Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

Joseph M. Marshall III.: Hledět do slunce a tančit

Tisk

hledet do slunce 200Ač originální název knihy by mohl být spíš něco na způsob „návrat na lakotskou stezku“, ani česká verze Hledět do slunce a tančit, není vůbec špatná. Oboje totiž svérázným způsobem vystihuje to, co v knize najdete. Návrat k indiánské moudrosti, ke klidu a pocitu bezpečí v duši, na těle, v mysli. Autor věnoval knihu navíc ženě, kterou celý život miloval a hluboká úcta a pokora je znát z každého slova, které věnoval především prarodičům, prostředí, ve kterém vyrůstal v indiánské rezervaci. Autor je čistokrevný obyvatel siouxské komunity a ačkoliv nyní žije moderním způsobem života, zůstala mu indiánská duše.


A tak nás seznámí s tím, co vnímal jako dítě, zavede nás do hloubi indiánské duše, kdy lovci rozuměli zákonům přírody, rozmlouvali se zvířaty a ctili drsnou přírodu v prériích. Budeme se s ním toulat krutými zimami a horkými léty, dešti i sychravými dny. Všechno je v prériích vyvedené do extrému a snad proto v nich přežijí jen ti nejsilnější nebo nejmoudřejší.

„Přežít na velkých pláních vyžaduje často tvrdý boj, a je proto nezbytné, aby tu lidé dokázali spolupracovat. Aby to vůbec bylo nutné dodržovat, stejně jako jednotlivci museli plnit role a chovat se očekávaným způsobem – což znamenalo, že znalost chování jednotlivců i společenství byla zásadní nutností. Umění pozorovat bylo tím nejlepším učitelem a mezi jiným právě díky němu znali podstatu skupinové dynamiky, protože lidé většinou dávají přednost tomu být součástí skupiny než žít v osamění. Toto vědomí formovalo podstatu trestu, jímž skupina reagovala na nejtěžší provinění, jakými byly napadení člověka, zranění či vražda – byla jím ostrakizace, nebo dokonce vyhnání.

Ostrakizace znamenala, že pachatel přestal být členem společenství buď na stanovenou dobu, nebo navždy. Pachatel, a to ve všech možných ohledech, pro společenství neexistoval. Byl vyveden z osady a nesměl mít nic než své oblečení a nikdo z obyvatel s ním nesměl za žádných okolností navázat kontakt. Zpráva o tom byla předána i jiným osadám, a někdy dokonce i nepřátelským. Pachatel tak zůstal na světě zcela osamocen. Pokud se jeho rodina rozhodla, že ho bude následovat, platilo pro její členy totéž. Tento trest výrazně snižoval nutkání k pomstě uvnitř společenství a hrozba trestu byla tak účinným odstrašujícím prostředkem, že vražda nebo útoky na jiné členy společenství byly vzácné (aspoň dokud se na scéně neobjevil alkohol).

Tohle je jedna z věcí, kterou si z knihy odnáším. Moudrost, která je možná aplikovatelná i v dnešní době, i když kdoví, a hlavně o ní určitě většina lidí nestojí, ale stojí za pozornost zastavit se nad něčím takovým a zamyslet se. Možná v sobě ucítíte něco, díky čemuž s tímto souzníte, souhlasíte. Je to ten hlas duše, který moderní, ukřičená, hlučná a nesourodá společnost umlčuje, aby nám nepřekážela. V žití, v honbě za něčím, co ve skutečnosti postrádá jakýkoliv smysl.

hledet do slunce 1

Příběhy indiánů a slovo autora

Autor na jedné straně vypráví příběhy starých indiánských kmenů, příběhy, které se dávají z generace na generaci a jejichž moudrost je prostě nesmrtelná. Je to jako ponoření se do pohádkového světa, do světa, ze kterého se jen neradi vynořujete, protože realita je o něčem jiném. Asi každý, kdo tyhle styly příběhů miluje (přirovnala bych náznakem k Dědečkovi Oge nebo Stínům na kupecké stezce), bude osvěžen a příjemně čtenářsky uspokojen.

Jako bonus potom vnímá autorovo povídání za každou pověstí, které tak trochu upřesní to, co se tím indiáni snažili říct. Nebo autor pouze naváže svými vlastními myšlenkami a spojuje dnešní svět s tím, co tehdy indiáni žili. Komentáře, které jsou právě tím, co člověka napadne, když příběh čte. Možná jsem se časem bavila i tím, že jsem se při četbě příběhů snažila uhádnout, co přesně autor potom okomentuje a někdy se to i shodovalo. Takže co vás bude napadat, otázky, myšlenky – můžete si být jisti, že ve většině případů to napadlo i Josepha M. Marshalla a určitě to s vámi probere v následujících stránkách.

Pěkná, velmi moudře a příjemně poskládaná kniha, ke které se vrátíte ve chvílích, kdy budete mít chuť na vůni prérie, ohňů, budete mít odvahu stáhnout z kůže jelena a vydat se po stopách moudrosti lakotských indiánů. PO jejich stezkách…

O autorovi:

Joseph M. Marshall III. se narodil a vyrostl v siouxské indiánské rezervaci Rosebud a je příslušníkem lakotského kmene Sičhángu. Vyrůstal u prarodičů z matčiny strany v tradiční lakotské domácnosti a jeho mateřštinou je lakonština. V tomto prostředí se také seznámil s mnoha příběhy z bohaté vypravěčské tradice.
Marshall je autorem devíti knih z literatury a faktu, tří románů, souboru povídek a esejů a několika scénářů. Pravidelně přednáší po celých Spojených státech a zavítal i do Švédska a na Sibiř. Více informací najdete na jeho webové stránce www.josephmarshall.com.

hledet do slunce

Název: Hledět do slunce a tančit (Returning to the Lakota Way)
Překladatel: Jaroslav Veis
Autor: Joseph M. Marshall III
Žánr: historie, mystika, psychologie, esoterika
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2016
Počet stran: 219
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Synergie, Renata Petříčková
Odkaz na web: www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když hodný holky pomáhají padouchům

stockholm delete perexJens Lapidus se vrací se svou na první pohled nesourodou dvojicí Emelie a Teddym ve druhém dílu zamýšlené trilogie ve stylu Stockholm noir. Drogy, gangy, vraždy, hazard, nelegálně držené zbraně, vyřizování účtů, to vše vás p...


Literatura

Válkou Zlomení andělé

Zlomení andělé, perexKřehkost lidské duše se dá zlomit mnoha způsoby. Války lámou duše na počkání. I tolik statečných lidí, které bychom v dobách míru považovali snad i za anděly. Zločiny, jež napáchala druhá světová válka, nesmí zůstat zapomenuty. Jako hrůzná připomínka...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Autor*vize*meze*televize

tele200Jaká je podoba televize? Jakým jazykem se vyjadřuje? Co svými pořady sděluje? V čem se liší poslání veřejnoprávních a soukromých televizí? Jak se vytváří iluze reality, potažmo "jediné" pravdy? O tom všem pojednávaly příspěvky na konferenci, která zaštítě...