Strom – rozvětvená kniha pro nejmenší

Strom – rozvětvená kniha pro nejmenší

Tisk

strom perex

V rámci květnové akce Zásilka z Knihozemě (viz odkaz pod článkem) byla představena mimo jiné originální dětská publikace s názvem Strom. Jestli se jedná o knihu v pravém slova smyslu, toť otázka. Je to totiž takový „formátový chameleon“. Nicméně když se k tomuto titulu správně postavíte, mohl by se stát příjemným společníkem nejen vašemu dítěti, ale také vám samotným.

A jak to celé funguje? Inu, zprvu držíte v rukou knihu. Knihu s patnácti bytelnými listy, přičemž každý z nich má na sudé straně krátké edukativní povídání či „kreativní okénko“ a na straně liché vždy pozorujeme obdélníkový obrázek. Ten zdánlivě nedává moc smysl, proto hned prozradím, že se záhy stane součástí veliké skládačky. V této fázi se tedy zaměřujete především na stránky obsahující text. Stejně tak ovšem můžete pokračovat rovnou fází číslo dvě, kterou je destrukce knižního formátu (tj. vyříznutí všech patnácti listů), přičemž se z knihy stává soubor desek. Z těch je třeba seskládat avizovaný obraz košatého stromu. A až se vám jeho větve rozrostou po podlaze, fáze hry je u konce.

Co se týče obsahové části publikace, ta je vymyšlena také relativně dobře. Zvláště bych tedy vyzdvihla vzdělávací pasáže, které jsou koncipovány tak, aby odpovídaly věku předškolního dítěte. Každé podtéma (ptáci, listy, šišky…) obsahuje jen ty nejzákladnější informace, nesnaží se malého čtenáře přehltit. A co víc - pokud se vy sami občas cítíte trapně, protože pořádně nerozeznáte borovici od jedle (třeba proto, že jste se ve škole až příliš dlouho nimrali v eukaryotické a prokaryotické buňce), tady se vám nabízí možnost si tyto znalosti nenápadně doplnit. (To jenom taková tajná poznámka bokem…)

Třešničkou na závěr jsou pak kreativní okénka, která postupně nabídnou několik tipů na to, co všechno je možné vyrábět z listů, žaludů nebo třeba z kaštanů. Malování, lepení, sázení – to všechno jsou činnosti, k nimž má kniha potenciál vaše dítko namotivovat. Ruku na srdce – všechny nabízené aktivity určitě znáte. Na druhou stranu - když za vámi syn či dcera sami přijdou s nápadem, že by právě tohle chtěli vyzkoušet, třeba to pro ně bude mít větší náboj.

Stromovitá knížka Katarzyny Bajerowiczové je zkrátka rozvětvená po všech směrech. Je vizuální, je hrací, je vzdělávací, inspiruje k tvůrčí realizaci. Je to prostě takový milý knižní experiment v oblasti dětské literatury a za povšimnutí určitě stojí.

 

strom obrazek

 

strom obalka

 

Strom / Drzewo

Autorka: Katarzyna Bajerowiczová
Źánr: dětská kniha
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2019
ISBN: 978-80-253-4047-9

Hodnocení: 70%

www.albatrosmedia.cz/c/zasilkazknihozeme/
www.albatrosmedia.cz/tituly/53636721/strom/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není čas odkládat svá přání, cíle či projekty, které mě naplňují a baví, říká Richard Pachman

richard pachman perexNa Velký pátek 30. března se v 19 hodin uskuteční v olomoucké Redutě slavnostní představení Pašije – Velikonoční příběh zkomponovaného olomouckým skladatelem Richardem Pachmanem pro Moravskou filharmonii...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jedinečný výlet do Norska v excelentním debutu D. B. Millera

Norsko v noci 200Nakladatelství Kniha Zlín již dlouhá léta představuje ve své ediční řadě Fleet jedinečné romány, jejichž autoři patří mezi stálice světové literatury. Do této edice se nyní zařazuje i americký romanopisec Derek B. Miller se svým výjim...


Literatura

Feel good thriller Bretaňská idyla

Bretanska idyla perexJe srpen a vlna veder sužuje i nejzápadnější region Francie. Komisař Dupin je mrzutý nejen kvůli horku. Jeho podřízení si nenechali vymluvit velkou oslavu u příležitosti desátého výročí jeho služby v Concarneau.

Divadlo

Homo eroticus - zajímavý projekt brněnského divadla Buran Teatr

Homo eroticus 2Koncem září uvedlo profesionální divadlo plné mladých lidí erotickou baladu Homo eroticus, aneb láska v době těla. Režisérka Gabriela Ženatá spolu s týmem realizátorů vytvořili férii, složenou z několika obrazů, ve kterých se bez obalu ...

Film

Z balkónu

sfz 200Severská filmová zima přináší do kin v různých koutech Česka rozličné typy filmů. Tentokrát nabízí i netradiční snímek, které z části působí jako dokument jednoho zahloubaného Nora. Drama Z balkónu přináší sondu do myšlenek muže po čtyřicítce, který bloum...