Mia, měsíční paprsek, je zpět

Mia, měsíční paprsek, je zpět

Tisk

clona200V roce 2015 jsme se poprvé seznámili s norským spisovatelem Samuelem Bjorkem. Setkání bylo poměrně děsivé - už jen samotný název knihy V lese visí anděl byl velmi ponurý a řešil případy vražd malých šestiletých holčiček, které pachatel oblékal do panenkovských oblečků. Jen co jsme se otřepali z jedné hrůzy, naložil nám hned druhou, tentokrát Sovu, která ale za prvním dílem mírně pokulhávala. Takže jak se popral se třetím dílem?

 

Od Sovy a nového dílu nás dělí tři roky. Autor si naštěstí dává dobrý pozor, aby nám nenásilně připomněl, co se dělo v minulých letech v životech vyšetřovatelů. Opět narážíme na Holgera Muncha a jeho chráněnkyni Miu Krügerovou. Mia, měsíční paprsek, jak ji oslovovala její babička, je talentovaná vyšetřovatelka, která má ale spoustu osobních problémů kvůli ztrátě rodiny. Chce si od všeho odpočinout, ale to by Holger nemohl přinést složku s novým drásavým případem.

V jezeře se našla mladá žena v baletním oblečení. Na místě činu nechal pachatel pozdrav prostřednictvím fotoaparátu, na kterém je vyryté číslo. Přesto, že by si vyšetřovatelé přáli, aby nalezená dívka byl ojedinělý případ, velmi brzy se objevuje mrtvý saxofonista a na místě činu opět fotoaparát s číslem. Co tím chce asi zvrhlý zabiják naznačit?

Bjork i ve třetím díle pokračuje ve svém rukopisu - případ se řeší dlouho, neustále se objevují slepé uličky, obětí přibývá a pak rychle jakoby nic se případ na posledních pár stránkách vyřeší. Co se opakuje – do případu je opět osobně zapleten jeden z vyšetřovatelů a pachatel jedná tak, jak jedná, protože v dětství prožil silné trauma.

V každém případě je kniha opět napínavá, čte se v podstatě sama, rozuzlením budete na sto procent překvapeni. Budete prožívat osobní dramata členů vyšetřovacího týmu, budete jim fandit a nakonec bych se vsadila, že budete volat po dalším díle. 

clona
O předchozích dílech:
http://kultura21.cz/literatura/13256-v-lese-visi-andel-povedena-norska-skladanka
http://kultura21.cz/literatura/15265-recenze-sova

Clona/Gutten som elsket rådyr
Autor: Samuel Bjork
Překlad: Daniela Mrázová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2019
Počet stran: 368
Hodnocení: 80 %         

Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49978198/clona


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vánoční příběh pod drobnohledem autorů

vanocni pribeh 200Na trhu se objevila nová knížka pro celou rodinu s názvem Vánoční příběh. Jde o dobrodružný fantasy příběh pro děti i dospělé, který si pohrává s vizí tradičních vánočních atributů. Více nám o ní pověděli autoři <...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mami, kdy už konečně umřeš?

kdy umres 200Když jsem poprvé držela v ruce titul s názvem Mami, kdy už konečně umřeš?, byla jsem plná rozporů. Ten název mě lákal i odpuzoval zároveň. Připadal mi morbidní a nepatřičný, ale chtěla jsem vědět, proč autorka nazvala knihu zrovna takhle. T...


Literatura

Co je lepší – říct pravdu nebo dopřát milovanému člověku pár hodin štěstí navíc?

dilema perexLivia se na oslavu svých čtyřicátých narozenin těšila téměř dvacet let. Protože nečekaně otěhotněla, rodiče ji zavrhli, a tak nemohla mít velkolepou svatbu, po které toužila. Oslava čtyřicátin jí má tuto ztrátu vynahradit a dodat jí pocit ...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Silný a emocionální film Jeden život je příběhem jedinečného člověka, hrdiny

Jeden zivot 200V českých kinech běží od 1. února film Jeden život, jehož název vychází ze známého rčení, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět. V případě osobnosti Nicholase Wintona je to přímo výstižné. Winton v době nacistického teroru zachránil ...