Komiksový průvodce Prahou pro děti (?)

Komiksový průvodce Prahou pro děti (?)

Tisk

veverka a myska v praze obalka - perexNakladatelství Albatros nedávno vydalo komiks s názvem Veverka a Myška v Praze. Jedná se o naučnou publikaci, jejímž cílem je seznámit děti s pražskou historií a památkami, a to přístupnou, hravou formou. Pojďme se na ni tedy společně podívat.

Základní dějová struktura je následující: Veverka a Myška přijíždějí za Myščinou babičkou (paní Šedivou) do Prahy, a protože jsou to zvídavé zvířecí kamarádky, rády by se po hlavním městě trochu poohlédly. Paní Šedivá jim tedy zařídí vícedenní poznávací výlet s cestovní kanceláří Havran tour, který probíhá tak, že „holky“ letíce na křídlech sečtělého ptáka navštěvují známé pražské památky a dozvídají se něco o jejich historii.

Myšlenka je to půvabná a myslím, že je perfektní motivovat děti tímto způsobem k osvojování si znalostí (nejen) z historie. Kresbičky, příběh, dvě sympatické zvířecí hrdinky a do toho všeho přínosný vzdělávací prvek – to by měl být jednoduše skvělý koktejl. Nicméně ačkoli jsem takový nápad okamžitě uvítala, po nahlédnutí do knihy mi vyvstala v hlavě otázka: Pro jakou věkovou kategorii je tento komiks vlastně určen?

Vysvětlím. Setkáváme se zde totiž se zbytečně přehnaným množstvím „odborných“ informací a nemyslím si, že by z nich mělo malé dítě (řekněme do sedmi / osmi let) pojem. Abychom byli konkrétní, prohlédněme si následující ukázku: 

veverka a myska v praze obrazek1

Už na první pohled si můžeme povšimnout, že obrazový materiál je lehce upozaděn na úkor textu, ve kterém je dítěti sdělováno mimo jiné toto: „Orloj málem dvakrát odvezli do sběru, protože se zastavil a nikdo mu už nerozuměl. V 18. století ho zachránila oprava jezuity profesora Antonína STRNADA. A ještě jednou v 19. století. Tehdy orloj opravil vynálezce Romuald BOŽEK, a aby upravil chod starého hodinového stroje, připojil k němu chronometr (moderní hodinový stroj). Ve stejném roce 1866 připevnili i novou kalendářní desku. Tu s těmi obrázky.

A teď upřímně. Nebylo by lepší celou tuhle pasáž seškrtat a věnovat raději větší prostor ilustracím? Navíc – co tak mohou prvňákovi či druhákovi říkat pojmy jako „chronometr“ nebo „jezuita“? Podle mě nic moc. A co se týče dětí staršího věku - ty zase pravděpodobně nenadchne Veverka s Myškou. Tito mladí lidé se už totiž chtějí cítit „hustí“ a kreslená zvířátka v literatuře jim budou nejspíše připadat jako něco trapně infantilního.

Osobně si myslím, že ideálním řešením by byla v tomto případě redukce informativního obsahu na minimum a posílení výtvarné roviny komiksu. Dítě přece nemusí vědět, že existoval nějaký Antonín Strnad nebo Romuald Božek. Stačí, když si bude prohlížet líbezně vymalované památky Prahy a zapamatuje si o nich pár základních faktů. Abych ale nebyla nespravedlivá, na pár místech komiksu přece jen převládá onen kýžený vizuální obsah (viz obrázek níže) a právě tyto strany nakonec působí nejlépe. Kresbu vůbec musím velice pochválit - dědictví Prahy autorka ztvárňuje líbivou „dětskou“ formou, přesto se však neuchyluje k přílišnému zjednodušování reality a na budovách zachycuje doslova každou cihličku. Ostatně, posuďte sami – no nevypadá to hezky? 

veverka a myska v praze obrazek2 

Když bych to tedy shrnula – podle mého názoru by bylo zkrátka lépe, kdyby stránky tohoto dětského komiksového průvodce častěji vypadaly jako na druhém z obrázků a méně často jako na obrázku prvním (viz výše). Alespoň tedy pokud jím chceme vzdělávat děti, které se sotva naučily číst (… a mladší). To však nemění nic na tom, že máme před sebou milou knížku. Pečlivě zpracovanou, nápaditou a poučnou. 

veverka a myska v praze obalka


Veverka a myška v Praze

Autorka: Jarmila Marešová
Žánr: komiks
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2019
Počet stran: 72
ISBN: 978-80-00-05374-5

Hodnocení: 67 %

https://www.albatros.cz/tituly/43123031/veverka-a-myska-v-praze/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nechte se pozvat na Bál šílených žen

bal silenych zen 200V květnu vydalo nakladatelství Odeon debutový román Francouzsky Victorie Mas Bál šílených žen, který nás pozve na prohlídku společnosti Paříže konce 19. století a ukáže nám jak na tu dobu moderní neurologii, tak hlavně postaven...


Literatura

Dámy, slečny, paní, zbystřete! Ikona glamour vydala knížku v češtině!


znamenko krasy 200Vaše znaménko krásy, takový je název nejnovější extravagantní příručky o módě a kráse od světoznámé modelky a propagátorky burleskního stylu, nádherné Dity Von Teese. Tuto bibli nám přináší nakladatelství Jota, a pokud se zajím...

Divadlo

Scapino a mafiáni na jevišti zlínského divadla

MDZ Scapino 200Ostře nabitou komedii Scapino v režii Romana Groszmanna uvede Městské divadlo Zlín v sobotu 4. listopadu v 19 hodin ve Velkém sále. Méně známou Molièrovu komedii Scapinova šibalství nastudoval režisér ve vlastní adaptaci. Původní příběh, ...

Film

Severský filmový podzim přinesl dvanáct mrazivých snímků

synove norskaFestival severské kinematografie nabídl pražským divákům od 14. do 18. listopadu celkem dvanáct mrazivých snímků. Deset novinek z posledních dvou let, barevně upravené a rozšířené titulky pro neslyšící a příběhy, které ...