Galerie 12 a Folkové prázdniny přivítají sólovou výstavu Jana Lamra i performance uměleckého rodu Lamrů

Galerie 12 a Folkové prázdniny přivítají sólovou výstavu Jana Lamra i performance uměleckého rodu Lamrů

Tisk

Lamr 200Hned třikrát se během července představí v Náměšti nad Oslavou malíř, grafik a sochař Jan Lamr.

 

 

 

Po osmi letech od společného rodinného projektu Tři Lamři se vrací Jan do Galerie 12 sólovou výstavou. Vernisáž proběhne 16. července. K vidění budou obrazy z posledních let tvorby a vůbec poprvé budou vystaveny autorovy dřevěné sochy a objekty, včetně 2,5 metru velkého světelného objektu Coral Moon.

Jan Lamr (*1983) pochází ze známého uměleckého rodu. Jeho otec je malíř a sochař Aleš Lamr, bratr šperkař a designér Hanuš Lamr, teta fotografka Blanka Lamrová, maminka Blanka Lamrová byla textilní výtvarnice.

Svým osobitým a nezaměnitelným malířským rukopisem vytváří Jan abstraktní díla volně inspirovaná dynamikou přírodních jevů a fyzikálních procesů. V posledních letech se věnuje práci se dřevem. Vytváří osobité objekty různých rozměrů pomocí soustruhu i motorovou pilou a dlátem. Objekty nechává v přírodní barevnosti, kdy nejlépe vynikne krása dřeva, případně je opaluje japonskou metodou Shou Sugi Ban. Jeho tvorba je typická výraznou barevností, snaží se proniknout až do mikroskopického světa přírody a jejích detailů. Ve volných asociacích tak můžete vidět mořské korály, větve stromů nebo třeba krevní řečiště lidského těla. Vystavoval v Městské galerii Litomyšl, Městské galerii a muzeu ve Svitavách, Galerii Kroupa, Galerii Gambit, Galerii Chodovská tvrz aj.

Výstavu jsem pojmenoval Na dotek a obsahuje díla z posledních let, kdy jsem si oblíbil motiv, kterému říkám ‚koráli‘. Koráli jsou bezobratlí živočichové, kteří z důvodu klimatických změn postupně vymírají, čímž může dojít k zániku celého ekosystému. Jsou pro nás nedotknutelní. Na druhou stranu jsem do výstavy zakomponoval i své dřevěné objekty. Práci s dřevem miluji a možnost hladit ho a dotýkat se, je pro mě nejdůležitější vjem. Domnělý dotek je tak jakýmsi pojicím prvkem vystavených obrazů i objektů,“ přibližuje chystanou výstavu Jan Lamr.

Lamr drevo

Ve dnech 23.–29. 7. 2023 proběhne instalace obrazů Jana Lamra, soch Pavla Tasovského, výtvarných děl Matěje Formana, Lukáše Urbánka a jejich přátel v unikátní náměšťské budově Staré tkalcovny. Ta je už několik let součástí festivalu Folkové prázdniny – letos se ve Staré tkalcovně například odehrají čtyři noční koncerty.

“Festival je po mnoho let výjimečný svou neobvyklou hudební dramaturgií, ale také propojením s výtvarným světem. V jeho průběhu probíhá více než stovka výtvarných dílen, ale hlavně je zde projení s Galerií 12, výtvarníky Pavlem Tasovským, výtvarníkem Matějem Formanem a brněnským grafikem Rostislavem Pospíšilem. Ti všichni s jejich výtvarnými kolegy a přáteli spoluvytvářeji výtvarnou podobu každého ročníku festivalu,“ říká Michal Schmidt, ředitel festivalu Folkové prázdniny.

Na konci července proběhne navíc společná performance rodiny Lamrových. „Dvacáté výročí otevření Galerie 12 oslavíme výstavami Aleše, Jana, Zlatky a Hanuše Lamrových. Na rozdíl od roku 2015, kdy zde Tři Lamři naposled vystavovali, bude mít každý z umělců k dispozici svůj vlastní prostor. Vyvrcholením letošní sezóny bude čtvrtek 27. 7. 2023, kdy se Čtyři Lamři sejdou u kovaného objektu Pavla Tasovského a každý z nich tento artefakt výtvarně pojedná,“ dodává galeristka Lída Tasovská.

Lamr tri Lamri

Pro účely rodinné performance vytvořil Tasovský 1,4 metru vysoký objekt, který se skládá ze čtyř částí do sebe zaklesnutých. Ten se na performance rozloží a každý ze čtyř umělců bude svou část sochy ve čtvrtek 27. 7. od 14 do 17 hodin výtvarně pojednávat. Následně se v 17:00 socha složí do společného výsledného tvaru a vystaví. Celou akci hudebně doprovodí některá z hudebních osobností festivalu Folkové prázdniny.

V sezóně 2023 tak postupně vystavuje v Galerii 12 postupně celá rodina Lamrů (Aleš Lamr: 14. 5.–29. 6. 2023, Jan Lamr: 16. 7.–23. 8. 2023, Zlatka a Hanuš Lamrovi: 27. 8.–30. 9. 2023).

Lamr galerie

Jan Lamr – Na dotek, 18. 7. - 23. 8. 2023, Galerie 12, Náměšť nad Oslavou
Otevřeno: úterý–neděle, 13–17 hodin, mimo otevírací dobu volejte na: 724 301 621
Kaštanová 12, Náměšť nad Oslavou

Více informací:
https://janlamr.com/
https://www.instagram.com/jan_lamr_art/
http://www.galerie12.cz/cz/
https://www.folkoveprazdniny.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Exkluzivní lifestylová značka Newintage vznikla za pět dní

NewintageNa vernisáži dne 11. července 2012 v Galerii/CZD v Praze 1 ve Vojtěšské ulici byla představena nová kolekce Newintage. Výstava nové lifestylové značky Newintage je součástí dlouhodobějšího výstavního projektu <...


Literatura

Soumrak – nový kultovní román Dmitry Glukhovského

Soumrak 200Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svůj článek o velmi výrazném románu ruského autora, až jsem při opětovném listování knihou narazila na tento odstavec: Mnohem později jsem pochopil záměr člověka, který napsal tyto stránky: příběh, který vyprávěl...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Cesta k zemskému jádru nebezpečně žhne

cesta k zemskemu jadruV nedozírných hlubinách naší planety Země se ukrývá pevné jádro, jehož tajemství je chráněno vrstvou tekutého, žhavého magmatu. Po něm se posouvají tektonické desky, které tvoří dno oceánů a ovlivňují i procesy na pevn...