Ne každá cesta domů končí šťastně

Ne každá cesta domů končí šťastně

Tisk

cesta domu 200Nakladatelství Anag u nás vydává knihy oblíbeného německého spisovatele Sebastiana Fitzeka a tentokrát jeho fanoušky nenechalo dlouho otálet. Sotva jsem dočetla Dárek, pár dní na to vyšel titul Cesta domů.

 

 

V prvé řadě musím pochválit grafickou stránku knihy, především její nápaditost. Obálka je černá jako noc, jméno autora i název knihy musíte až trochu hledat, ale v jejím středu se nachází prořízlé okénko. Pod ním prosvítá silueta ženy na stříbrném pozadí. S tím jsem se ještě nesetkala a opravdu mě to fascinovalo, stejně jako grafické ztvárnění předělů kapitol vypadají dobře při pohledu na knihu seshora.

Zatímco v minulé knize Sebastian Fitzek pracoval s motivem analfabetismu, nyní mu byla inspirací takzvaná služba telefonického doprovodu. Ta slouží především opuštěným ženám, které se bojí v noci cestou domů a potřebují mít někoho na lince. Myšlenka pochází ze Stockholmu, kde jsou v roli operátorů přímo policisté, v Německu a jiných zemích pak jde o dobrovolníky.

Děj začíná v okamžiku, kdy v sobotu krátce před půlnocí Jules Tannberg příjímá hovor od Klary. Tato mladá žena má strach, že ji pronásleduje psychopat, který před několika týdny napsal krví na stěnu ložnice datum: den její smrti! A tento den právě začíná…

Kromě výše popsané telefonní linky je nosným tématem také domácí násilí. Je neuvěřitelné, čeho všeho jsou partneři mezi sebou schopni. Některé popisy jsou opravdu brutální a člověka mrazí hlavně z dopadů na psychiku a opravdu se musí nad vším zamyslet. Během čtení jsem vzpomínala na ostatní tituly dotýkající se tohoto námětu a na mysl mi přicházela například kniha V rouše beránčím zabývající se původem násilí.

O tom, že Sebastien Fitzek opravdu umí psát, už jsem se přesvědčila u minulé knihy. Čtenáře dokáže velmi rychle uvést do děje a servírovat mu jak napínavé, tak neuvěřitelné a mrazivé scény. A když už si pak na vše zvykne, má dojem, že to vše vede k cíli, tak přijde zvrat, a to pořádný. Až máte opravdu chuť po dočtení začíst znovu první stránkou a zjišťovat, co že vám to uteklo. Tohle je na tomto autorovi opravdu kouzelné a může za to, že jeho knihy v člověku chvíli rezonují a rozhodně udělají dojem.

Sebastian Fitzek se narodil 13. října 1971 v Berlíně. Studoval práva, pracoval jako šéfredaktor a programový ředitel pro několik rozhlasových stanic v Německu. Jeho první velká zkušenost s psaním byla s Jürgenem Udolphem jako jeho spoluautor. Od roku 2006 píše psychologické thrillery, ze všech se staly bestsellery. Byly přeloženy do 20 jazyků, některé by měly být i zfilmovány. V nakladatelství Anag vyšly psychothrillery Balíček, Terapie, Pacient, nejnovější Cesta domů a připravuje se titul zaměřený na pozitivní myšlení s názvem Ryby, které lezou na stromy – kompas pro velké dobrodružství jménem život. Sebastien Fitzek je ženatý od roku 2004, má tři děti a žije v Berlíně. Píše knihy a do novin a patří mezi nejúspěšnější německé spisovatele. 

cesta domu

Cesta domů
Autor: Sebastian Fitzek
Překlad: Martina Nováková
Žánr: psychothriller
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2020
Počet stran: 376
Hodnocení: 91 %

https://www.anag.cz/cesta-domu-psychothriller/pA50.5515/#


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Arto Paasilinna tentokrát přizval ke svému příběhu slonici

chobot 200Čeští čtenáři si měli zatím možnost přečíst přibližně třetinu Paasilinnovy tvorby. Takže ví, že autor rád své příběhy proplétá se zvířaty – ať už se jedná třeba o Zajícův rok, Les oběšených lišek – a nebojte se hororového názvu, jde o velice milý p...


Literatura

Wallander se vrací

Wallander 200Kurt Wallander při jedné z policejních akcí zabije člověka. Vyčítá si to, propadne depresi a svůj světabol se snaží přebít alkoholem. Nic nepomáhá, ani když vyrazí ze studeného severu za teplem na východ, místo pohody si přivodí jen pořádnou ko...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Dvě televizní zastavení s GODARDEM
ImageRozbořil veškeré konvence, které filmová vyprávění ovládala až do konce 50. let. Původem švýcarský režisér JEAN-LUC GODARD (narozen 1930), nejprve pracující jako filmový kritik, se zapsal do dějin ...