Pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, říká Miroslav Karásek

Pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, říká Miroslav Karásek

Tisk

foto Noviny perexUž poněkolikáté vystavuje v Kroměříži sbírky zahraničních novin Miroslav Karásek. Tentokrát nese výstava název "Noviny Latinské Ameriky pod jednou střechou" a je k vidění ve foyer Domu kultury v Kroměříži, a to od 6. prosince do 7. ledna 2022. Pro letošní výstavu titulů zahraničních novin v Domě kultury v Kroměříži zvolil přehlídku tisku zemí Latinské Ameriky, kde je zastoupeno na třiapadesát zemí a velkých ostrovů.

Noviny Latinské Ameriky je název tvé současné výstavy v Kroměříži. Jsi vášnivý sběratel zahraničních novin. Přesto se ptám, jak ty noviny získáváš?

Noviny do své ojedinělé sbírky získávám především prostřednictvím korespondence. Najdu adresu redakce, informační kanceláře nebo nějaké kulturní instituce, přiložím pohlednici města, osobní kalendářík a čekám. Někdy mám štěstí, jindy ne. Pak to zkouším znovu. Občas objevím cestovatele, který se chystá do zemí, z nichž mi noviny chybí, a pokud má pochopení, tak slavím přírůstek. Už mi také pomohly cestovní kanceláře. Záleží na ochotě neznámých lidí a na štěstí.

Ale to není tvoje první výstava...?

V Domě kultury v Kroměříži jsem letos připravil svoji osmou výstavu. Zatím jsem s vystavováním neopustil Zlínský kraj, i když bych rád seznámil se zahraničními novinami širší publikum.

foto Noviny 2

Kdy jsi propadl k této sběratelské vášni a kde ty noviny mají své místo, když nejsou vystaveny?

Tvorbě ucelené kolekce zahraničních novin se věnuji bezmála 28 roků. V mládí jsem sbíral sýrové etikety, později pivní etikety. Začalo to nevinně, ale později se z toho stala posedlost. Ale ne že bych denně seděl nad sbírkou a hloubal, co mi ještě schází a jak si to opatřit. Je to zábava pro volné chvíle. Kromě odborných informacích o novinách se snažím získat co nejvíc vědomostí o zeměpise. Je pravda, že z mnoha zemí mám víc různých výtisků, což časem zabralo větší domovní prostor. Noviny jsou uloženy na chodbě, kde mají vyhrazenou skříň. Jednotlivé státy jsou ve složkách a regály je rozdělují podle světadílů.

Jak reaguje okolí, když vidí takovou výstavu, a co na to říkají lidi od fochu - novináři? Navíc vím, že, jsi působil v novinách léta jako šéfredaktor…

Návštěvníci výstav i moji známí nejvíc oceňují množství zastoupených zemí, které se právě zastavilo na hodnotě 326 zástupců. O mnoha státech nebo velkých ostrovech třeba ani v životě neslyšeli, o to je prohlídka sbírky překvapivější. Novináře se často ptají, proč sbírám noviny, jak je získávám a jak je mám uloženy. Na to, co bych mohl na zahraničních novinách obdivovat, se nezeptají, a právě to je pro mě zážitek, protože pro mě je novinová strana svébytný druh výtvarného umění, takže porovnávám, jak k tomu přistupují v rozmanitých končinách světa.

foto Noviny 3

Na současné výstavě v Domě kultury v Kroměříži jsou noviny z Latinské Ameriky. Pro mě jsou pozoruhodné noviny The Beacon z Britských Panenských ostrovů. Když mi v obálce přišly, byla v nich založena třetí stránka s nějakým upozorněním. Objevil jsme článek, v němž jsem se dočetl, že "právě tento výtisk The Beacon rozšíří unikátní kolekci zahraničních novin, kterou sestavuje bývalý kolega - novinář Miroslav Karásek z Kroměříže, z České republiky ve střední Evropě." Potěšila mě pohotovost redaktora. Jinak tu jsou také k vidění noviny - deník vydávané na obrovské lodi v průběhu její několikadenní plavby Karibským mořem.

Jak jsi předtím uvedl, množství zastoupených zemí se právě zastavilo na hodnotě 326 zástupců...

Věřím a vím, že ani to není číslo konečné. Stále se o to snažím. Celá sbírka je aktivní a vedle sběratelského hlediska má smysl dokumentačně – historický. A jak to vypadá, zatím jsem jediný občan města Kroměříže, který se může od roku 2009 za svou sběratelskou činnost pochlubit zápisem v České knize rekordů..

foto Noviny 4

Foto Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Majitel Zlatéknihy.cz: „Čtenářům přinášíme nižší ceny, nakladatelům vyšší zisky.“

zlate knihy 200Nedávno byl spuštěn nový projekt pro milovníky knih Zlatéknihy.cz. Na našem webu jsme o něm imformovali a strhla se zde zajímavá diskuze, proto jsme oslovili původce nápadu a majitele toho internetového knihkupectví pana<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vypínače zlínského OBZORU rozehrají nevídaný hudební part

Designblok 200Zlínská firma OBZOR se letos bude opět prezentovat na největší přehlídce designu ve střední Evropě, na Designbloku. Ten se koná v Průmyslovém paláci v prostoru Výstaviště Praha Holešovice od 22. do 27. října 2015 a OBZOR na něm předvede s...


Literatura

Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

pivo200Informačně rozsáhlá kniha je v tomto formátu asi jediná na trhu. Svým obsahem bych ji totiž zařadila mezi velmi obsáhlé, detailní až puntičkářsky precizní učebnici. Záměrem bylo představit meziválečné dějiny z pohledu nikoliv politického, ale podnikatelské...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...