Ikona současného českého skla Rony Plesl na Pražském hradě

Ikona současného českého skla Rony Plesl na Pražském hradě

Tisk

sklo 200Od 9. září do 31. října 2016 proběhne v Královském letohrádku na Pražském hradě unikátní výstava předního českého výtvarníka a designéra Ronyho Plesla. Návštěvníci si budou moci prohlédnout kolem dvou set skleněných objektů. K vidění bude jedinečná retrospektiva limitovaných designových objektů, designů pro průmysl a svítidel, spolu s nejnovějšími skleněnými plastikami.

 

Jedná se o první velkou retrospektivní výstavu Ronyho Plesla. Její myšlenkou je seznámit veřejnost s dokonalým řemeslným zpracováním a ojedinělým pohledem na současné české sklo, kde se autor nebrání kombinaci různorodých materiálů a neotřelých forem s velkým respektem k historickému kontextu.

sklo1

Rony Plesl studoval na SUPŠ sklářské v Železném Brodě a na pražské Vysoké škole umělecko - průmyslové. Přednášel na sklářské škole v Železném Brodě. Věnuje se tvorbě unikátních foukaných a tavených skleněných objektů a plastik. Má za sebou řadu výstav doma i v zahraničí. Získal několik cen za design. Zabývá se také interiérovým designem.

sklo2

Výstava v prostorách Královského letohrádku na Pražském hradě se koná od 9. 9. do 31. 10. 2016, denně od 10 do 18 hodin.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava, která se dostane člověku pod kůži.

kuratorkyV krátké době, se opět v ústeckém muzeu uskutečnila další výstava. Ústecké muzeum je známo svou precizní prací při svých výstavách, a jestliže je přitom tom i dotek ženské ruky, je to znát. Na přípravě výstavy o ústeckém malíři Zdeňku Koškovi se podíle...


Literatura

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

...

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...