O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

Tisk

Mise Afghanistan perexŽili, byli…Lékaři bez hranic. Jeden z nich, český chirurg Tomáš Šebek, se vydal do země lovců draků, aby pomohl kolegům v jedné velké nemocnici v Kundúzu. Cestou potká i krásnou Šeherezádu, Srdečníka, Jaterníka a Kebuláka, se kterými zažije mnoho neuvěřitelných dobrodružství. Mise Afghánistán však není žádná procházka rajskou zahradou, natož pohádka. Jedná se o krutou realitu.

 

 


Knižní vydání autentických záznamů Tomáše Šebka ze dvou misí do severního Afghánistánu zahrnuje záznamy z jeho dvou pobytů v kundúzské nemocnici v letech 2013 a 2015. Pokaždé tam strávil šest hektických týdnů, domovem se mu stal operační sál, denním chlebem mu byly útroby plné krve i dalších sekretů a neustálé zachraňování životů těžce zraněných dospělých, ba dokonce dětí, někdy připomínalo boj s devítihlavou saní, které za každou uťatou hlavu narostou hned dvě další. K tomu si připočtěte zoufalý nedostatek kvalitního lékařského vybavení, neustálý stres, absenci pořádného spánku a máte zde příběh plný napětí, který vás nenechá vydechnout.

Patříte-li k senzitivnějším osobám, které při vyprávění o dentálním ošetření začne bolet zub, nebo si při četbě o trepanaci lebky a štípání kostí tento proces živě představujete, dokonce jej přímo fyzicky cítíte, budete trpět s každou načatou stránkou…a přesto budete muset pokračovat dál, abyste se dozvěděli, zda se dá přežít průstřel srdce, ztráta půlky žaludku či jater a jestli Kebulák odkráčí z nemocnice po svých. V momentech, kdy bude napětí ve vaší hlavě dosahovat vrcholu, dostaví se možná náhlé uvolnění v podobě pláče nebo hysterického smíchu podobně, jako se to děje přímým účastníkům popisovaných událostí. Takovou moc má syrové a místy až cynické autorovo vyprávění, ze kterého ale zároveň čiší lidskost a pokora.

Pohlcena operačními výjevy a neustále se opakujícími pojmy jako játra, střeva, ledviny, slezina, mozek, žaludek a mnoho dalších orgánů jsem dospěla do stádia, kdy u jednoho odstavce konečně popisujícího pokus doktora Šebka o kousek normálního života, v němž přibližuje polední menu, sestávající z vařené slaniny se zeleninou v hovězím vývaru, četla jsem v první chvíli „vařená slinivka se slezinou“ a říkala jsem si: „Bože, to už je opravdu morbidní“…a až další řádky mě probraly a uklidnily.

Srdečník, Jaterník, Kebulák jsou ve skutečnosti pacienty pojmenovanými podle poranění, se kterými byli do nemocnice dopraveni a dali doktorům nejvíce zabrat. Většinou se zázračně uzdravili, mnoho ale bylo i těch, kteří, bohužel, takové štěstí neměli. Všemožných případů s nejrůznějšími konci byly desítky až stovky. Zásluhou organizace Lékaři bez hranic a jejích jednotlivých členů se daří zachránit mnoho životů v zemích, které jsou postiženy přírodními katastrofami či válečnými konflikty. Všichni, kteří se misí účastní, si zaslouží obdiv a uznání, doktora Tomáše Šebka nevyjímaje.

Mise Afghanistan1

Mise Afghánistán/ Český chirurg v zemi lovců draků
Tomáš Šebek
Nakladatel: Paseka
Popis: kniha, brožovaná, 312 stran, 13 × 20 cm, česky
Rozměry: 13 × 20 cm
Rok vydání: 2015 (1. vydání)
Hodnocení: 95 %

www.paseka.cz
www.paseka.cz/sebek-tomas-mise-afghanistan-cesky-chirurg-v-zemi-lovcu-draku/produkt-4302/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

BB perexZpěvačka s výjimečným hlasem, jakým se může na naší hudební scéně pochlubit jen málokdo. A také osobnost, které není zatěžko říct pořádně od plic, co si myslí, třebaže se její postoje mohou někomu zdát kontroverzní. Taková je pěvecká stálice Bára Basik...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemství hedvábného vějíře – přátelství, jenž pomáhá přežít

vejirKdyž jednoho dne malá dívka jménem Lilie dostane hedvábný vějíř od dívky jménem Sněžný kvítek, nemůže uvěřit svému štěstí. Sněžný kvítek ji totiž žádá o to, aby s ní mohla být spojena v citový svazek lao-thung. Svazek, který je pevnější než jakýkoliv jiný a zprav...


Literatura

Máme tu týmovku! Deadpool: Hodný, zlý a ošklivý

deadpool3 perexVloni zavalil čtenáře komiksů šílenec jménem Deadpool a nejinak tomu je i letos. V květnu vydalo nakladatelství Crew další komiks s tímhle bláznem v hlavní roli: Deadpool 3- Hodný, zlý a ošklivý. A jak naznačuje název, DéPéčko na to neb...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...