Chrudimské Muzeum barokních soch zahajuje návštěvnickou sezónu

Chrudimské Muzeum barokních soch zahajuje návštěvnickou sezónu

Tisk

Muzeum chrudim perex Muzeum barokních soch, které působí v Chrudimi od roku 2011, se chystá zahájit další návštěvnickou sezónu. Slavnostní zahájení se uskuteční v sobotu 1. dubna, kdy bude po celý den do muzea volný vstup, a v 17 hodin vyvrcholí koncertem Hniličkova smyčcového tria.

 


Muzeum, věnované východočeskému baroknímu sochařství, se nachází v bývalém kapucínském kostele sv. Josefa. Jeho exponáty tvoří přes čtyřicet soch zapůjčených městy a obcemi Pardubického a Královéhradeckého kraje. Návštěvníci zde mohou obdivovat mj. díla těchto východočeských sochařů: Matyáše Bernarda Brauna, Jana Pavla Čechpauera, Ignáce Rohrbacha, Jana Alberta Devotyho či Jiřího Františka Pacáka. Součástí expozice je i promítání krátkého filmu Kamenný příběh o historii Chrudimě, baroku a příběhu chrudimských sochařů.

Muzeum chrudim 1


Pro návštěvníky jsou po celý den připraveny volné i komentované prohlídky. Na děti čekají výtvarné dílničky a hry. Po koncertě Hniličkova smyčcového tria, na němž zazní skladby W.A. Mozarta, J.S. Bacha, Z. Kodalyho a dalších, slibují pořadatelé překvapení.


Hlavním magnetem celého programu je však představení nového muzejního přírůstku zrestaurovaného oltáře sv. Vojtěcha  farního kostela z Běstviny, který je dílem Ignáce z Rohrbacha. Oltář v komentované prohlídce představí jeho restaurátor Radek Šulc a historik umění doc. Pavel Panoch, Ph.D.

muzeum chrudim 2


Oltář vznikl před rokem 1723 a byl umístěn v kapli běstvinského zámku.  Po zrušení kaple byl v 60. či 70. letech minulého století přesunut do místního kostela. Tam se však nemohl uplatnit, neboť byl rozdělen na několik dílů a rozmístěn v různých částech kostela. Chrudim nechala oltář zrestaurovat za téměř 900.000 korun, protože byl v havarijním stavu kvůli působení vlhkosti a dřevokazného hmyzu. Oltář patří Římskokatolické farnosti Běstvina. Město jej má zapůjčený a opravilo ho na své náklady.

Muzeum chrudim


Zápůjčky tvoří velkou část expozice muzea. Patří mezi ně například sousoší Kalvárie od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa ze Slepotic. Vystavena je i socha svatého Jana Evangelisty v nadživotní velikosti od Ignáce Rohrbacha a vloni do muzea přibylo sedm plastik Pašijového cyklu Kristus před Pilátem.

Muzeum barokních soch Chrudim
Školní náměstí Chrudim
Otevřeno denně od 9 do 17 hodin, od 1. dubna do 31. října
www.mubaso.cz


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Galerie města Pardubic představuje dosud nevystavované dílo Pavla Nešlehy

pavel nesleha fotografie pardubiceNedávno nově otevřená Galerie města Pardubic, která se nachází v historických prostorách Příhrádku, připravila pro své návštěvníky soubor dosud nevystavovaných fotografií malíře, fotografa a vysokoš...


Literatura

Večná otázka ako prepojiť vedu a umenie

umeni 200Podarí sa niekedy dosiahnuť rovnováha medzi sférou umeleckou a vedeckou? Budú sa navzájom plne akceptovať a prelínať? V dejinách nachádzame tisícky pokusov o prepojenie týchto zdanlivo protichodných odvetví, avšak realita nám prináša ich každodenný st...

Divadlo

Ve Vršovicích začínám třetí sezónu a je to skutečně velké dobrodružství, říká Věra Mašková

vera maskova perex"V mnoha věcech se práce nijak neliší od ostatních divadel. Musím postavit repertoár, sehnat týmy na jednotlivé inscenace, tady navíc včetně herců," říká Věra Mašková, která je už několik let uměleck...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...