Sebepéče pro pečující

Sebepéče pro pečující

Tisk

sebepece 200Sebepéče (a sebepochopení) je pro osobu, která je vystavena zátěži péče o potřebného, velmi důležitá.  Zásadně. Bez těchto nabitých baterek nelze darovat druhému to, co potřebuje. Pozornost, péči a hlavně laskavost. Kniha velmi citlivě vysvětluje, kdy se otvírají i naše vlastní rány, kdy těžká situace, které jsme vyčerpaní vystaveni, má být sdílena. Má k i nám být citlivě přistoupeno.

Až u této knihy mne plně došlo, že jste-li vystaveni stresové situaci péče o kohokoliv, péče velmi náročné a vysilující psychicky i fyzicky, je to doslova otevřená brána vlastním traumatům z minulosti a dětství. Velmi snadno jsem se rozpomněla na podobné situace a jen vědomí, že právě tady se stávám bolavou částí sebe samé, tou zraněnou a nikdy nevyléčenou, že nutnost pečovat o někoho dalšího jen rýpe v ranách, bylo úlevné. Kniha Sebepéče pro pečující je laskavým, ale hlavně velmi praktickým průvodcem situací, kdy jste této zátěži vystaveni. A třeba pro mne bylo zásadní to uvědomění, že tady není jen zátěž celé situace, ale že všechno může mnohdy až prvotně nelogicky ztěžovat ještě něco zasunutého velmi hluboko. Vlastní traumata. A tady bych třeba doporučila to, co doporučuje kniha – Najděte si kouče. I tomu tu je věnována kapitola, kterou jsem s chutí přečetla. Přesto musím říci, že kniha je sama trošku o tom, že sedíte s někým, kdo ví, v jaké situaci se nacházíte a umožňuje vám ji řešit.

Kniha otvírá různé komnaty.

Pokládá nejrůznější otázky z nichž některé jsou velmi intimní a hluboko mířící.

A nutí nás hledat pravdy, osvobození, něhu, lásku a až na samém dně poznat, že děláme nejlépe, jak umíme. A že i my sami potřebujeme něhu, lásku a péči.

A jestli to bude mít podobu ochrany před útočícím okolím, před přetížením tím, že své břímě rozložíme, nebo zázračný účinek bude mít masáž nebo pouhé vypovídání se – to už bude záležet na každé situaci.

Pravidla lásky, nutnost povinnosti

Snaha porozumět, snaha nastavit pravidla v mezích lásky jsou asi hlavními nosnými body. Kniha je sice z kanadského prostředí, ale emoce a problémy jsou s těmi našimi shodné. V tomto směru je to kniha nesmírně osvětová a nebojím se říci, že její základy by se měly veřejně probírat častěji než cokoliv jiného. Nemám totiž pocit, že jde jen o péči pro pečující osoby, ale o péči o každou nepřiměřeně zatíženou osobu.

O péči z lásky, o péči z povinnosti – vše se nakonec může prolínat. V obou případech je ale důležité vědět v každé chvíli a fázi, kde se nacházíte a co se kolem vás děje. A jak jsem poznala třeba já – proč se děje to, co je zdánlivě nelogické, proč se poznáváte v někom… protože jste to kdysi zažili. Protože to tady už bylo. Protože třeba právě ta minulost.

Ale námětů a směrů je v knize mnoho, takže sic knížečka útlá a malá, ale velkolepá svým obsahem.

A na závěr: s nepříjemným pocitem mi na konci knihy došlo, jak nepochopitelné je, že tato nejtěžší profese na světě je v naší společnosti ponižována, ať už ekonomicky, tak i společenským statusem. Možná to něco o naší společnosti a jejím stavu vypovídá.

Autorka: Lise Leblanc je registrovaná psychoterapeutka, pečovatelka a odbornice na řešení konfliktů. Nejen studium, ale i vlastní zkušenost ji dovedly k napsání této knihy, věnuje se též tématu truchlení a posttraumatické stresové poruše.

sebepece

Vydala: Alferia

Rok vydání: 2021

Originál: Conscious Caregiving Guide (Blue Moon Publishers, Stradford, Kanada)

Hodnocení: 100 % (za citlivost a praktické roztřídění informací, otázek, rad)

https://www.grada.cz/sebepece-pro-pecujici-11735/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nad všechny poháry a medaile mám raději spokojenost a odezvu publika, říká Marek Meluzín

marek meluzin 200I když má své zaměstnání, tancem žije a nakazil tím už spoustu dalších. Řeč je o Marku Meluzínovi z Kroměříže. Během svého života prošel několika tanečnímu skupinami, aby si nakonec postavil tu svou a jako choreograf ji vedl a formova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak velbloud potkal ťavu a pexeso k tomu

Velbloud perexKdyž jsem já chodila do školy, byli jsme Československá socialistická republika a slovenština byla i v našich čítankách. V televizi bývaly pravidelně slovenské pořady a v rádiu, kde se daly pohodlně nastavit zhruba tři stanice, zněla slov...


Literatura

Napínavá jízda z prostředí Rio de Janeira

objeti mravenecnika 200Objetí mravenečníka je prvotinou Martina Vitického, která letos vyšla v nakladatelství Anag.

...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

ČT přichází s novým kanálem Art. Na programu bude hlavně kultura

200 art31. srpna spustí Česká televize nový kanál ČT art, který bude prezentovat kulturu v uceleném a širším kontextu.

...