Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Muž z oceli aneb Návrat Supermana na filmová plátna

Tisk

Superman je asi nejslavnější komiksovou postavou na světě a patří k největším klenotům, jaké tato literatura má. Celovečerní film Richarda Donnera z roku 1978 byl navíc průkopníkem, protože tehdy se podobné adaptace nenosily a šlo o velké riziko. Ač šlo o vynikající kousek, jeho problémem (a problémem i dalších filmových Supermanů) byla obrovská naivita jeho pojetí. V roce 2006 se pak o návrat Supermana na plátno pokusil obrovský fanoušek Bryan Singer se snímkem Superman se vrací. Jenže se svým komorním pokusem příliš neuspěl ani u kritiky, ani u diváků, a tak jsme se bohužel dalšího pokračování nedočkali. S novou verzí celého mýtu přichází v těchto dnech režisér Zack Snyder (300: Bitva u Thermopyl, Úsvit mrtvých) pod produkčním dohledem Christophera Nolana (moderní „batmanovská“ trilogie), který převádí postavu nadčlověka do moderní podoby pod názvem Muž z oceli. S jakým výsledkem?

 

Kal-El (jak zní Supermanovo pravé jméno) je malý chlapec, který byl před budoucí zkázou své planety Krypton poslán na Zemi, kde se ho ujali bezdětní Kentovi, kteří se ho snažili vychovat co nejlépe. Clark, jak ho pojmenovali, si ale brzy uvědomuje, že není tak úplně normálním člověkem, a má zvláštní schopnosti. Jeho pozemský otec mu však vysvětluje, že je nesmí využít, neboť svět na ně není připraven. Když ale v dospělosti odejde Clark hledat sám sebe a zjistí vše o svém pravém původu, dojde mu, že se na Zemi řítí obrovská zkáza a jedině on jí bude moci zabránit.

Jestli je někde produkující Nolan znát, jsou to uchopení příběhu a fungující důležité dialogy a monology, které znějí sice pateticky a možná místy lacině, ale nikdy směšně. S tím souvisí brilantní střídání klasického děje s flashbacky z Clarkova dětství, kdy poznáváme chlapce, který se svým údělem bojuje a musí přijmout roli otloukánka. Škoda, že se na ně po hodině rezignuje.

superman 3

Jinak je ale Muž z oceli typicky Snyderovský, což mimo jiné znamená, že není dobře odvyprávěn. Vztahy mezi postavami tu příliš nefungují a romantická linie mezi Supermanem a novinářkou Lois Lane tady prakticky neexistuje, i když se o ni tvůrce ze všech sil snaží. Nějaký emočně silný moment, natožpak ikonický záběr, tu nenajdete, ač je tu několik náznaků působivějších scén, ty jsou ale vždy v zárodku okamžitě devalvovány těžkotonážním režijním stylem. I postavy, které se zde objeví, jsou pouze načrtnuty, takže se s nimi není možné nějak ztotožnit a tím pádem se o ně třeba bát.

Při sledování Muže z oceli jsem si chvílemi připadal jako na výborné atrakci, která nabízí skvělé efekty, ale nic víc. Závěrečná hodina je totiž jednou velkou akcí, která posouvá hranice megalomanství zase o kus dál. Je to suverénně to největší, co jste letos doposud na plátně viděli, jestli je to ale dobře, nechám jen na vás. Na mě osobně to celé působilo jen jako přehlídka počítačových triků a digitálních efektů, která sice využívá velký rozpočet na maximum, ale chybí jí srdce. Navíc je celá akce stereotypní a nenabízí divákovi ani chvíli oddechu, tím pádem se může stát, že někoho zcela otupí a nevynikne tak, jak by měla.

superman 1

3D ani IMAX nejsou příliš zásadní a přiznám se, že třetího rozměru jsem si vůbec nevšiml. Naopak Snyder někdy krátce použije ruční kameru, což je na tak velkém plátně poměrně rušivé a pro oči dost nepříjemné. Na druhou stranu některé průlety jsou efektní a působivé, leč je jich dost málo.

Ani Henry Cavill v ústřední roli není bůhvíjak přesvědčivý, i když určité charisma mu nechybí, vypjatější scény ale ještě nezvládá bez přehrávání. Kevin Costner a Russell Crowe tu mají spíše menší roličky, ale nezklamou a jsou vynikající i na tak malém prostoru. To ostatně platí i pro Michaela Shannona jakožto hlavního „záporáka“, který nedělá vůbec nic špatně a je potřebně démonický, jen by potřeboval více prostoru a možná i hlubší motivaci.

Celkový přístup k Supermanovi je v Muži z oceli asi jediný možný a poměrně zajímavý. Jen režijní styl Zacka Snydera mi k tomu moc nesedl a tím pádem film hodnotím jen lehce nadprůměrně, ale jsem si vědom, že názory se u něho budou hodně rozcházet.

superman 2

Název: Muž z oceli (Man of Steel)
Distribuce: Warner Bros CZ
Scénář: David S. Goyer
Režie: Zack Snyder
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Kevin Costner, Michael Shannon, Laurence Fishburne
Hodnocení: 60 %

Zdroj foto: businessinsider.com, krank.ie, spinoff.comicbookresources.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mezi postáváním u klouzačky a mixováním ovoce vedu online čtenářský klub, říká vítězka naší soutěže

Alžběta Janečková

Alžběta Janečková, která žije s manželem a dvěma malými dětmi ve Španělsku – na západním pobřeží poblíž Santiaga de Compostela, se stala vítězkou naší literární soutěže nazvané Nejlepší d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...


Literatura

Simpsonovi vyrážejí na cestu, tak pojeďte s nimi!

simpsonovi200Komiksové nakladatelství Crew nám každý měsíc přináší pravidelnou dávku žlutého šílenství v podobě komiksového magazínu Bart Simpson. Nicméně v listopadu přibyla do knihovničky příběhů o Simpsonovic rodince sebrané příběhy pod názvem Simpsonov...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

Stále spolu

Stale spolu 200Stále spolu je název nového dokumentárního filmu z koprodukce České televize, který 21. května vstupuje do kin. Diváci se mohou těšit na zajímavý pohled na život jedné rodiny zaznamenaný režisérkou Evou Tomanovou, která citlivým přístupem...