Nenechte si ujít Thiliezovu prvotinu

Nenechte si ujít Thiliezovu prvotinu

Tisk

krvavy andel 200Nakladatelství XYZ potěšilo všechny fanoušky francouzského spisovatele Francka Thillieze a vydali jeho prvotinu s názvem Krvavý anděl.

 

 

 

Jako první v České republice vyšel třetí díl ze série s komisařem Sharkem nazvaný Syndrom E (2016), o rok později následoval další díl Smrtící DNA a v roce 2018 vyšla kniha Atomka. Chaotické vydávání sériových knih mimo jejich pořadí, není u nás nic neobvyklého. Tímto neduhem spojeným zřejmě s právy na díla trpí například i Audiotéka a v případě Albatros Media mi hned naskočil norský spisovatel Jorn Lier Horst, jehož knihy se u nás vydávají tuším od osmého dílu. Nicméně nedá se nic dělat, a jak autor čtenáře nadchne, tak se mu musí vše přizpůsobit. Osobně na Thillieze po přečtení dokonalého a nezapomenutelného Syndromu E nedám dopustit, takže jsem na jeho prvotinu byla velmi zvědavá.

Děj Krvavého anděla se odehrává v době, když uplynulo půl roku od okamžiku, kdy komisaři Franku Sharkovi beze stopy zmizela žena. Právě tehdy je nedaleko Paříže nalezeno znetvořené ženské tělo. Je potřeba se pustit do pátrání, a když je brzy nalezeno další tělo, je jasné, že oběti budou přibývat. Vrah navíc kontaktujte přímo Sharka a ukazuje se, že jednou z obětí by mohla být právě i jeho manželka…

Tématem Krvavého anděla je tentokrát sado maso a také bondáž, vše se navíc prolíná s mocí techniky a také až s nadpřirozenými motivy. Jakkoliv jde o zajímavý námět, tak se nedá srovnávat s autorovými ostatními knihami. Ty se točily kolem spousty vědeckých zajímavostí a představovaly něco úplně jiného a netradičního. To mi tady hodně scházelo.

Nicméně jedná se o velmi napínavé a místy také hodně brutální čtení. Jakkoliv jsem zvyklá číst spoustu nejen severských krimi děl, tentokrát mi některé popisy dělaly problémy. Někdy je lepší si dané stránky nepředstavovat – obzvlášť, když vás čeká večeře a máte teprve celou knihu před sebou.

Krvavý anděl je zdařilou detektivkou, ale na můj vkus nepřináší nic navíc, a kdybych ji od Thillieze četla jako první, hodně váhám, zda budu v pentalogii pokračovat…

Franck Thilliez pochází z malého francouzského městečka na severu Francie. Než se stal jedním z nejúspěšnějších francouzských autorů, pracoval více než deset let v oboru IT. I proto jsou jeho knihy často vědecky zaměřené. Českým čtenářům se Thilliez poprvé představil románem Syndrom E, který patří do pentalogie, v níž vystupuje dvojice vyšetřovatelů Lucie Henebelleová a komisař Shark. Několik jeho knih bylo úspěšně zfilmováno.

krvavy andel

Krvavý anděl
Autor: Franck Thilliez
Překlad: Dana Melanová
Žánr: thriller
Nakladatelství: XYZ pod značkou Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 336
Hodnocení: 86 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/40431391/krvavy-andel/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sněžná slepota – tajemství zavátá sněhem

snezna slepotaAri žije se svou přítelkyné Kristín v malém bytě v Reykjavíku a plánují si společnou budoucnost. Pro Ariho to není zrovna jednoduché období. Po tom co se rozhodl přerušit studium teologie, nastoupil na policejní akademii. A jelikož je léto roku...


Literatura

Povězte mi, lidé zlatí, co mám teďka udělati!

CoSiMyslet200Žijeme ve věku neustálého znejisťování tradičních jistot a hledání jistot skutečných. Zdá se nám, že nic není jisté a vše lze zpochybnit. Leč není tomu tak. Pod vrstvami přemaleb se skrývá pravda, jde jen o to si to uvědomit a tuto jistotu hleda...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Zastav se a nepřežiješ: honička plná adrenalinu

zastav a neprezijesFilm Zastav se a nepřežiješ (2006) je originální honička plná adrenalinu. Jde v ní totiž o to, aby měl hlavní hrdina neustále zaděláno na problém, jinak mu selže tělo a zemře.

...