Krzysztof Wodiczko: Out/Inside(rs)

Krzysztof Wodiczko: Out/Inside(rs)

Tisk

out inside wodiczko200Centrum současného umění DOX uvádí audiovizuální výstavu polského konceptuálního umělce Krzysztofa Wodiczka nazvanou Out/Inside(rs). Titulní projekt, vzniklý přímo pro pražský DOX, reflektuje zejména aktuální téma vnímání romské menšiny českou společností. Součástí výstavy je také výbor z předešlých autorových prací. Je to vůbec poprvé, kdy je Wodiczkova tvorba prezentována české veřejnosti.

 

Podnětem nejnovější výstavy Krzysztofa Wodiczka s titulem Out/Inside(rs) je přetrvávající sociální napětí na Šluknovsku. Nevšední projekt vznikl v přímé spolupráci Centra DOX a šluknovské romské komunity. Autor tak pokračuje v tendencích svého díla, které se již více než čvrtstoletí vyjadřuje k problematice hluchoty většinových skupin k hlasům menšin. Wodiczko totiž pojímá svou tvůrčí činnost především jako prostředek boje proti stereotypům, příležitost ke zviditelnění těch, kteří nebývají vidět a slyšet.

Kromě nových a dosud nevystavovaných prací Krzysztofa Wodiczka nabízí expozice výběrovou kompilaci jeho dlouholeté tvorby, českému publiku dosud nepředstavované. Výstava je tedy jedinečnou příležitostí k seznámení se s různorodým dílem tohoto světově uznávaného umělce.

out inside wodiczko

Z jeho dřívější tvorby zprostředkovává DOX např. videoukázky některých urbanistických (fasádových) projekcí z devadesátých let, jejichž cílem bylo podle autora „naratívní oživování pomníků slovy a gesty místních lidí.“ Ještě o něco ranější tvorbu představují konstruktivismem ovlivněné skici a modely tzv. metaforických vozidel. Tímto tématem se Krzysztof Wodiczko zabýval delší dobu, během níž také dramaticky opustil rodné Polsko. Po emigraci již realizoval svá díla převážně na severoamerickém kontinentě, který mu poskytnul vícero možností k apelování na skryté a skrývané problémy moderní společnosti. V Kanadě byl přímo v terénu realizován nyní vystavovaný projekt vozidla pro bezdomovce, vzniknuvší v roce 1987. Wodiczko se jím pokoušel o plnohodnotné a právoplatné zapojení lidí z okraje do většinové společnosti. Sociálně integrační témata prostupují celým Wodiczkovým dílem. S motivy globalizovaného světa a multikulturality se mohou návštěvníci střetnout např. v modelech speciálních komunikačních médií, která (podobně jako celá autorova tvorba) zviditelňují a akcentují abstraktně vnímané komplikace, jež s sebou přináší současnost.

Krzysztof Wodiczko

Krzysztof Wodiczko je v současnosti profesorem Vysoké školy designu harvardské univerzity, přednáší také na varšavské Akademii výtvarných umění.

Narodil se roku 1943 ve Varšavě. Vystudoval průmyslový design na tamější Akademii výtvarných umění. Později vyučoval na polytechnice. Ve druhé polovině sedmdesátých let emigroval do Kanady, kde se zaměřil na praktickou realizaci idejí, které do té doby zůstávaly pouze na papíře. V osmdesátých letech se proslavil experimentálními projekcemi na veřejných prostranstvích, ve kterých odhaloval a zdůrazňoval především drobná lidská gesta, symboliku toho, co běžným pozorovatelům většinou uniká.

V roce 1998 mu bylo uděleno ocenění Hiroshima Prize pro přínos umění a světovému míru. S nástupem nového tisíciletí zaznívá jeho jméno stále častěji.

out inside wodiczko2

22. 2. – 6. 5. 2013
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7
otevírací doba: st - pá: 11:00 – 19:00, so - po: 10:00 - 18:00
Kurátoři: Krzysztof Wodiczko a Jaroslav Anděl
vstupné: 120 / 90,- Kč
Další informace: http://www.dox.cz/cs/vystavy/krzysztof-wodiczko-outinsideri

Zdroj foto: dox.cz, autor: Jan Slávik


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pořád zpíváme a pořád zažíváme zaplněné koncerty, říká o současnosti sesterského dua Martha Elefteriadu

martha a tena perexI když se Martha a Tena Elefteriadu těší z retrospektivního trojalba Zlatá kolekce, které koncem října vydal Supraphon, zdaleka nežijí jen minulostí. Dokládá to spousta jiných aktivit obou zpívajících sester řeckého původu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ARCOLOR festival mladé módy
ImageChceš ukázat široké veřejnosti svůj talent? Jsi začínající módní tvůrce ve věku 18-35 let, student, absolvent či profesionál a chceš prezentovat svou tvorbu?
...

Literatura

Padělatel Adolfo Kaminsky nabízí příběh neuvěřitelné odvahy

kaminsky 200Nakladatelství Metafora nedávno vydalo pravdivý příběh muže, který zachránil stovky lidí před mučením, deportací a smrtí díky tomu, že se živil jako padělatel. Byl to Adolf Kaminsky a jeho dcera, která jej přiměla zveřejnit jeho životní misi.

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...