V ostravském dole Hlubina vylétají z uhlí motýli, v podchodu se apeluje na čistý vzduch

V ostravském dole Hlubina vylétají z uhlí motýli, v podchodu se apeluje na čistý vzduch

Tisk

200vytS neobvyklým nápadem, jak oživit dávno opuštěný ostravský důl Hlubina, přišlo občanské sdružení Provoz Hlubina. Přihlásilo svůj areál do projektu Dulux Let’s Colour a vyhrálo desítky litrů barev. Díky nim tak ožil nedaleký podchod a hlavně 25 metrů vysoká zeď jedné z důlních budov.

 

 

 

Možná, že právě takto si Jules Verne představoval imaginární Ocelové město, o němž napsal knihu. Prostor bývalého ostravského dolu Hlubina totiž barvami rozhodně nehraje. Průmyslová šeď opuštěného provozu se mísí pouze s typicky cihlovou červení okolních staveb. Nebýt několika stromů v areálu, mohli byste se na celý prostor klidně dívat černobíle. A o nic byste nepřišli. Industriálně fádní prostor se však snaží probudit k životu tamější občanské sdružení Provoz Hlubina. „Do roku 2015 by zde měla stát nová kreativní čtvrť, kde bude moci díky velkému prostoru vystoupit řada umělců z různých kulturních oblastí,“ plánuje David Pacult, člen sdružení Provozu Hlubina.

Přes 25 let opuštěné budovy tím dostávají novou šanci. Díky projektu dotovanému Evropskou unií se rekonstruují tak, aby se zachoval původní ráz a zároveň vevnitř poskytovaly moderní vybavení potřebné v 21. století.

vyta

Výtvarnická výzva: vymalujte přes 500 metrů čtverečních

„Budovy a celý prostor však bylo třeba zkrášlit i zvenku,“ dodává David Pacult. I proto se rozhodl přihlásit do celosvětového projektu Dulux Let’s Colour, jenž pomáhá barvami přetvářet nehostinná místa. Jedinečný prostor zaujal v tuzemském hlasování nejvíce fanoušků, a tak desítky litrů barev putovaly právě do Ostravy.

David Pacult mimo jiné vyhlásil i soutěž na vytvoření obří malby na zdi jedné z budov. Jedná se o takzvaný mural, umělecké dílo namalované či připevněné přímo na zeď, strop či jakoukoliv velkou plochu. Stěna o výšce 25 metrů a šířce 21 metrů tomuto popisu rozhodně odpovídá.

Vítězný návrh nočních motýlů vylétávajících z kusů uhlí vymyslela česko-italská dvojice výtvarníků Artur Magrot a Alessandra Svatek. „Budeme malovat jenom bílou,“ vysvětluje Artur Magrot. „Celý prostor dolu je natolik unikátní, že do něj nechceme více zasahovat. Šedá barva budovy je navíc ideálním podkladem,“ dodává Artut Magrot s respektem.

Oba výtvarníci před sebou měli řadu výzev. Zaprvé časovou – malovat mohli jenom za světla, pouze v pátek byly přistaveny reflektory i na noční malování. Zadruhé prostorovou – malba byla připravena v daném měřítku na papíře, ale přenést ji v reálu na více než 500 metrů čtverečních chtělo neustálé porovnávání výkresu s opravdovou stěnou. Někdy i z velké dálky. A v neposlední řadě byla výzvou i výška. „Mám závratě,“ přiznává Artur Magrot, který se musel již od druhého dne pohybovat na hydraulické plošině.

Problémy se světlem už ale netrápily druhou část projektu Let’s Colour. Barevné hody se totiž konaly hlavně v nedalekém podchodu u dolu Hlubina, ve kterém svítí zářivky od rána do večera. Z dřívějších akcí zde zůstala řada streetartových klenotů, ale prostoru na výmalbu zbylo stále dost. „Nebyl to zrovna oblíbený podchod. Nefungovala světla, všude jen šeď. Lidé kolikrát radši přešli čtyřproudovou silnici nad námi, než by vešli sem,“ vzpomíná uprostřed podchodu Petra Gherbetz, známá pod uměleckým jménem Sasanca.

vyta1vyta2

I graffiti může bojovat za čistý vzduch

Na místě právě vytváří další kousek city folkloru, jak své umění sama nazývá. „Hlavním motivem dnešní malby je čistý vzduch, s nímž je v Ostravě problém. Do podchodu se to hodilo, vytvořila jsem proto dvě uši, které našeptávají velké špinavé hlavě. Je to takové menší rýpnutí,“ vysvětluje hlavní záměr své malby s typicky děsivými obličeji. Sasančiny malby totiž lehce rozpoznáte právě podle zvláštně potemnělých a rozšklebených tváří.

Na rozdíl od Artura s Alessandrou má Sasanca hotovo mnohem dřív. Byť všichni začali již ve čtvrtek, blonďatá umělkyně si své spreje, šablony, štafle a barvy mohla sbalit už v pátek odpoledne. Zato Artur Magrot s Alessandrou Svatek skončili až v sobotu. Ale termín stihli a s výsledkem byli spokojeni.

Prostor dolu Hlubina tak díky umělcům a akci Dulux Let’s Colour získal do svého barevného spektra další odstíny. Pomalu se tak začíná přeměňovat v kulturní centrum a příjemný prostor, o nějž sdružení Provozu Hlubina dlouhodobě usiluje. Sdružení Provoz sice k finální realizaci ještě čekají stovky hodin práce, ale bude to stát za to. Podívat se na obří mural nebo se projít barevným podchodem plným roztodivných postaviček či vany s kačenkou totiž stojí za to už teď. Podobné akce totiž rozhodně dávají smysl. Vdechují život jinak zapomenutým a opuštěným místům. Splňují tak motto vyřčené jednou z postaviček, kterou naleznete v podchodu: „Make your city a better place to live.“

Pokud budete někdy v Ostravě, přijeďte se podívat, Důl Hlubina je přímo název zastávky tramvají čísel 1 a 2.

Autor reportáže: Andrej Slivka
Foto: Petr Hlubek, Dulux

Korektury: Jana Vyskotová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Světoznámý fotograf Jan Saudek přijede do Přerova na derniéru své výstavy

saudek200Grandiózní derniéra výstavy fotografií Jana Saudka se odehraje ve čtvrtek 5. října v 17 hodin v Galerii města Přerova. Světově uznávaný mistr ateliérové umělecké fotografie přijede osobně navštívit svou vlastní výstavu, aby pobesedoval s fanoušky umění a...


Literatura

Pro děti i dospělé: Sedmý kámen

sedmy kamen200V listopadu vyšla v nakladatelství Bookmedia dobrodružná kniha italského autora Guida Sgardoliho Seedmý kámen. Ač je určena čtenářům od 14 let, pokud máte rádi legendy a tajemno, zaujme i vás!

...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...