Haló, tady pěkné knížky pro děti!

Haló, tady pěkné knížky pro děti!

Tisk

halo-tam-dole 200V nakladatelství Presco Group, v edici Ella a Max určené pro naše nejmenší vyšly dvě velkoformátové knihy s názvy Haló, město a Haló, tam dole. Pojďte do nich nahlédnout s námi!

 

 

Jedná se o velkoformátové a bohatě ilustrované knihy, které mohou sloužit jak k zabavení dětí, tak k jejich rozvíjení. Kresby jsou koncipovány tak, aby tvořily příběh samy o sobě a vždy se v nich s trochou fantazie dalo něco najít. Na čtenáře navíc v každé knize čeká několik postaviček, které jsou poschovávané na každé dvoustraně a ony tak mohou trávit čas jejich hledáním.

Každá dvojstrana je hojně pokreslená, a to včetně nejrůznějších detailů. U postav nechybí různé zvuky nebo hlášky a ve spodních částech stran se nachází krátký uvozující text a také výzvy Vidíš:. Ty jsou právě určené k hledání v ilustracích a také udržují návaznost jednotlivých stran, například „Vidíš: že krokodýl už není u zubaře?“ nebo „Vidíš: Kam se poděly lampy?“

Ilustrace jsou na první pohled trochu kostrbaté a spíše takové technické, ale při bližším zkoumání odhalíte dokonalost všelijakých detailů. A také se jim nedá upřít jistá hravost a dětskost, která se k dílům velmi hodí.

halo-mesto2

Haló, město popisuje den ve městě, a to už od sedmi ráno kdy se vše probouzí až do deseti hodin večer. Na pozornost čtenářů se těší šest obyvatel města: Henry, Astra, Trolík, Hafík, Čarodějnice Gerda. Základem všech stránek je střed města, obklopený, jak zelení, tak vodou a nechybí v něm spousta budov, obchodů, parků, ale také třeba zoo nebo zámek. Ráno na obrázcích najdete například Péťu jdoucího s tátou do školky, kohouta kokrhajícího na střeše kostela a spoustu zívajících lidí. S přibývajícím časem se stupňuje také ruch města, stejně jako to bývá ve skutečnosti. Doktoři ordinují, malíři malují, děti si hrají v parcích, duchové straší, … Odpoledne město zasáhne bouřka a večer město dokonce zasáhne požár. Postaviček i příběhů je opravdu hodně a stojí za pozornost.

 halo-mesto

Haló, tam dole začíná nenápadně v červenci a končí v říjnu, kdy se to v podzemí jen hemží. Průvodci knihy je sedm obyvatel podzemí: Pan a paní Krtkovi, Žlutohlávek, Uwais, Sam, Tilda a Hopsalinda. Jedná se o malá roztomilá stvoření, která čeká spousta dobrodružství. Například Žlutohlávek si vylepšuje komůrku, Krtkovi hledají cestu ven a Tilda má vajíčka. Podzemí je plné různých komůrek – ty mají své obyvatele, ale nechybí zde například škola, záchod nebo elektrikářovy zásuvky. V této knize je snad ještě více detailů, stránky se jen hemží barvami a je až neuvěřitelné, kolik se toho autorce na dvojstránku dokázalo vejít.

Při čtení jsem se neubránila srovnání s Velkými knížkami pro malé vypravěče vydané pod stejnou značkou. Ty na mě na první dojem působily mnohem hravěji a příjemněji, ale posléze jsem se zamilovala i do těchto obrázkových příběhů. Jsou totiž plné detailů a obsahují i mnohem více vyprávění i výzev. Každé má svoje a dětské fanoušky (i hravé rodiče) si určitě najde!

 halo-tam-dole

HALÓ, MĚSTO! Den ve městě – obrázkové příběhy + HALÓ, TAM DOLE! Rok pod zemí – obrázkové příběhy
Autor: Anna Fiske
Překlad: Kateřina Krištůfková
Žánr: dětská
Nakladatelství: Presco Group pod značkou Ella a Max
Rok vydání: 2018
Počet stran: 40 + 40
Hodnocení: 88 %

https://www.presco.cz/halo-tam-dole/

https://www.presco.cz/halo-mesto/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Román o čtyřech sestrách a tajemném pozvání k Severnímu moři

Letní sestry

Mnoho let jezdívaly čtyři sestry spolu s rodiči na letní prázdniny do Bergenu, luxusního turistického městečka v Holandsku. Když zde však jejich otec před dvaceti lety zemřel při autonehodě, už se sem nikdy nevrátily — vzpomínky byl...


Literatura

Akupresura v praxi

akupresura v akci200Starobylé umění léčit tlakem prstů na určité body těla patří k tzv. čínské medicíně. Jedná se o neinvazivní léčivou proceduru, během které dochází k zřetelné úlevě od nejrůznějších potíží a nastartování přirozených zotavovacích ...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Dny Severu ukončilo finské drama

zaslouzim textSkandinávský dům již po šesté pořádal festival Dny Severu, který přibližuje kulturu skandinávských zemí pomocí filmových projekcí, besed a přednášek nebo setkání se spisovateli. Letošním ústředním tématem byly „hlasy menšin“ a ty zazněly ...