Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Co když dojde k hmyzí apokalypse a Země ztichne?

Tisk

Ticha zeme200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha profesora biologických věd Davea Goulsona. Nese název Tichá Země a zaměřuje se na to, jak odvrátit hmyzí apokalypsu.

 

 

Kniha začíná úvodem a dále je rozdělena do pěti velkých kapitol: Proč je hmyz důležitý, Hmyzu ubývá, Příčiny ubývání hmyzu, Kam směřujeme? a Co můžeme dělat? V závěru se nachází poděkování, doporučená literatura a rejstřík.

Mezi kapitolami jsou jako předěl informace o zajímavých druzích hmyzu, které mě velmi bavily a vždy jsem se na ně těšila. Netušila jsem například, že škvoři mají dva penisy a zaujal mě také tvor s názvem bedlobytka novozélandská, který obvykle sedí na stropě jeskyně a vyzařuje jemné modrozelené světlo. Tam, kde je jich velké množství, to pak vyvolává iluzi, že jste pod hvězdnou oblohou.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, jak se vyhnout Tiché Zemi

Velmi zajímavá mi přišla zmiňovaná čísla týkající se nejen hmyzu. Například, že jsme se ještě nedostali k tomu, abychom pojmenovali čtyři pětiny z možná pěti milionů druhů hmyzu, o jejichž existenci máme povědomí, nebo co je horší, že jednoho druhu můry kvůli herbicidů ubylo mezi lety 1968 až 2020 o 89 % a od začátku sledování na celém světě vyhynulo 571 rostlinných druhů. A v Tiché Zemi je takových dat mnohem více.

Musím přiznat, že z autorových knih se mi nejvíce líbila u nás první vydaná Divočina v zahradě. Ta mi byla totiž nejblíže tématem a zdála se mi hodně praktická. Ani tato kniha není špatná, ale měla jsem pocit, že něco už jsem od Davea Goulsona četla a někdy jako například v kapitole o Otrávené zemi na mě byl text příliš rozvláčný, a hlavně plný výzkumů, tudíž poměrně složitý na čtení.

Nicméně téma knihy je velmi důležité, člověk si uvědomí, jak je vše propojeno a hlavně, co vše přírodě páchá a jak se někdy chová hrozně. Já sama si příště rozmyslím, co na naší zahradě použiji a budu se snažit ještě více vyhýbat chemie. Rezonovat ve mně budou totiž především tato slova ze strany 130: „Důležitá, byť neviditelná skutečnost je, že naše půdy, řeky, jezera, živé ploty, zahrady a parky jsou nyní kontaminované směsí člověkem vyrobených toxinů. Někdy se říká, že lidstvo válčí s přírodou, ale slovo „válka“ znamená vzájemný konflikt. Náš chemický útok na přírodu spíš připomíná genocidu. Není tady žádný div, že divokých zvířat ubývá.“

Dave Goulson (* 1965) vystudoval biologii na Oxfordské univerzitě a v současnosti působí jako profesor biologických věd na univerzitě v Sussexu. Vydal více než 190 vědeckých článků o čmelácích, včelách, motýlech a dalších druzích hmyzu. V roce 2006 založil Bumblebee Conservation Trust (Společnost na ochranu čmeláků), která svou průlomovou ochranářskou prací získala Heritage Lottery Award za nejlepší projekt v oblasti životního prostředí. Jedním z jejích cílů je navrátit do původní domoviny čmeláka pruhovaného, který ve Velké Británii zcela vyhynul. Biology and Biotechnology Research Council v roce 2010 Goulsonovi udělil ocenění Sociální inovátor roku. Je autorem další velmi úspěšné knihy o přírodním zahradničení Divočina v zahradě a Návrat čmeláků.

Ticha zeme

Tichá Země
Autor: Dave Goulson
Překlad: Lenka Adamcová
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2022
Počet stran: 352
Hodnocení: 84 %

https://www.knihykazda.cz/ticha-zeme/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sami si vytvárame svojich nepriateľov cez svoju pasivitu

iv 200V kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave 8. septembra pokrstil knihu Štěstí na míru český motivátor a autor bestsellerov o osobnostnom rozvoji Ivo Toman. Slovensko mu je dôverne známe, keďže na ňom vyštudoval ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Historie jednoho obrazu

koncert bez basnika 200Nevzpomínám si na knihu, která svým názvem a podtitulem absolutně odkryla svůj děj. Když vidíte „Koncert bez básníka“ ještě to nemusí být tak jasné, ale když se dostanete k podtitulu „Román o tom, jak básník Rilke zmizel...


Literatura

Hluboká modř moře: Láska na divokém pobřeží Bretaně

hlubokaNěmecká autorka Marie Lamballe vydala po úspěšném románu Hortenziová zahrada svou další knihu s názvem Hluboká modř moře. Čtenářky se opět mohou těšit na romantický příběh lásky, která se odehrává na bretaňském pobřeží.

...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Nejlepší slovenský film roku 107 MATEK vstoupil 5. 5. do českých kin bude exkluzivně online na DAFilms

107matek 200Jaké je to přivést na svět dítě tam, kde svoboda končí vězeňským dvorem? Film Petera Kerekese je neotřelým pohledem na téma mateřství.

...