Horor pro dospívající se dočkal pokračování

Horor pro dospívající se dočkal pokračování

Tisk

sanct200Další část strašidelné série Asylum od Madeleine Roux je konečně tady. Tentokrát kniha nese název Sanctum a opět vychází u nakladatelství Jota.

 

Hlavními hrdiny zůstává trojice kamarádu Dan, Abby a Jordan, které jste již mohli poznat v minulém díle. Po velice intenzivním zážitku na letní přípravce New Hampshire College si užívají svých běžných životů, i když už nikdy nebudou stejné. Trápí je noční můry a vzpomínky je pronásledují na každém kroku. Navíc je neznámý kontaktuje s tajemným vzkazem, který jejich mysl rovněž nenechá v klidu. Tři přátelé se opět scházejí a chystají se odhalit tajemství, které je nenechá v klidu spát. Ovšem znamená to jediné. Opět se musejí vrátit na místo činu a všechno začíná znovu.
Už první díl mě zaujal svým veskrze napínavým příběhem. Ten je sice určen především pro mládež, na druhou stranu se od většiny young adult románů v něčem liší. Jedná se totiž téměř o horor a některé chvilky jsou opravdu strašidelné. Sanctum nakročilo do světa ve stejném tempu a s prvotinou si v ničem nezadá.
Začátek se začíná odvíjet lehce pomaleji. Nejdříve si musí čtenář připomenout některé situace a zjistit, kam se od dřívějška chlapci a děvče posunuli. Naši tři známí jsou vlastně povahově pořád stejní, i když v současné době stále žijí lehce pod tlakem. Jejich osudy se změnily a oni již nemůžou být jen obyčejné děti.
Tajuplné vzkazy a jejich známý Felix je přivedou do již známého prostředí. Tentokrát se většina děje odehrává venku, kolej nehraje příliš důležitou roli. Čtenář má během čtení pocit, že hrdinové před něčím neustále utíkají. Honí je totiž tajuplné bratrstvo, které hraje v příběhu důležitou roli. Vedle pátrání po stopách sledujeme tudíž i jejich boj o záchranu.

sanct


Již jsem se zmínil, že naši tři známí sledují určité indicie, které je mají dovést k vyřešení tajemství. Přitom několikrát musí do polorozbořených a opuštěných domů, což mě téměř připomíná současnou urbexovou módu. Že by se autor nechal inspirovat?
Ohledně strašidelnosti je to lehce horší. Přijde mi, že už v ději není tolik vyloženě duchařských momentů. Stále se jedná spíše o temný příběh a konec tomu více než přitakavá. Na druhou stranu je hodně kladen důraz na zkoumání a luštění.
Romantická stránka se tentokrát prakticky nevyskytuje. Dan a Abby sice mezi sebou mají určitý vztah, ale rozhodně se nejedná o kdovíjakou lásku. Jestliže chcete zamilovanou young adult, budete se muset podívat po něčem jiném. Podle mého je to určitě dobře, že se najdou i přírůstky v tomto žánru, které nejsou postavené jen na červené knihovně.
Jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujícím kvality tohoto díla je samozřejmě i grafické zpracování. I v tomto případě se pokračování nechává inspirovat začátkem. Vedle opravdu pěkně provedené obálky naleznete opět mnoho fotografií uvnitř knihy. Přímo se dotýkají zrovna probíhajících událostí. Někdy si tudíž nemusíte některé podivnosti pouze představovat, ale uvidíte je na vlastní oči. Fotky působí tajuplně, starobyle a jsou velmi kvalitní. Bez těchto příloh by byl celý příběh poloviční (možná ještě míň).
Sanctum přináší opravdu poutavou zábavu v podobě story, která vás možná nenechá usnout. Autorka se výborně dokázala vypořádat s dnešním vkusem mládeže. Přecijenom je trochu jiná doba a dnešní generace dětí už snese více. Naopak přímo vyžadují i nějakou tu mrtvolku či mučení. Už dávno není téměř nic tabu. Sanctum se nachází na pomezí literatury pro děti a hororu, i když to zní trochu komicky. Rozhodně si nenechám ujít další pokračování, které určitě opět nabídne velice dobrý děj a především další atraktivní fotografie.

Sanctum
Autor: Madeleine Roux
Překlad: Bronislava Grygová
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 338

Hodnocení: 80 %

( 0 hlasů )

Zdroj foto: http://www.jota.cz/sanctum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naďa Reviláková: Cílem knihy bylo zprostředkovat dějiny dětem tak, aby je příběh zaujal a bavil

Nada RevilakovaV době koronavirové krize sice vycházelo podstatě méně knížek, ale některé si svoji cestu ke čtenářům přecijen našly. Dobrým příkladem může být vítěz literární soutěže nakladatelství Albatros na téma odvaha. Tím se stala Naďa Revilákov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hacienda od Isabel Cañas: Koloniální horor uchopený za oba konce

haciendaČtete rádi příběhy o tajemných místech, nadpřirozených a temných jevech i niterných prožitcích? Pak vám asi není cizí žánr gotického románu. I když by se zdálo, že tomuto žánru už minimálně před stopadesáti lety odzvonil prokletý umíráček, okr...


Literatura

Detektivové Artur a Bára pátrají již potřetí

big zbloudila-strela-quo-359028Už potřetí mají dětští fanoušci Kláry Smolíkové a Jiřího W. Procházky možnost přečíst si o dobrodružstvích detektivní dvojice Artura a Báry. Tentokrát dostala série Tajná dvojka A+B podti...

Divadlo

Kočár plný neřesti i ctnosti

valmont 200Láska k jedné osobě na celý život a věrnost k tomu? Pro vyznavače volnomyšlenkářství je tato životní filozofie naprosto nepřípustná. Libertinové se právě naopak velmi rádi pouští nejen do neřízených sexuálních dobrodružstvích, ale také do milostný...

Film

Rostou jako z vody a čekají na Ostrov

ostrov prebal perex

Ostrov (2005) je akční sci-fi velmi akčního režiséra Michaela Baye. Jeho filmy jsou pověstné tím, že při nich je nejen na co koukat, ale taky nad čím přemýšlet. Hlavní hrd...