Hercule Poirot nově: Záhada tří čtvrtin

Hercule Poirot nově: Záhada tří čtvrtin

Tisk

zahada tri ctvrtin 200V září vydalo nakladatelství Knižní klub nový příběh Hercula Poirota v podání britské autorky Sophie Hannahové. Jak se autorce podařilo zhostit role epigona nezaměnitelné Agathy Christieové a jaký je příběh z dávných let v moderním kabátku?

 


Sophie Hannahová (* 1971) je úspěšná britská básnířka, nominovaná například na cenu T. S. Eliota, a především prozaička, jejíž romány jsou vydávány v 32 jazycích a 51 zemích. Je autorkou několika knih pro děti, mezinárodní renomé jí však vydobyly především psychothrillery. Publikovala pět sbírek. Je vdaná a žije se svým manželem a dětmi v Cambridgi.

Při přemílání o jednom z nejslavnějších detektivů na světě nejde nezmínit jeho tvůrkyni, slovutnou Agathu Christieovou. Napsala 66 detektivních románu, 150 povídek, 16 her a 6 próz a se dvěma miliardami prodaných výtisků je nejvydávanější prozaičkou na světě. Předčí ji samozřejmě pouze Bible a Shakespeare.

A myslím, že můžu směle prohlásit, že Sophie Hannah se vyprávění ze života Poirota zhostila skvěle. Vyhrála si s jazykem, kladla řadu nejen řečnických otázek, dokázala vykreslit atmosféru Londýna roku 1930 i tamní dobu a zvyky. Občas mi některé věci přišly úsměvné až infantilní, ale musela jsem si připomínat, že tak to v té době chodilo. Osobnost Hercula Poirota je nezaměnitelná, má šmrnc a výbornou dedukci a i po řadě jeho příběhů a trampot neomrzí.

Příběh má zajímavou premisu – někdo jménem Hercula Poirota odešle čtyři dopisy, které příjemce obviňují z vraždy jistého Barnabase Pandyho. Sám slavný detektiv je očerněn a snaží se záhadě přijít na kloub. Jak se případu dostává na kobylku, poodkrývá tajemství kolem příjemců dopisu a vše se zamotává. Vypravování nám přináší inspektor Scotland Yardu a přítel Poirota Edward Catchpool, jak se můžete dovědět z následující ukázky: Sepisuji tuhle zprávu o případu, kterému se Poirot později rozhodl říkat „Záhada tří čtvrtin“, na psacím stroji, které má vadné „e“. Nevím, jestli ho někdy vydá, ale pokud čtete tištěnou verzi, všechna „e“ jsou bezchybná. Je nicméně důležité, že v původním rukopise mají (nebo bych snad s ohledem na budoucí čtenáře měl říct „měla“) všechna „e“ malou bílou mezírku ve vodorovném tahu – nepřehlédnutelnou drobnou dírku v černém inkoustu. (str. 47)

Záhada tří čtvrtin na nás dýchne nostalgií časů dávno minulých, formálností a vybraným chováním. Je pěkné, že i v dnešní době existuje něco pro čtenáře, kteří preferují příběhy, kde krev neteče proudem, a autoři nás nemusejí za každou cenu šokovat šílenými pobuřujícími zvraty. Pro příznivce královny detektivek je tato kniha povinností, pro ostatní čtenáře představuje milou oddechovku na několik večerů.

zahada tri ctvrtin

Název: Záhada tří čtvrtin
Autor: Sophie Hannah
Série: Hercule Poirot Sophie Hannahové, třetí díl
Originální název: The Mystery of Three Quarters (2018)
Žánr: detektivka
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 336
Hodnocení: 65 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/311732-zahada-tri-ctvrtin.html?show#main


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Občas to hraničí s akousi schizofréniou, říká o své práci operní pěvec Šimon Svitok

simon svitok perexBylo to začátkem loňského roku,  co barytonista Šimon Svitok, sólista a zároveň umělecký šéf Státní opery Banská Bystrica, oslavil dvacet let působení na divadelní scéně. Bylo to pěkné výročí a tak jsem tomu věnoval několik člán...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcí...


Literatura

Mona Lisa Virus

ML virus perexV Americe náhle zmizí skupina královen krásy. Po čase se znovu objeví, ale všechny dívky jsou znetvořené po plastických operacích. V Lipsku v Staré radnici je zničena nástěnná malba Leonarda Da Vinciho. Po celém světě se šíří počítačový ...

Divadlo

Jak si vedli němečtí divadelníci v Praze?

az k horkemu konci divadloAspoň trochu vstoupila do povědomí ta skutečnost, že v meziválečné Praze kvetlo dvojjazyčné písemnictví, české a německé (přesněji německo-židovské), velké zjevy jako Franz Kafka se již dávno staly nedílnou součástí pr...

Film

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...