Jak to chodí v Silicon Valley

Jak to chodí v Silicon Valley

Tisk

blazinec sv200Pod značkou BizBooks v nakladatelství Albatros Media vyšla další kniha zaměřená na knihovnu světového byznysu a také marketing a obchod s názvem Blázinec v Silicon Valley. Jaký je tento svět start-upů, programátorů a investic?

 

 

Kniha má podtitul Rychlá auta, luxusní jachty, divoké večírky a... naše budoucnost, což je jak musím uznat, jen takový trik na české spotřebitele, protože v originálním názvu nic takového nenajdete. V samotném obsahu knihy už ano, ale chápu, že na obálce to spolu s dvěma geeky a také informací „New York Times bestseller“ vypadá dobře.

K dalším lákadlům k přečtení této knihy patří údaje z anotace ve stylu, že se jedná o dlouho utajovaný rukopis pracovníka Twitteru, Facebooku a zakladatele startupu. To vše je o autorovi Antoniu Garcíovi Martínezi pravda, ale s tím utajováním si po přečtení závěrečných řádků nejsem tak jistá… Nicméně servítky si příliš nebral a mnohá kamarádství si knihou také neutuží.

Blázinec v Silicon Valley je rozdělena do tří velkých částí – Narušování míru, Pseudonahodilost a Jednej rychle a něco znič. Názvy nejsou tak důležité, nejprve je děj zaměřen na start up a vše kolem něj, poté na Facebook a konec se točí kolem Twitteru. A celá kniha nabízí vyprávění o tom, jak to chodí v Silicon Valley, kalifornské mecce nadějí pracujících převážně v technologiích. Čtenáři se tak mohou dozvědět, jak se v tom všem dá plavat, jak je důležité blafovat, jednat s lidmi, co se řeší po telefonu, co po emailu nebo v případě Facebooku prostřednictvím messengeru. Není to jednoduché, je potřeba hodně trpělivosti i taktiky a ke všemu pořád platí jedna poučka ze závěru knihy: „Ideální smlouva je ta, ze které mají obě strany pocit, že je ten druhý trochu podrazil.“

Informací je v knize opravdu hodně a je moc zajímavé vidět pro nás tak běžné věci, co známe z Facebooku nebo Twitteru v okamžiku, kdy teprve vznikají… Antonio García Martínez vypravuje svůj příběh jako deník, popisuje jednotlivá setkání přesně tak, jak se odehrála, k tomu občas přidá nějaké vtipné přirovnání nebo nějakou narážku z knihy či seriálu. Sečtělost a inteligence se mu nedá upřít. Já osobně bych však knihu pořádně osekala – ač mi styl vyhovoval a mám jej ráda, tak na mě místy těch popisů a vysvětlování bylo jednoduše moc a přiznávám, že chvílemi jsem nějaké odstavce i přeskakovala.

Jako další problém jsem viděla to, že mi dané prostředí bylo poměrně vzdálené. Tam za velkou vodou je přeci jen jiný svět a chodí to tam jinak. I když kdo ví, jak je to s investory u nás. Přesto jsem ke knize přistupovala spíše jako k beletrii sloužící pro mě jako zdroj zajímavostí a informaci, než k nějaké poučné příručce, ale to je jen osobní pohled. Nadšencům do startupů, lidem s vizionářským myšlením a snech o místě v Silicon Valley tuto knihu každopádně doporučuji!

„Kapitalismus v Silicon Valley je přitom velice jednoduchý:
Investoři jsou lidé, kteří mají víc peněz než času.
Zaměstnanci jsou lidé, kteří mají víc času než mají peněz.
Podnikatelé jsou jen svůdníci mezi nimi.
Startupy jsou podnikatelské experimenty financované z cizích peněz.
Marketing je jako sex: platí za něj jenom zoufalci.
Firemní kultura je to, co se rozumí samo sebou.
Neexistují žádná pravidla, jen zákony.
Úspěch omlouvá jakékoli hříchy.
Lidé, kteří ti něco vykecají, vykecávají jiným o tobě.
Meritokracie je propaganda, kterou používáme, abychom nazdobili šarádu.
Hrabivost a marnivost jsou dva motory buržoazní společnosti.
Manažeři jsou většinou neschopní a svá místa si drží pomocí netečnosti a politiky.
Soudní pře jsou poměrně nákladné finty v dobře připraveném konfliktu mezi korporátními entitami.
Kapitalismus je amorální fraška, jejímž spoluviníkem je každý účastník – investor, zaměstnanec, podnikatel, konzument.“ (str. 71-72)

blazinec sv

Blázinec v Silicon Valley
Autor: Antonio García Martínez
Překlad: Vladimír Fuksa
Žánr: autobiografie, obchod a marketing
Nakladatelství: BizBooks ve společnosti Albtros Media
Rok vydání: 2017
Počet stran: 432
Hodnocení: 55 %
Zdroj foto: bizbooks.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bartošová – Mladá talentovaná Slovenka, která si užívá Prahu.

bart200Herečka Alžběta Bartošová nyní hraje v divadle Kalich v představení Horečka sobotní noci a nově od září v Atlantidě.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zasmějte se u Chameleona v lentilkách

chameleon v lentilkach200Nakladatelství Ikar vydalo další knihu oblíbené české spisovatelky Zuzany Hubeňákové s názvem Chameleon v lentilkách a podtitulem „odpovědi na otázku, jak lehké je se ve všem dočista ztratit“.


Literatura

Markéta Baňková: Maličkost

benkova malickost 200Naše těla tvoří buňky. Naše těla může jeden snad i trochu pomatený student genetiky, Tomáš, vidět zcela jinak, než my sami. Příběh, který je romancí, vzletnou a otázky budící, vám vleze pod kůži. Možná až do morku kostí. Stylem...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Proměny filmového vyprávění

film perexPro vnímavější diváky narozené dříve než v 80. letech nebývají vrcholem filmového umu ani tak ohromující trikové efekty a formálně bezchybná klipovitá vypravěčství, nýbrž soustředěná výpověď o světě, v němž žijeme. Filmaři se odjakživa pokoušeli "něc...