Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

Tisk

hotel transylvanieMotto: „Jedním z nejtěžších úkolů pro rodiče je nechat děti žít vlastním životem. Nemůžete je navždy ochraňovat před světem, musíte zkrátka věřit, že se o sebe dokáží postarat. Ukazuje se, že dokonce i Drákula se domnívá, že okolní svět může být opravdu děsivý.“ Producentka Michelle Murdocca

 

Původně jsem šla na kreslený horor, čímž míníme film s dějem zpravidla fantastickým, budícím u nás, jako diváků, hrůzu. A ejhle! Vůbec ničeho takového se nemusíme obávat! Shlédneme jedinečně bizarní animovanou komedii. I když možná ty menší, citlivější děti do 5 – 6 let mohou některé výjevy bezhlavých, kostlivců, mumie, či jinak postižených strašidel, vylekat.   

Vítejme v hotelu Transylvánie!

V letošní letní záplavě animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové) neopomeneme navštívit další film, Hotel Transylvánie.  Víme vůbec, kam jezdí strašidla slavit narozeniny? O upíru Drákulovi jsme totiž jistě dosud nevěděli, že užívá krevní náhražky, že není jen pánem temnot, ale navíc, že je ještě majitelem stylového a luxusního pětihvězdičkového hotelu Transylvánie. Hotel však Drákula nepostavil pro lidi! Naopak!  Ale proč? To nám zatím zůstává zahaleno, je to Drákulovo tajemství. A tak je hotel místem, kam se mohou všechna monstra světa (Frankenstein a jeho Nevěsta, Mumie, Vlkodlaci, Gremlini, Zombie, neviditelný muž a spousta dalších) uchýlit,  rekreovat  se  v překrásné horské krajině Transylvánských  Alp a tak si odpočinout od neustálých problémů s lidmi, protože tam žádný člověk od roku 1898 již nevstoupil.

hotel transylvanie
 
Je-li otcem Drákula?

Je to působivý rodinný příběh o otci a dceři, ale v tomto případě si uvědomujeme velmi silně, že otcem je Drákula. Od začátku velmi akčního filmu, kdy se nenudíme ani vteřinu, pozorujeme neustále se vyvíjející konflikt mezi otcem Drákulou a jeho dcerou Mavis. A zatím nevíme, proč je Drákula tak úzkostlivý, pokud jde o jeho dceru. Drákula je jako otec starostlivý až příliš, zejména v momentě, kdy jeho kouzelná, černovlasá 118letá dcera Mavis si chce konečně sama rozhodovat. A protože Mavis je sirotek, bez maminky, chce aspoň poznat vesnici, kde se Drákula s její mámou seznámil. Drákula se o svou dceru docela právem bojí, sledujeme ji při její cestě do vesnice. Ani se Mavis pak nedivíme, že opět přilnula k otci, protože se z výletu vrátila zpět, a to velmi rozčarovaná. Lidé ji tam vůbec neuvítali, ba naopak.  Zato dort se žížalami od jejího táty byl pro ni sladkou odměnou. No, jiná země, jiný mrav! Nakonec budeme oslavovat ve velkém stylu narozeniny milované Drákulovy dcerky a zúčastníme se i narozeninových příprav těmi legračními monstry, která přijela na Drákulův hrad (i když tomu říkají hotel Transylvánie). Monstra jsou přehnaně expresivní a jejich pohyby vnímáme velmi karikované, což však byl od režiséra Tartakovskyho záměr. V monstrech nalezneme cosi lidského, díky čemuž jsou nám přístupná, možná si je dokážeme i zamilovat, protože působí zcela přátelsky.

