Opravdu existuje Dvojí život?

Opravdu existuje Dvojí život?

Tisk

dvoji zivot200V listopadu vyšla u nakladatelství Jota druhá kniha Američanky Flynn Berryové Dvojí život. Psychologický román s prvky thrilleru vás vtáhne a na necelých tři sta stranách vás bude šponovat, jak to asi dopadne…

 



O čem to je?

Poznáváme mladou lékařku Claire, jež žije v Londýně, má psa, problémového, ale milujícího bratra, která vede poměrně poklidný život. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se od policie dozvídá, že byl spatřen její otec. Její zapíraný otec, který před téměř třemi desítkami let údajně zavraždil její chůvu. Rozběhne se kolotoč hledání a úskoků, kde je nejisté, co se vlastně stalo a proč a kdo je viníkem.

Pár slov o autorce

Flynn Berryová je americká autorka v současné době žijící v New Yorku. Studovala na Brownově univerzitě a v Michenerově centru pro spisovatele na Texaské univerzitě. Napsala dosud dva romány, ale podle odborné knižní veřejnosti se od této autorky ještě rozhodně máme na co těšit. Její prvotina Nora hledá vraha vyšla v roce 2016 a získala dokonce prestižní cenu Edgar za nejlepší knižní debut roku. Tento román byl přeložen do šestnácti jazyků a televizní práva na příběh optovala společnost Paramount, takže není vyloučeno, že se brzy dočkáme i jeho seriálové verze.

Čím kniha zaujme?

Kniha je psaná ich formou a postupně vás vtáhne do příběhu, který se pomaloučku odkrývá a ani sama hlavní hrdinka netuší, jak to tehdy doopravdy bylo. Její otec, vlivný lord, který byl podezřelý z brutální vraždy její chůvy a který se po tomto činu vytratil. Skrze hrdinčinu sebereflexi vnímáme, jak dokáže s člověkem a jeho psychikou zamést trauma z dětství. Navíc tu máme v celém příběhu rozběhnutý motiv třídních rozdílů a vhledu do života vyšší vrstev, ale také důležitosti lidské paměti a komplexnosti psychiky.

Pro koho je kniha určena?

Dvojí život není ani tak thriller nebo akční příběh, kde musíte číst dál a dál, abyste se dočkali rozuzlení. Jde spíše o vykreslení postav a jejich vnitřního světa a o systematickou a mnohdy namáhavou práci při odkrývání pravdy. Pokud nejste na krváky a nepotřebujete knihu plnou napětí a akce, ale dáváte přednost psychologické stránce pohnutek, je tato kniha určena vám.

dvoji-zivot

Název: Dvojí život
Autor: Flynn Berryová
Originální název: A Double Life (2018)
Žánr: psychologický román, thriller
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 280
Hodnocení: 80 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/dvoji-zivot-7


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Edita Randová. Zpívá v jedenácti jazycích včetně čínštiny

archiv Edita RandováPZpívá široký repertoár po celém světě, a to v jedenácti jazycích. A hudba a zpěv jsou pro ni vším. Přes dvacet let je uměleckou ředitelkou mezinárodního hudebního festivalu Tóny nad městy. A za svoji dlouholetou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sheleana Aiyana: Staň se tou pravou

Stan se tou pravou perexNemáte ve vztazích úspěch a už si skutečně začínáte myslet, že chyba bude ve vás? Nerada to říkám, často je to pravda. A pokud už o sobě samé i nevybíravě přemýšlíte, pak si udělejte velkou stopku a tlustou čáru! Kr...


Literatura

Elizabeth Finch pojednává o obdivu k pozoruhodné osobě a přehoupává se k eseji

Elisabeth Finch

Román Elizabeth Finch se nachází někde mezi beletrií a filosofickou esejí. Kniha je určená především náročnějším čtenářům, kteří se nebojí určitých polemik. Případně taky bude Elizabeth Finch pro nadšence Juliana Barnese – zpravidla každá jeho kniha, více či m...

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Zelené Vánoce podle Grinche

grinch  How the Grinch Stole ChristmasVánoční pohádka Grinch (2000) je v tuto roční dobu ještě poměrně neaktuální. Jim Carrey v převleku chlupatého, zeleného, sádelnatého a nesnášeného žoku lidského masa však ukazuje, že Váno...