Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

Tisk

draci zuby 200V červnu vyšla v nakladatelství Plus nová kniha Michaela Crichtona Dračí zuby, která je díky svému tématu označována jako prequel k Jurskému parku. Láká vás prolínání fakta a fikce, kterým Crichton tak proslul? Určitě nic nepokazíte s Dračími zuby, které napsal už více, než před čtyřiceti lety!

 

 

Chicagský rodák Michael Crichton (1942–2008) byl celosvětově známým spisovatelem, scenáristou, režisérem a producentem. Absolvoval Harvard Medical School v Bostonu, často považovanou za nejlepší americkou medicínu. To vysvětluje, kde získal materiál pro knihu a televizní seriál Pohotovost a znalosti, které čtenáři ocenili zejména v jeho dílech Případ dívky v tísni a Kmen Andromeda. Proslul zejména v žánrech sci-fi a tzv. techno-thrillerů, napínavých a akčních příběhů z vědeckého či lékařského prostředí, v nichž se povětšinou zabýval možným konfliktem nezadržitelného vývoje moderních technologií a chybujícího lidského elementu. Na svém kontě má však i několik próz s historickou tematikou.

Nacházíme se v roce 1876 a potkáváme lehkovážného osmnáctiletého mladíka Williama Johnsona, který se vinou sázky musí o prázdninách vydat na Západ. S profesorem paleontologie Marshem se vydává vstříc nebezpečí do země Indiánů, aby našli vzácné kosti dosud neobjevených tvorů, dinosaurů. Všechno ale není tak jednoduché, jak se zdá a Johnson skončí uprostřed konkurenčního boje dvou kapacit – paranoidního profesora Marshe a jeho rozumnějšího oponenta, profesora Copea.

Abych dokázala autorův smysl pro humor a zároveň pečlivost jeho práce, dovoluji si připojit ukázku ze strany 25 o protagonistově návštěvě Světové výstavy roku 1876 ve Filadelfii: Tuhle zvláštnost si prohlédli všichni návštěvníci výstavy, ale jen několik ji považovalo za hodnotnou. Johnson patřil k většině a do deníku si poznamenal: “Máme už telegraf, který umožňuje komunikaci mezi kýmkoli, kdo si to přeje. Přidaná hodnota hlasové komunikace na dálku mi není jasná. Možná že v budoucnu budou chtít někteří lidé slyšet toho druhého, ale takových zájemců moc nebude. Osobně si myslím, že telefon pana Bella je zajímavost bez jakékoliv smyslu odsouzená k zániku.“

Kniha má spoustu vrstev a řadu témat a občas je tak formální, až má člověk pocit, že čte ne fikci, ale fakta. Můžeme knihu číst jako román o dospívání, kdy se z mladého nevycváleného kluka stane odhodlaný muž. Další podstatnou částí knihy je Manifest Destiny, osidlování Západu. Američané byli podle této doktríny předurčeni k tomu, aby osidlovali americký kontinent. Autor popisuje důležitost železnice, prozkoumává otázku Indiánů a uplatňuje zde rozsáhlé znalosti o lokacích i postavách té doby. Narazíme na celou řadu známých postaviček z Divokého západu, namátkou ti nejznámější: Calamity Jane, Wild Bill, bratři Earpovi. Pak tu máme samozřejmě úroveň, která se týká paleontologie jako oblasti zájmu a vědy a jejího rozmachu. S ní souvisí zajímavá záležitost, které se autor rovněž nebojí – střet teorie stvoření a vědy. V knize najdeme bohabojné až bigotní postavy a v rozporu s nimi pak lidi, kteří věří ve vědu a „rouhají se“ vírou ve vyhynulé tvory.

Líbí se mi autorova práce s postavami, jak lehce je čtenáři představuje a jak jsou pod jeho rukama tvární. Crichton si musel dát mravenčí práci nejen co se týká historie, paleontologie ale také nastudování života zapřisáhlých rivalů a to dokazuje i soupis bibliografie ke konci knihy. Výsledek však stojí za to - je více, než potěšující! Knihu doporučuji vřele všem, kteří mají Crichtona v oblibě, ale také tmě, kteří se rádi poučí o době osidlování bájného amerického Západu.

draci zuby

Název: Dračí zuby
Název originálu: Dragon Teeth (vydáno 2017)
Autor: Michael Crichton
Žánr: dobrodrružné, historické
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2018, pevná
Počet stran: 264
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Etiketa pro nejmenší? Jedině se Skořicí!

opickonetrucuj 1Opice Skořice se znovu vrací! Stále si v některých situacích neví rady, a tak je na čase, aby ji někdo doučil slušnému chování. A nejen ji, vaši nejmenší se jistě také inspirují, vždyť občas bývají Skořici až nápadně podobní. Druhý díl...


Literatura

David Michie: Dalajlamova kočka, PROBUĎ V SOBĚ KOTĚ

Probuď v sobě kotěTak Dalajlamova kočka už začíná chátrat. Tohle od veterináře slyšet nechcete. Jsou granule pro starší kočky řešením? Tak to tedy ne! Jsme zase v klášteře samotné Jeho Svatosti dalajlamy a procházíme se okolím s Jeskou, jeho kočkou. Je to už pár let, co tu žije, však...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...