hotel transylvanie

Seznámíme se s Johnnym

Jakmile vstoupí do hotelu první člověk v jeho historii, 21letý, veselý, ukecaný a zvědavý Jonathan, který cestuje po Evropě s batůžkem na zádech, pečlivé plány Drákulovy se zbortí. A proč? Myslíme si, že je to mobilem, který má Jonathan? Nebo že má rád rockovou hudbu?  A nebo proto, že  zblbne všechna strašidla a získá si jejich bezvýhradné sympatie, kromě Quasimoda, který si ho chce upéci na rožni?  A proč vlastně?  To jsou hádanky, které během sledování filmu snadno a rychle rozluštíme! A jak se Drákula rozhodne? Bude nadále Mavis ochraňovat před lidmi, nebo najde sám řešení, aby jeho dcerka roztáhla svá netopýří křídla a vylétla do světa? To už si přebereme sami, když budeme film sledovat. S napětím nepřestaneme sledovat, jak k závažnému životnímu rozhodnutí Drákula dospěje a s čí pomocí?  

hotel transylvanie

Jaká je  Mavis -  úplně normální!

„Mavis se podobá spoustě jiných dospívajících, má hezký účes, obléká se stylově, je trochu protivná, ale je také velice upřimná a záleží jí na otci – jen by zkrátka toužila po trošce nezávislosti. Jde o něco podobného, co prožívá spousta dívek v mém věku, zoufale touží po svobodě, po možnosti poznávat svět. Všichni jí vyprávějí, jaký je, ale ona by ho chtěla poznat na vlastní kůži a poznávat nové lidí a být nezávislá,“  Selena Gomez (mluví Mavis). Sledujeme nelíčený smutek a údiv Mavis, když rozbaluje dárek od maminky,  a když se konečně dozvíme Drákulovo tajemství, proč  ji stále před lidmi tak hlídá!  

hotel transylvanie

Love story jako vyšitá

Když se Jonathan a Mavis konečně po mnoha útrapách znovu setkají a políbí, pozorujeme, jak se Drákula musí ovládat a jak si vlastně musí zvyknout na to, že jeho dcera je už dospělá. A že tu všeobecnou radost oslavíme parádním ohňostrojem, je zcela samozřejmé, ne?!

hotel transylvanie

Závěrem

Filmu nechybí hudební ani taneční rytmus, naši fantazii posouváme do dalších, netušených rozměrů, což je umocněno i tím, že film můžeme sledovat s brýlemi na 3D. Na animacích se pracovalo paralelně v domovských prostorách Sony Pictures  Imageworks v Culver City v Kalifornii a ve vancouverském studiu Imageworks. Měli k dsipozici přes 300 umělců, z toho ve vrcholných fázích výroby filmu 100 animátorů. Největší výzvou při práci s tak velkým týmem bylo udržet po tvůrčí stránce povědomí o záměrech režiséra – zajistit, aby všichni jasně chápali, čeho se snaží režisér dosáhnout, a také to, aby nedocházelo k nečekaným změnám v chování postav.

Za velmi působivou 3D sekvenci považujeme ´stolovou scénu´, ve které Drákula a Jonathan prolétávají hotelem na létajících stolech. V jednu chvíli se vše mění takřka v surfařský či skateboardový závod. Rychlý pohyb pěkně demonstruje animaci, krásu a architekturu hotelu a také 3D. Myslíme si, že se to bude líbit každému divákovi.

Možná by neškodilo, kdybychom na novinářskou projekci také pozvali některé budoucí píšící novináře z řad dětí, protože ony budou film jistě vidět úplně jinýma očima než my, dospělí. Tuto podivínskou animovanou komedii o životě strašidel, bohatou na skvělé filmové triky, můžeme vidět v českých kinech již od 4. října 2012! Doporučujeme, chcete-li se také odreagovat od všech lidí!

hotel transylvanie plakat

Pár slov o režisérovi

Vyrostl a narodil se v Moskvě. Stále mluví rusky, ale, jak sám s úsměvem říká: „Je to rok od roku stále horší a horší“. Gendy Tartakovsky  je vizionářský animátor, který tímto snímkem natočil svůj celovečerní animovaný debut.  V oblasti animace je zkušeným veteránem a působí v ní již dvacet let, během kterých získal 12 nominací na cenu Primetime Emmy a tři z nich v cenu proměnil (seriály Star Wars: Klonové války a Samuraj Jack, oba pro stanici Cartoon Network). Je také tvůrcem a režisérem seriálu Sym-bionic Titan, podílel se na seriálu The Powerpuff Girls, Dial M for Monkey a Justice Friends.  

