Divoké Včely jsou jako ze staré české vesnice

Divoké Včely jsou jako ze staré české vesnice

Tisk

divoke vcely plakat 200Film Divoké Včely (2001) je nadčasový a oblíbený český snímek o životu lidí kdesi na vesnici. Protože se v něm dost přehání, je vždycky čemu se zasmát. I když hlavní příběh ani tak zajímavý není.

 

 

 

Na vesnici, kde se všichni znají, se odehrávají tak trochu jiné příběhy než ve městě. A právě takovou realitu nám tvůrci filmu chtějí zprostředkovat. Centrem všeho dění je jen pár míst, jako bouda, kde z okna prodává Božka se svou kámoškou Janou jídlo a chlast, který je pro místní důležitým zdrojem celodenní zábavy. Taky se párkrát octneme v místní hospodě. Zdejší Michael Jackson v rohu nacvičuje vystoupení a znuděná Božka mezitím pije pivo a hraje kulečník.

Příběh je velmi syrový a jednoduchý. Pražák Péťa jede na vesnici navštívit rodinu a zjistí, že s ním má Jana dítě. Jeho brácha Kája dělá mezitím poskoka každému, na koho narazí. Nakonec si na jedné zábavě s tombolou oba s Janou a Božkou vrznou a další den jedou společně do Prahy.

divoke vcely 1

Na filmu není zajímavý jeho příběh, ale jakýsi způsob života místních lidí. Protože se ocitáme ještě v době bez internetu a chytrých telefonů, jsou všichni ve vesnici dost neangažovaní a nedotčení jakýmkoliv druhem vzdělání. Ani nejsou postavení do latě, prostě žijí ten nejprostší živočišný život. Možná proto se film jmenuje Divoké Včely, jde o docela trefné přirovnání.

Samozřejmě se i tady najde mudrlant, který má přečtenou spoustu knih, ale kromě důležitého kafrání nedělá vlastně nic, a ani místní vztahy moc nechápe. Uchytil se zde spíš mladý bohatý frajírek s barákem, který pije Pepsi a má zálusk na Božku.

divoke vcely 2

Přitom je na všech vidět jak je pro ně důležité, aby vypadali, že to co dělají, dělají z vlastní vůle. V podobné společnosti se malomyslnost netoleruje, ale zneužívá. Kdo je vůl a neumí v tom chodit, bude zanedlouho dělat každému poskoka, a když se na vesnici všichni znají, dávají si hlavně ženské pozor na to, co říkají a s kým mluví.

I když se ve filmu moc nemluví, jsou všechny mlčenlivé scény doslova prošpikovány emocemi. Říká se, že kde není systém a pořádek, nastoupí anarchie. Jenže i v nevzdělané společnosti si musí svou roli vybudovat a hlídat každý sám za sebe. Proto jsou i „divoké včely“ dost mírumilovné a uspořádané.

divoke vcely plakat
 
Divoké včely  (festivalový název)
Komedie / Drama
Česko, 2001, 94 min
Režie:  Bohdan Sláma
Kamera: Diviš Marek
Hrají:
 Zdeněk Raušer, Tatiana Vilhelmová, Marek Daniel, Vanda Hybnerová, Pavel Liška, Eva Tauchenová, Josef Polášek, Zuzana Kronerová, Jaroslav Dušek, Miloš Černoušek, Iveta Dušková, Marie Ludvíková, Jan Brejla, Alena Ambrová, Tomáš Matonoha, Jarmila Červášková
Hodnocení: 65 % (slabý příběh)


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Delfín je nejlepší přítel

Delfin 200Film Můj přítel delfín 2 (2014) je pokračováním příběhu o delfínovi Zimě, která má useknutou ocasní ploutev, ale i tak se ji podařilo zachránit. V hlavní roli jsou zde delfíni a děti, i když dospělí se zde taky objeví, aby si vyslechli, co se po nic...


Literatura

Věk přízraků není jen YA počin od vycházející hvězdy, ale zfilmovatelná gotická pecka

Věk přízrakůLenka Poláčková je na českém literárním nebi vycházející hvězdou, a to v kategorii pro dospělé čtenáře i ty o trochu mladší. Nakladatelství YA čtu, které se specializuje na knihy pro dospívající, vydalo na podzim její nový historický fan...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

DONT STOP

altKontroverzní snímek DONT STOP, mající sotva čtrnáct dní po premiéře, rozdělil filmové kritiky i veřejnost na dva tábory. Jedni ho považují za kouzlem dobovosti ověnčené retro, druzí za hořkou plytkost. Neznámá jména, oblak poloamatérského díla...