Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

Tisk

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý režisér při přebírání ceny, kterou věnoval všem, kdo „mají odvahu dát přednost něze před strachem.“

 

Dojemný film o přátelství vzbudil hned po své premiéře v soutěži nadšené ohlasy. Snímek Lukase Dhonta doslova zlomil srdce diváků i kritiků, kteří o něm píší jako o „něžném heartbreaku“ (The Hollywood Reporter), „jednom z nejsilnějších filmů v Cannes“ (Deadline), „tiše zdrcujícím“ (Screen Daily) a „hluboce procítěném“ (Variety) snímku.

Drama BLÍZKO vyniká civilností, uměřeností, neobvyklou empatií a fenomenálními hereckými výkony debutantů Edena Dambrineho a Gustava De Waele.

Snímek byl uveden v hlavní soutěžní sekci festivalu a je druhým filmem talentovaného belgického režiséra Lukase Dhonta. Ten na sebe upozornil už svým silným debutem DÍVKA – tento autentický film o trans dívce si z festivalu v Cannes v roce 2018 odnesl Zlatou kameru pro nejlepší debut.

„Vybírat filmy před festivalem je střelba naslepo. V případě novinky Lukase Dhonta jsme si ale byli jistí už podle scénáře. Ten film se dotýká malých, něžných a prchavých věcí, které tak či onak všichni známe. A v Cannes zbudil rozhodně největší emoce, což se projevilo i při udílení cen. Věříme, že pro nezávislé filmy jsou právě silné emoce cesta, jak dostat lidi zpátky do kin. A Blízko jich dokáže vyvolat opravdu hodně. Jemnost není slabost…“, říká ředitel Artcam Films Vít Schmarc.

Blizko Close 2

SYNOPSE:

To, co nás spojuje, nás někdy může nevratně rozdělit. Emotivní portrét jednoho výjimečného pouta.

Léo a Rémi jsou si blízcí. Prožívají spolu chlapecká dobrodružství, sdílí spolu celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Co mezi nimi vlastně je? Hluboké přátelství, nebo láska? Po bezstarostných prázdninách přicházejí školní dny a s nimi i všetečné otázky a ironické poznámky spolužáků. Rémi si jich zdánlivě nevšímá, ale pro Lea znamenají stále víc pochyb. Touží zapadnout do klukovského kolektivu. Drobné ústupky se sčítají a jedinečná blízkost mizí. Dětství končí, dospělost do dříve bezstarostného světa obou kamarádů vtrhne neúprosně.

Talentovaný belgický režisér Lukas Dhont (Dívka) natočil unikátní a emocionálně silný portrét výjimečného svazku, který vyniká civilností, uměřeností, neobvyklou empatií a fenomenálními hereckými výkony debutantů Edena Dambrineho a Gustava De Waele.

O REŽISÉROVI

Lukas Dhont (nar. 1991) je belgický scenárista a režisér. V Ghentu vystudoval audiovizuální umění na Královské akademii výtvarných umění. Prosadil se svými krátkými filmy Ztracené tělo (Corps perdu, 2012) a Nekonečný (L’Infini, 2014). Režíroval také řadu svébytných hudebních videí, spolupracuje také na tanečních projektech. Drama Dívka (Girl, 2018), které vyprávělo o tranzici dospívající hrdinky, bylo jeho celovečerním debutem. Film zazářil na festivalu v Cannes a Dhont se rázem stal výrazným generačním talentem. Aktuální film Blízko jeho renomé jen posiluje.

Blizko lukas-dhont

Na MFF KV bude film uveden na zvláštní přidané projekci ve čtvrtek 7. 7. v 11:00 ve Velkém sále.

Více informací:
www.artcam.cz
www.facebook.com/ArtcamFilms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Černobílá fotka má své kouzlo, může obsahovat tajemství i příběh, říká Robert Rohál

robert perexI když nechtěl letos vystavovat, nakonec bude mít od druhé poloviny července fotografickou výstavu v kroměřížské cukrárně Amadeus. Záměrně prý plánoval na tento rok pauzu s tím, že musí vymyslet něco nového. A zatímco přemýšlí o novém proje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...


Literatura

Výprava do země za životem

playground 200„Keplerovky“ jsou synonymem skvěle napsané knihy plné napětí a zvratů a především rozervaného hrdiny Joony Linny. Jenže teď autor přichází se zbrusu novou hrdinkou i netradičním prostředím. Jak se bude nový styl líbit zarytým fanouškům Larse ...

Divadlo

Stále stejný příběh – inuitská legenda ožije v „recyklované“ inscenaci

Stále stejný příběh A-Vosickova small2Orchestr BERG a PONEC – divadlo pro tanec otevřou v úterý 5. září 2023 novou sezónu premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Renomovaná choreografka Mirka Eliášová a špičková ...

Film

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...