Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Zabavte děti s Velkou indiánskou knihou

Tisk

Velka indianska kniha200V nakladatelství Mladá fronta vyšla Velká indiánská kniha Hau kóla! od Lubomíra Kupčíka obsahující mimo jiné 50 návodů k výrobě indiánských předmětů. Toto dílo je určeno malým i velkým indiánům a těm zajímajícím se o kulturu severoamerických indiánů, tak se nechte nalákat a určitě se dozvíte něco nového!

 

Samotná kniha vyšla na základě sdružení Indian Corral Westerns International, které sdružuje příznivce kultur původních obyvatel Severní Ameriky v České republice. Mezi jejich aktivity patří různé vzdělávací akce, události spojené s tradičním tábořením nebo také slavnosti powwow, kde se soutěží v moderních tanečních i hudebních kategoriích. Sdružení vydává také časopis Poselství světa v kruhu a kniha je tak trochu osvětou a reklamou.

Velká indiánská kniha seznamuje čtenáře s nejrůznějšími šperky (od ozdob do vlasů, přes náušnice až po náhrdelníky), mužskými i ženskými oděvy a obuví, se zbraněmi a v závěru se zaměřuje na obydlí, koně a předměty denní potřeby. Stránky plné ilustrací a popisů pak tematicky doplňují indiánské povídky převzaté z knihy Pláč ptáka bouřliváka.

Velká indiánská kniha je opravdu propracovaná – z jednotlivých stránek přímo čiší, že ji vytvořil odborník a hlavně nadšenec. Ilustrace jsou opravdu krásné, až živé a popisy také mají hlavu i patu. Trošku mi vadilo, tak že návody na výrobu nebyly nijak odlišeny od ostatních textů a často jsem je přehlédla, ale možná jde jen o můj dojem.

Nejsem si jistá, do jaké míry dnešní děti, které nevyrostly na Vinetouovi, kniha nadchne, ale všelijakým táborovým vedoucím a skautům jistě přijde vhod. A nemluvě o rodičích, jež chtějí s dětmi něco tvořit a potřebují je zabavit… Mně se moc líbila a připadala mi zajímavá.

Lubomír Kupčík se narodil 23. ledna 1957 v Praze a jde o českého malíře, grafika a ilustrátora. Podílel se na několika restaurátorských projektech, věnuje se etnografii, zoologii a paleontologii. Spolupracoval s časopisy Skaut, Junák, Woodcraft a Pevnost. Lubomír Kupčík také lustroval celou řadu knih převážně se sci-fi, fantasy a dobrodružnou tematikou. Jeho přátelé a kamarádi se združení Indian Corral Westerners International jej budou znát jako Até Kán Witkó (Starého bláznivého tátu).

Velka indianska kniha

Velká indiánská kniha Hau kóla!
Autor: Lubomír Kupčík
Žánr: pro děti
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2017
Počet stran: 104
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nevidím ani tmu: Rozhovory o naději se ženami, které si vytáhly Černého Petra

Nevidim ani tmuNakladatelství Prostor vydalo novou knihu Aleše Palána Nevidím ani tmu. Je plná jedinečných fotografií přední české fotografky Alžběty Jungrové a silných emotivních příběhů šesti žen, se kterými autor vedl rozhovory o naději, která někdy v ži...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nepochopená křehkost života

Krehkost perexBára a Filip. Dva mladí lidé podobní tolika ostatním. Dají se dohromady přes Tinder. Nejdřív si píšou, poznávají se, váhají. Šrámy z předchozích partnerství se mísí s touhou konečně objevit pravou lásku. Oba mají za sebou řadu vztahů, mají s...


Literatura

James Patterson: Citlivé místo

citlive misto 200V prosinci 2017 vyšla v nakladatelství Alpres další kniha oblíbeného autora Jamese Pattersona, tentokrát z jeho renomované série, jež čítá přes dvacet (!) svazků, o Alexi Crossovi, s názvem Citlivé místo.

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Producent a režisér Petr Jákl dotočil velkofilm Jan Žižka!

Zizka perex
První prosincový víkend padla v Nymburku poslední klapka historického velkofilmu Jan Žižka, jehož název pro zahraničí bude Medieval. Po třech měsících režisér Petr Jákl vymění téměř každodenní starost o třistačlenný štáb na place za náro...