Joona Linna opět na scéně

Joona Linna opět na scéně

Tisk

pavouk200V Nakladatelství HOST vyšla už devátá kniha s detekivem Joonou Linnou. Tentokrát má název Pavouk a opět přináší velmi zajímavou zápletku.

 

 

 

Příběh začíná připomínkou pohlednice, kterou dostala Saga Bauerová. Stál v ní výhružný text o pistoli s devíti bílými kulkami, z nichž jedna čeká na Joonu Linnu s tím, že zachránit ho může jedině Saga. Tehdy se to zdálo jen jako provokace, ale když se najde pytel s téměř rozpuštěným tělem, u kterého je bílá nábojnice, věci se dávají rychle do pohybu. Hned je jasné, že oběti budou přibývat a Joona se Sagou tomu musí přijít na kloub a hlavně přežít.

Pavouk je zajímavě vystaven – moc se mi líbilo, jak s vyšetřovateli pachatel komunikoval. Posílal totiž figurky, které byly doplněny nejrůznějšími indiciemi. Bylo tedy zajímavé sledovat nejrůznější myšlenkové pochody a také to velmi navnazovalo k dalšímu čtení.

„Z papírové utěrky Joona vytáhne srolovanou fotografii staženou červenou gumičkou. Když ji rozvine, do dlaně mu spolu s cínovou figurkou vypadne motýlí křídlo. Zatřepotá se ve vzduchu a snese se na stůl.
Jeden z techniků hbitě přiskočí a sebere křídlo pinzetou. Joona drží v prstech dvoucentimetrovou figurku, vidí, že je to žena, ale drobné rysy v jejím obličeji rozlišit nedokáže. Saga překročí prodlužovací kabel, vytáhne z těžkého digitálního mikroskopu zástrčku, pustí ji na podlahu a zapojí do zásuvky prodlužovacího kabelu. Joona položí figurku na preparační sklíčko a nastaví světlo, zaostření a zvětšení.
Tým se shromáždí před monitorem počítače. Figurka představuje ženu v nízkých botách, sukni a svetru.
Má výraznou bradu, úzký nos a vystouplé rty.“ (str. 199)

K tomu se přidává klasicky styl této manželské dvojice v podobě krátkých kapitol i vět a také určitě nadpřirozenosti postav. Kdo je na to zvyklý, tomu to nemůže vadit, ale někoho to možná překvapí.

Čtení knihy jsem si užila, byla jsem do příběhu hodně vtržena, ale ve výsledku šlo jen o jeden z mnoha detektivních příběhů. Už jsem toho zřejmě přečetla hodně, abych byla z Pavouka úplně u vytržení. Ale stále smekám před autory za to, jak vše dokážou vymyslet, držet čtenáře v napětí a udržet si kvalitu i přes vysokou číslovku dílu. A ještě navíc udělat zase takový doslov, že už se teď těšíte na pokračování!

Lars Kepler je pseudonym, za nímž se skrývá manželská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová (nar. 1966) a Alexander Ahndoril (nar. 1967). Pavouk (2022) je nejnovější knihou z jejich společné bestsellerové série krimi románů s hlavní postavou komisaře Joony Linny. V domovském Švédsku byli díky této sérii vyhlášeni za nejprodávanější autory desetiletí. Všech knih série se doposud prodalo patnáct milionů výtisků, jen v České republice přes půl milionu. Všechny romány vyšly také jako audioknihy v interpretaci Pavla Rímského (OneHotBook). Mimo sérii autoři vydali mysteriózní thriller Playground (2015, česky 2016).

pavouk

Pavouk
Autor: Lars Kepler
Překlad: Karolína Kloučková
Žánr: thriller, severské krimi
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2022
Počet stran: 525
Hodnocení: 88 %

https://www.hostbrno.cz/pavouk/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pustit si do života cizího člověka není vždy ten nejlepší nápad

Spolubydlici perexMegan a Chloe jsou nejlepší přítelkyně. Megan je rozumná lékárnice, Chloe citově založená divadelní scénografka. Protože už mají dost bydlení s cizími lidmi, rozhodnou se, že si najdou nějaké bydlení jen samy pro sebe. Mají štěstí...


Literatura

Pravda o počasí, klimatu a společnosti

kniha-o-klimatu-zemi-koruny-ceske perexKniha o počasí, klimatu a jeho společenských dopadech, nejen, ale především na území Česka. Odborná kapacita a mediální hvězda dr. Václav Cílek v hlavní roli na křtu této knihy. Jak souvisej...

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme prvn...