Noe v Komixu

Noe v Komixu

Tisk

Noe perexU příležitosti premiéry filmu Noe byl vydán i komiksový příběh. Na scénáři spolupracoval i hlavní tvůrce filmu Darren Aronofsky. Spolu s ním scénář napsal i Ari Handel. Výtvarné zpracování vytvořil Niko Henrichon, který spolupracoval i na komiksech X-men a Spider-Man.

 


Více než sedmdesát malovaných stránek příběhu zpracovává první část ze čtyř příběhu filmu. Nemůžu ale knihu porovnávat s filmem, protože jsem na filmu nebyl. Každý, kdo trochu zná historii naši planety, ví, že jednou z mnoha historických teorií, kterou vypráví 1. kniha Mojžíšova, je potopa světa za hříchy lidí. Já jsem naštěstí ateista, a tak všechno vidím z pohledu Darwina.

Celý komiks se na tuto „historii“ dívá s fantasy i trochu božským pohledem. Samozřejmostí je postava Noeho. Noe se svými nočními můrami se postupně dostává se svým příběhem i do Babylonu a proti lidem, kteří v té době jsou zkažení až na kost a necení si dobrých věcí. Setkává se s lidmi a Obry, kteří v té době se vyskytují už jej výjimečně. Bohužel je lidstvo už zničené a zkažené, a tak Obry zabíjí. To je v krátkosti k příběhu první knihy.

Noe str

Je vidět, že Niko Henrichon je už zavedený kreslíř. Jeho kresby přes celou stranu jsou nádherné. S minimem slov dokáže vyjádřit každou myšlenku. Na některých stránkách totiž nejsou ani žádná slova, a tak pocit z grafického vyjádření nekazí žádné komiksové „mráčky“. Jak se říká, že občas nejsou slova potřeba, tak je to zrovna tento případ. Uvedu třeba strany 22 a 41, které přesně charakterizují myšlenku o tom, že slov stačí málo.

Je veliká škoda, že jsou díly čtyři. Kniha je tenká, a tak by se určitě vyjímala v mé sbírce komiksů jedna tlustá kniha, než čtyři tenké. První díl je Trest za krutost a další jsou: Vše co se plazí po zemi, Čtyřicet dní a čtyřicet nocí a poslední Kdo prolije krev.

Noe str1

A co závěrem, je dobře, že si lidé můžou verzi o potopě světa přečíst i v moderním komiksu. Určitě je celý knižní/filmový příběh velice upraven. Tvůrci si vždy vymýšlí, jak by to mělo vypadat podle nich, ne podle náboženství. Lidi to čtou a je to dobře. Jako ateista se určitě nebudu hádat o tom, jestli je to správně. Jsem rád, že moc náboženství v komiksu není, lze se na to dívat jako na fantasy z dob potopy světa s náboženskými prvky.

Z pohledu hodnocení komiksu tomu dávám tak 90 %. Je to nádherné, ale ne až tak dokonalé na plné hodnocení.

Noe: Trest za krutost

Noe

Autoři: Darren Aronofsky, Ari Handel, Niko Henrichon
Rok vydání: 2014, 1. vydání
Rozměry: 238 x 308 x 11 mm
Vazba: Pevná bez přebalu lesklá
Počet stran: 72
ISBN: 978-80-204-3330-5
Vydala: Mladá fronta
Hodnocení: 90%

www.knihy.cz
www.knihy.cz/noe-trest-za-krutost/d-137113/

( 1 hlas )


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Valentová: „Bojím se asi tak desetkrát denně“

monika valentova 200Monika Valentová vloni vydala tři knihy pro děti. Zdá se, že snad zanevřela na dospělé čtenáře. Po skvělých sbírkách povídek Hafni! a jiné povídky, Mrkev pro vězně a Nelidské zdroje, které napsala pod dívčím jménem Petrlová, si teď...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyvrhel – cesta k pravdě vede přes minulost

VyvrhelDva nejlepší kamarádi Noah a Abdi se jednoho večera za podivných okolností vypraví do bristolského Feeder Canalu. To, co zpočátku vypadá jako klukovina, skončí tragicky. Noah je nalezen v bezvědomí; Abdi s nikým nekomunikuje a...


Literatura

Křest povídkového románu Intr – Praha, 17. 4. 2013

INTR karpanius 200Právě v těchto dnech se narodila nová kniha. Napsal ji Ladislav Karpianus a jmenuje se Intr. Je zvláštní, šitá na míru mladým, plná odkazů, fotomomentek a dokonce i škrtů perem. Ale toto všechno jsem...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

John Cazale – mistr vedlejších rolí
ImageAl Pacino, Robert De Niro, Gene Hackman, Francis Ford Coppola a Meryl Streep. Všechny tyto výrazné osobnosti se proslavily v průběhu americké nové vlny, jmenované však spojuje také herec John Cazale. Tento zdánlivě nepříliš v...