Bird box - když je váš zrak vaším nepřítelem

Bird box - když je váš zrak vaším nepřítelem

Tisk

 

birdboxZačalo to jako ojedinělý případ na Sibiři – jeden muž z ničeho nic zabil své blízké, a poté i sebe. Za nějakou dobu následovaly další případy. Všechny byly totožné, lidé z ničeho nic zešíleli a propadli vražednému běsnění, které ukončili sebevraždou. Po nějaké době bylo jisté, že všichni před touto událostí něco viděli. Něco, co je přimělo naprosto ztratit lidskost a zabíjet. Nikdo neví, co, či koho, zahlédli. Jsou tito tvorové vůbec z našeho světa? A jak chcete bojovat s něčím, co nesmíte vidět?

Hlavní hrdinkou příběhu je mladá žena Malorie. V příběhu se prolínají dvě časové linie – současnost a minulost. V té současné linii ji zachytíme ve chvíli, kdy se rozhodne se svými dětmi opustit dům a vydat se na řeku, aby našla snad jediné útočiště. Malorie své děti - chlapce a dívku- vychovala už od miminka tak, aby se naučili žít ve světě bez svého zraku. S černou páskou na očích se učili poznávat zvuky okolního světa, sluch se měl stát jejích zrakem. Je si vědoma, že ona sama nemá tak vyvinutý sluch, a tak dělá vše proto, aby děti byly schopny v tomto děsivém světě přežít.

Cesta po řece je jejich jediná naděje, ačkoliv Malorie neví přesně, zda je na konci vůbec něco čeká. Jediné co ví je informace, že několik kilometrů od nich po proudu řeky je kolonie přeživších. Tam se s dětmi snaží dostat a zařídit jim lepší život. Ví, že jen vyjít z domu a přejít pár metrů k člunu může být cesta plná nebezpečí.

V druhé časové linii se podíváme do minulosti na události, které se staly, pohledem Malorie. Příběh začíná ve chvíli, kdy se dozvídá o svém těhotenství. V té době se začínají už i případy vražd stávat z ojedinělých pravidelnými. Každá další je blíž a blíž k jejich domovu.

Jedinou její oporou je sestra Shannon, která dříve než ona pochopila nebezpečí. A taky marnost boje proti němu. Ve svém domě zakryly všechna okna, zamkly dveře a Shannon celé dny poslouchá zprávy a projíždí webové stránky. Nikdo neví, co bude dál, lidé jsou izolování, protože se bojí vyjít ze svých domovů, pomoc nelze očekávat.

Obě dějové linie se v knize prolínají a postupně odkrývají, ale nikdy ne předčasně. To udržuje napětí a čtenář čte knihu jedním dechem. Já ji tedy jedním dechem přečetla – hlavně konec. Naprosto jsem se do knihy ponořila a na konci jsem měla pocit, jako kdybych tu řeku přeplavala s nimi. Je fascinující sledovat svět, kde je zajet kilometr v autě do obchodu, nebo nabrat vodu ze studny, téměř nadlidský úkol.

Svět, který každým dnem čím dál více umírá a přitom netušíme, proti čemu stojíme. Nevíme, proč to daní tvorové dělají, nevíme kdo jsou, jak vypadají, nemáme jak proti nim zasáhnout. Jediné co můžeme, je zavřít oči a snažit se přežít.

O autorovi:

Josh Malerman je americký romanopisec, autor krátkých příběhů a jeden ze zpěváků a skladatelů skupiny The High Strung. Než prorazil se svou první novelou Bird Box, napsal čtrnáct rukopisů, ale žádný se neprodal. Napsal mnoho hrubých návrhů svých románů na sedadle spolujezdce na cestě po turné, se svou kapelou The Hight Strung totiž odehráli běžně okolo dvě stě padesát koncertů ročně.

Jednou ho přítel ze školy Dave Simmer požádal o jednu z jeho knih, aby ji mohl poslat lidem, které znal v nakladatelském průmyslu. Josh mu poslal knihu Goblin a téměř okamžitě začaly chodit nabídky od agentů a editorů. A tak jako první vyšla jeho román Bird Box (2014), novely Ghastle and Yule (2014) a A house at the bottom of a lake (2016), dále Black Man Wheel (2017), Goblin (2017), Unbury Carol (2018), On this, the day of Pig (2018) a Inspection (2019). Mimo tyto romány a novely napsal téměř třicet povídek. Kniha Bird Box byla zfilmována a produkována televizní stanicí Netflix v roce 2018, se Sandrou Bullock v hlavní roli. Josh Malerman v současné době žije v Farndale, v Michiganu se svou snoubenkou, hudebnicí Alison Laakko.

Ukázka z knihy:

Je šest měsíců před narozením dětí. Na Malorie to začíná být vidět. Deky zakrývají všechna okna v domě. Vchodové dveře nikdy nejsou nezamčené a nikdy nezůstávají otevřené. Zprávy o nevysvětlitelných událostech se vynořují znepokojivě často. Dříve bývali na titulních stránkách dvakrát do týdne, nyní je to na denním pořádku. V televizi vysílají rozhovory se členy vlády. Kvůli zprávám, které přicházejí až z Maine na východě a až z Floridy na jihu, dělají sestry preventivní opatření. Shannon, která denně navštěvuje tucty blogů, se obává směsice představ, něčeho málo ode všeho, co si přečte. Malorie neví, čemu má věřit. Na internetu se každou hodinu objevují nové příběhy. Na sociálních sítích se nemluví o ničem jiném a je to jediné téma ve zprávách. Nové webové stránky se zabývají výhradně evolucí informací o tomto předmětu. Na jedné straně je to jen světová mapa s červenými obličeji na městech, ve kterých se něco stalo. Když se Malorie dívala naposled, bylo tam více než tři sta obličejů. Online tomu říkají“ Problém“. Existuje široce rozšířené přesvědčení, že at´ už je „Problém“cokoli, definitivně to začíná tím, že člověk něco spatří.

Název: Bird Box
Autor: Josh Malerman
Překlad: Šárka Králíková
Žánr: thriller
Vydáno: 2019
Stran: 310
Vydalo nakladatelství: DOBROVSKÝ s.r.o.
Hodnocení: 95 %

birdbox

https://www.knihydobrovsky.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Hindráková: „Africká mentalita se od české velmi liší. Lidé žijí pro dnešní den a nepřemýšlejí nad tím, co bude v budoucnosti.“

200rozVyzpovídali jsme pro vás mladou spisovatelku Hanu Hindrákovou, která strávila nějaký čas v Keni a dokázala své zkušenosti zúročit ve dvou úspěšných knihách. V tomto rozhovoru nebude řeč jen o nich – zaměříme se i na její organizaci FAIR.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

František Nepil pro všechny milovníky Vánoc

nepil200Ještě před vypuknutím krásného období adventu se objevila na trhu malá, roztomile vypadající kniha Vánoce mám rád s fejetony Františka Nepila. Na navození vánoční atmosféry a nálady nebo na večery v dece s čajem úplně ideální záležitost.

...

Literatura

Fanouškovství i historie nejúspěšnějšího českého klubu

Fotbalová škvára 200Úspěšný český autor Ota Kars přichází s dalším dílem, které se tentokrát věnuje jeho vášni pro fotbal. Fotbalová škvára je další knihou vydanou ke 130. výročí od založení letenského klubu. Popisuje jeho historii tak trochu j...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...