Hotel Transylvánie (Columbia Pictures, USA, 2012)
Originální název: Hotel Transylvania
Režie: Genndy Tartakovsky
Scénář: Peter Baynham, Robert Smigel
Námět: Todd Durham, Dan Hageman, Kevin Hageman
Produkce: Michale Murdocca
Vedoucí výroby: Adam Sandler, Robert Smigel, Allen Covert
Hudba: Mark Mothersbaugh
Výprava: Marcelo Vignali
Střih: Catherine Apple
Formát:  2D - dabing,  3D – dabing
Distribuce: Falcon, monopol do 3. října 2014
Přístupnost: neomezená (doporučila bych raději až od šesti let!)
Stopáž: 91 minut
Hrají:
 Adam Sandler -  Drákula (mluví)  
 Andy Samberg - Jonathan (mluví)  
 Selena Gomez  - Mavis (mluví)  
 Kevin James  - Frankenstein (mluví)  
 Fran Drescher -  Eunice (mluví)  
 Steve Buscemi -  Wayne (mluví)  
 Molly Shannon -  Wanda (mluví)  
 David Spade  Griffin - Neviditelný muž (mluví)  
 Cee-Lo  - mumie Murray (mluví)  
 Jon Lovitz -  Quasimodo (mluví)  
 Brian George -  Brnění (mluví)  
 Luenell, Brian Stack, Chris Parnell, Jackie Sandler, Sadie Sandler, Robert Smigel, Rob Riggle, Jonny Solomon, Jim Wise,mCraig Kellman, Brian McCann, Rose Abdoo, Steve Alterman, Kirk Baily, Dana Belben, Ranjani Brow, Corey Burton,  William Calvert, Cam Clarke, Michael Corbett, Allen Covert, Rachel Crane, Doug Dále, Eddie Frierson, Bridget Hoffman, Wendy Hoffman, Rif Hutton, Tom Kenny, Scott Menville, Edie Mirman   

Český dabing: Petr Rychlý (Drákula), Lucie Vondráčková (Mavis), Ondřej Brzobohatý (Jonatha), Tomáš Juřička (Frankenstein), Libor Terš (Helmut), Jitka Moučková (Hilda), Jaroslava Brousková (Eunice), Ludmila Molínová (Scvrklá hlava), Pavel Tesař (Griffin), Filip Švarc (Mumie), Václav Knop (Quasimodo)

Žánr: animovaná komedie s prvky bizarnosti – pro celou rodinu
Hodnocení:  90 %
www.falcon.cz
www.welcometohotelt.com
Premiéra: 4. října 2012

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bylo mi třináct, když mě Helena Vondráčková okouzlila Miláčkem, vzpomíná Robert Rohál

robert perexZatímco před dvěma lety mu vyšly tři knihy Legendy česko-slovenské populární hudby, Hvězdy odvedle a Životní příběh Ivety Bartošové, pro letošek Robert Rohál připravil faktografickou knihu o Heleně Vondráčkové. Výpravnou publikaci, která vych...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ANIFILM začíná již za týden a představuje své porotce, hosty a program

anifilm perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM začne v Liberci promítat své filmy už za týden a na svém webu www.anifilm.cz již zveřejnil svůj denní program. Vedle programu mezinárodních i národních soutěží nejnovějších animo...


Literatura

Tři prasátka – tip na dárek pod stromeček

tri mala prasatka200Naše děti podle posledních výzkumů čtou méně a méně. Podchytit to rodiče mohou (a dokonce by měli) již v útlém předškolním věku. Radost a užitek ze čtení star...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Dickova díla na filmovém plátně
ImageDíla málokterého spisovatele vědecko-fantastické literatury se dočkala tolika filmových zpracování jako díla Philipa K.  Dicka. Drtivá většina těchto snímků byla natočena až po autorově smrti, sám spat...