Novinky letní sezóny: Cranachovy obrazy, 30 let architektury, letní kino

Novinky letní sezóny: Cranachovy obrazy, 30 let architektury, letní kino

Tisk

cranach 200Národní galerie v Praze zahajuje letní výstavní sezónu. Národní galerie již podruhé zahajuje letní výstavní sezónu jako tzv. Summer Opening – tentokrát dokonce dva dny po sobě ve Šternberském a Veletržním paláci. Všechny aktuální výstavy spojuje do určité míry téma technologií – ať už se jedná o technologie filmové, architektonické nebo v případě Cranacha technologie umožňující nahlédnout pod povrch výtvarného díla.

Ve Šternberském paláci představuje návštěvníkům netradiční pohled na dílo Lucase Cranacha. Výstava Cranach ze všech stran představuje německého renesančního mistra nejen prostřednictvím unikátních obrazů, ale také s pomocí průzkumu realizovaného Cranach Digital Archive Düsseldorf. Ten umožňuje návštěvníkům nahlédnout pod povrch mistrovských děl pohledem historiků, chemiků i restaurátorů a představuje výsledky, které vyvrátily pochybnosti panující ohledně pravosti některých Cranachových děl. Výstava představuje například příběh kopie malby Zákon a milost, která byla s ohledem na dataci a signaturu v podobě okřídleného hada možná jedním z prvních pokusů o Cranachovu falzifikaci.

cranach1

Veletržní palác hostí výstavu dokumentující třicetiletý vývoj sbírky architektury Národní galerie, další kapitoly cyklů současného umění i to nejlepší z tvorby aktuálních diplomantů AVU.   

cranach2

Mimo jiné galerie představuje jedenáct nových děl od Toyen, Šímy nebo Vasarelyho, zapůjčených v rámci ozvěn výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat. Příznivci kinematografie se mohou  těšit na letní kino na střeše Veletržního paláce.

cranach3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Mišík: Návrat Flamenga s mým tátou byla ta nejúžasnější věc, co se mohla stát.

adam misik200Adam Mišík je zatím pro většinu lidí jméno méně známé. Patnáctiletý chlapec, který se na svoji životní cestu připravuje od píky a váží každého kroku. Žongluje s pěti míčky, škola, přátelé, rodina, hudba, herectví a všechno drž...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava 11 světů - Současná česká ilustrace pro děti aneb děti mají obrázky rády

11 svetuMuzeum hlavního města Prahy – Florenc v tomto předvánočním čase připravilo, zejména pro děti, formou 11 „hnízd“ výstavu 11 současných českých autorů, ilustrátorů pro děti, a dalo si tak za cíl předvést potenciál ...


Literatura

Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

Tommy 200Dostal se mi do mých rukou další komiks. Po Želvách Ninja a dalších komiksech, recenzuji pro mě neznámé dílo. Dostali se ke mně autoři Mike Carey a Peter Gross. Napsali a nakreslili Mezi řádky – Tommy Taylor a falešná identita.  Autoři jsou už uzná...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Kniha Zátopek je hlavně pro ty, kteří nemohou do kina

zatopek 200V nakladatelství Brána vyšla kniha Zátopek, kterou podle scénáře Davida Ondříčka, Alice Nellis a Jana P. Muchowa napsal Jiří W. Procházka.

 

...