prorokem", stal zakladatelem a vůdcem největšího UFO náboženství na světě. Film nese příznačný název Prorok a mimozemšťané.

Populární série o stejnojmenném kultovním žánru Kyberpunk: Vrchol žánru tentokrát zavede diváky do 90. let, kdy v kinech běžel Matrix a na počítačích se hrála hra Systém Shock. Zábavný dokument Král arkádovek: cesta ke světovému rekordu sleduje snahu překonat rekord v nepřetržitém hraní arkádových her. Dokumentární sekci uzavírá premiéra dokumentu Hon na planetu B režiséra Nathaniela Kahna o vzniku vesmírného dalekohledu Jamese Webba.

future gate 4 plakat

Praha: 9. – 14. března 2022, Kino a Galerie Lucerna
Brno: 15. – 20. března 2022, Kino Art, Hvězdárna a planetárium Brno
Košice: 18. – 20. března 2022, Kino Úsmev
Plzeň: 23. – 24. března 2022, Depo2015
Šumperk: 26. března 2022, Kino Oko

Více informací: www.futuregate.cz nebo na Facebooku.
Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/350686090029393


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festiva...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...

Literatura

Mozková posilovna - maximalizujte své možnosti!

mozkova posilovna200Potřebujete se lépe soustředit, využít svůj potenciál, být kreativnější nebo byste si prostě jen rádi odpočinuli hlavu? Pokud na tyto otázky odpovídáte ano, máme pro vás návrh na řešení v podobě příručky Phila Dobsona Mozková ...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Anna, Elsa a Olaf slaví Vánoce

Vanoce s Olafem 1Princezna Anna a královna Elsa připraví pro obyvatele Arendelle nádhernou vánoční oslavu. Všichni však odejdou brzy, protože si chtějí užít své vlastní váníční tradice. Anna a Elsa si uvedomí, že na na rozdíl od ostatních ony d...