Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

Jídlo, láska, pohádka: Hrad ve Skotsku

Tisk

hrad ve skotsku200V listopadu jsme se dočkali již devátého dílu série Romantické útěky autorky Julie Caplinové, tentokráte s až pohádkovým názvem Hrad ve Skotsku. Malebná obálka s lákavými slovy „kouzelná slova, vůně vanilky a hřejivá objetí“ mluví za vše. Laskavé čtení plné lásky, přátelství a dobrého jídla potěší nejednoho čtenářského gurmána!

 


O autorce

Julie Caplinová ve svých deseti letech oznámila, že bude spisovatelkou. Od toho se trochu odklonila – pracuje v PR, mnoho let cestovala po Evropě spolu s nejlepšími novináři píšícími o jídle a pití a objevovala gastronomické skvosty v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Těžká práce, ale někdo to dělat musel. Tyto cesty ji inspirovaly k psaní. Pod pseudonymem Jules Wake publikuje romance.

Jak hradní paní k lásce přišla

S Izzy McBrideovou jsme měli možnost krátce se seznámit již v předchozím díle, nyní ale hraje prim a seznámíme se nejen s ní a její excentrickou matkou, aktérů zde bude mnohem víc. Izzy zdědí starý skotský hrad na vysočině a s omezeným rozpočtem a za pomoci svérázné matky se ho pokusí oživit, přivézt k životu a udělat z něj výdělečný hotel s vynikající kuchyní, které má právě vévodit její vymazlené jídlo.

Izzy se na hrad vrací z kuchařského pobytu, kde se naučila vařit, aby mohla kralovat v kuchyni starobylého hradu, který zdědila po svém prastrýci. Ten nechala v opatrování své bohémské matky Xanthe, jež si nelámala hlavu se špatným stavem obydlí a ubytovala spisovatele Rosse, který si platí za klid. Izzy je v šoku, a ač je k sympatickému pisálkovi přitahována enormní silou, její hlavní starostí by měla být proměna chátrajícího hradu v pohádkový hotel. O Vánocích jí mají přijet zbohatlíci, takže se musí pustit do práce. Člověk míní a život mění, na takovou práci nebude sama a její pomocníci budou přinejmenším překvapiví. A jak to dopadne s Rossem, když se během renovací objeví i její bývalý dlouhodobý příběh? Jak skončí tato pohádka?

Vánoční příběh

Tentokrát se autorka zaměřila na Skotsko, jeho nezdolnou Vysočinu s tradicemi a typickými postavičkami, a navíc nás rovnou zavedla na hrad! Postav bylo tentokráte celkem dost, a ne všechny mi přirostly k srdci, musím se přiznat, že minulý díl mě oslovil více. Přesto jsem si tuto milou jízdu užila a nemůžu říct, že bych byla zklamaná. Autorka umí pracovat s romantikou i dobrým jídlem a výsledkem je laskavé čtení, které pohladí po duši.

Série Romantické útěky obsahuje tyto knihy: Kavárna v Kodani (2018), Pekárna v Brooklynu (2019), Cukrárna v Paříži (2019), Hotýlek na Islandu (2020), Pláž v Chorvatsku (2020), Čajovna v Tokiu (2021), Chata ve Švýcarsku (2021), Domek v Irsku (2022). Vřele doporučuji!

hrad ve skotsku

Název: Hrad ve Skotsku
Autor: Julie Caplinová
Série: Romantické útěky (9.)
Žánr: román
Originální název: The Christmas Castle in Scotland (2022)
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2022, brožovaná vazba
Počet stran: 320
Hodnocení: 85 %

Odkaz: https://www.grada.cz/hrad-ve-skotsku-12292/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lukáš Kovanda: „Ekonomie? Především věda o lidech a jejich rozhodování!“

Kovanda foto200Popularizátoři ekonomie a světa financí úspěšně bourají mýtus, že tato oblast je nuda a „suchařina“. K oblíbeným autorům patří Lukáš Kovanda. Jeho stravitelné a svižné texty se dobře čtou v kavárnách nebo při cestování ve...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

František Kalenda: Vraždy ve znamení hvězdy


vrazda hvezda 200Nakladatelství Vyšehrad vydalo v listopadu historický detektivní příběh Vraždy ve znamení hvězdy nadějného mladého českého spisovatele Františka Kalendy. Detektivní příběhy z dob dávno minulých slaví poslední dobou úspěchy, stalo ...


Literatura

Vinařský deník svérázného rebela

vinarsky denik perexJestliže znáte autorovu prvotinu Naivní sezóna, již víte, co od Vinařského deníku může očekávat. Vy, kteří držíte knihu Daniela Jahna v ruce poprvé, již v krátké době zjistíte, že se seznamujete s velice svérázným rebelem, ...

Divadlo

Anna Karenina ve společnosti drsných motorkářů

karenina 200Jedno z neméně slavných a nadčasových děl Lva Nikolajeviče Tolstého se rozhodli tvůrci nejnovější rock opery přenést do moderního prostředí motorkářského klubu.

...

Film

Jak buřiči a rozvratníci zachránili Hollywood

bezstarostni jezdci zurici byciŠedesátá léta narušila snad všude na světě zavedené pořádky, které v kinematografii dosud panovaly. Zejména režiséři se chtěli vymanit z područí služebnosti - ať již ji zosobňovaly ideologické tlaky, jak...