Která ze tří temných korun bude zářit na trůnu?

Která ze tří temných korun bude zářit na trůnu?

Tisk

Tři temné koruny, perexFantasy román Tři temné koruny od Kendare Blake mne na první pohled upoutal už svou temně černou obálkou. Temné koruny, temná obálka, temný příběh. Bylo rozhodnuto. Na chvíli se ponořím do temného světa a těším se, jak si autorka pohraje s mými emocemi a jaký nový svět zase jednou objevím.

Protože jsou Tři temné koruny young adult literaturou, je mi jasné, že nemohu očekávat zas až příliš nervy drásající román a možná o to víc se na něj těším. Ke čtení mne láká i oficiální anotace nakladatelství Fragment:

„Na ostrově Fennbrinu se v každé generaci rodí trojčata – tři královny, rovnocenné dědičky trůnu. Mirabella ovládá živly. Lusknutím prstů dokáže přivolat dusivé plameny nebo prudkou bouři. Katharina může pozřít nejprudší jedy, aniž by ji zabolelo břicho. Arsinoe umí vykouzlit nejrudější růži a zkrotit i ty nejkrvežíznivější šelmy. Každá z nich je jedinečná, ale jen ta nejlepší může získat korunu. V den jejich šestnáctin proto začíná souboj. Nebude mít vítěze ani poražené. Hrát se totiž bude na život a na smrt…“

Fantasy s ženskými postavami v hlavní roli

Ve fantasy literatuře jsem poměrně nováčkem, proto nemám moc s čím srovnávat. Nejspíš je to i dobře, alespoň knížku otevírám bez přehnaných očekávání a zbytečných předsudků.

Hodně se mi líbí, že hlavními postavami jsou ženy. „Girl power“ je tu dost cítit a vlastně proč ne. Myslím, že cílovým čtenářkám (které já věkem hodně, hodně přesahuji) může příběh z autorčina světa fantazie přinést spoustu zajímavých postřehů do života.

Než se vrhnu na čtení, pečlivě prostuduji mapu světa, který za chvíli poznám. Kendare naštěstí myslí i na takové mapové analfabety jako jsem já a, v odhadem první třetině knihy, mne podrobně seznamuje nejen s postavami, ale i celým světem ostrova Fennbrin. Nezapomíná ani na vysvětlení různých rituálů nebo událostí a řekne mi proč a nač se to děje tak, jak se to děje. Tato pasáž je zbytečně rozvleklá, zdlouhavá a občas lehoučce nudná, ale na druhou stranu čtenáře čeká celá série Tří temných korun, takže za mě to moc fajn.

Mirabella, Arisnoe nebo Katharine?

Tři královny, tři sestry. Každá úplně jiná a každá vychovávaná jiným rodem a v jiném prostředí. Příběh se tak tříští do tří dějových linií. Tam, kde dostal prostor popis světa, tam ho autorka ubírá detailnějšímu seznámení s postavami. Ano, poznávám každou hrdinku, ale tak nějak mi chybí hloubka, abych se s nimi lépe ztotožnila. Ani jedna nevede snadný život a už teď jsem napnutá, kam budou všechny tři směřovat v dalších dílech.

Všechny královny mají mít svůj unikátní dar moci. Zatímco Mirabella živly ovládá celkem s přehledem, Katharine coby travička moc nadání prozatím neprojevuje. Když pozře jed, měla by ho s úsměvem strávit, ale to se neděje. Většinou si počtu, jak jí přepadl záchvat zvracení. Fuj. Ani naturalistka Arisnoe nemá rostliny a zvěř pevně pod palcem. Její dar se neprojevuje téměř vůbec. Ještě, že má po boku věrnou přítelkyni Jules.

Drama, intriky a láska

Možná po přečtení anotace doufáte v román plný intrik a dramatu. Nemohu říct, že by řádky knihy byly napěchované právě touto formou akce. Za nejdramatičtější pasáž považuji slavnost Beltain, která celý boj o trůn vlastně odstartuje. Intriky a krvelačné souboje tuším, že můžeme očekávat v pokračování série. A já už se na ty okamžiky moc těším. Tento díl je takový spíš seznamovací. A nechybí v něm ani láska. Romantické vztahy mezi postavami mi připadají trochu prvoplánové, nijak mne nepřekvapí, kdo a s kým. Jenže i to se může časem změnit.

A jak závěr knihy napovídá, změní se všechno. Protože tak, jak ten začátek byl roztříštěný a nudnější, finále už dostalo pořádné grády a ten otevřený konec? Ten mne nutí číhat na pultech knihkupectví, kdy už konečně bude druhý díl.

Jestli jste fanoušky fantasy doporučuji po Třech temných korunách sáhnout. Myslím, že nás spolu s královnami čeká pořádná jízda. Tak si tuto poklidnější část hezky užijte. Tak jako já.

Tři temné koruny

Název: Tři temné koruny (Three Dark Crowns)
Autor: Kendare Blake
Žánr: young adult, fantasy literatura
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Počet stran: 424
Hodnocení: 90 %                           
Zdroj foto: Fragment
Odkaz na web: Fragment


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nová Mornštajnová vás vtáhne a donutí k zamyšlení

listopad 200Vydání knihy Listopád od Aleny Mornštajnové se stalo literární událostí, když ne roku, tak minimálně jeho poloviny. Už před jejím vydáním se o knize objevovalo mnoho informací a po něm se nejen sociální sítě plní nejrůznějšími ohlasy.


Literatura

Kniha, která potěší každého knihomola

brokenwheel  200Kniha o knihách? To je snad sen, ne? Ale ne, Katarina Bivaldová se do takového projektu pustila. Nechala prožít svou hrdinku Saru, co by asi chtěl zažít každý zapálený knihomol, který je také ale zároveň beznadějný romantik. Brněnsk...

Divadlo

Divadlo Bolka Polívky baví

Divadlo B Polivky  perexJedním z nepřehlédnutelných pojmů v kultuře České republiky je herec, mim, dramatický autor a divadelní principál Boleslav Polívka. Už léta množstvím nápadů udivuje a baví.

...

Film

Jak se měnila typografie filmových titulků

Málokdy si to plně uvědotitulky 200mujeme, ale téměř každý film - nejen český - začíná nějak řešenými úvodními titulky (nejedná se tedy o podtitulky provázející zahraniční filmy, ponechané v původním znění). Díky úvodním nápisům se dovíme, jak se film nazýv...