Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

Tisk

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriálům, populární hudbě a dalších věcí spojených s kulturně-filmovým vzděláním.

 

 

V Los Angeles začal pracovat jako vyhazovač v porno kině, ale při tom navštěvoval i školu herectví. Po konci studia si začal vydělávat na život v prestižní videopůjčovně, kde sledoval veškeré filmy, které si zákazníci mohli koupit. Díky jeho znalostem kinematografie se seznámil i Rogerem Avarym, který je scénáristou jeho nejslavnějšího filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí.

Jeho prvním natočeným snímkem byl film My Best Friend's Birthday, který vytvořil se svým novým kamarádem, studovali v každé puštěné VHS veškeré detaily. Prvotina se nedochovala, protože její část shořela při požáru. Z celých 69 minut se do této doby dochovala jenom 36 minutová verze.

Druhým filmem, na kterém pracoval jako scénárista, byl snímek slavného režiséra Olivera Stonea. Bohužel jako scénárista nezabránil mnoha úpravám scénáře, a tak na jeho textu skoro nezůstal kámen na kameni.

Po relativním úspěchu se rozhodl natočit svůj další film. Původně chtěl natočit snímek pouze ze svých peněz, ale díky hvězdě filmového plátna Harvey Keitelovi, který film podpořil finančně, natočil film v adekvátní kvalitě.

Pulp Fiction cover

Po velkém úspěchu, i přes kritiku novinářů, natočil svůj největší hit. Pulp Fiction: Historky z podsvětí měly neuvěřitelný úspěch. Ve filmu použil veškeré nastudované techniky z bývalé práce ve videopůjčovně. Jeho nápad s ne zrovna chronologickým vyprávěním posadil lidi v hledišti do sedaček. Museli totiž sledovat příběh zaujatě, aby pochopili souvislosti všech tří paralelních příběhů, které se v určitých částech příběhu spojí.

Po úspěchu už se mohl sám rozhodovat, co bude natáčet, a tak natočil Jackie Brown. Tento snímek nebyl tak úspěšný jako předchozí, a tak po několikaleté odmlce natočil kung-fu film Kill Bill. Pro tento epos sepsal scénář tak obsáhlý, že jej producenti donutili rozdělit ho na dva díly. Dle svého obvyklého nápadu příběh rozdělil nechronologicky a dle tématu. První díl byl plný krve a druhý zase černého humoru.

killBill

Ve spolupráci s Robertem Rodriguezem, se kterým se znal od Sin City – Města hříchu (pomohl tam natočit scénu v automobilu), natočil dvoudílnou sérii Grindhouse:Auto zabiják a Grindhouse: Planeta Teror, jako poctu splatter hororům, ale objevují se i jeho charakteristické dialogy.

Jako další film natočil poctu odboji druhé světové války, Hanebné pancharty, do kterého sehnal hvězdného herce Brada Pitta. Poslední snímek, který jsme měli možnost vidět v kinech v roce 2012, byl Nespoutaný Django. Jím vytvořil poctu klasickým westernům, jako je například Tenkrát na Západě a všem podobným filmům o divokém západu. Herecké hvězdy se už perou o jeho režijní vedení, a tak se film  třpytil leskem oscarového Leonarda DiCapria, Jamie Foxxe a Samuela L. Jacksona.

django

Nesmíme ale zapomenout ani na televizní práci. Televizní společnosti mu umožnily natočit několik epizod Pohotovosti, Kriminálky Las Vegas a scénář televizní novinky Od soumraku do úsvitu. Copak nás může v kinech dál čekat? Prozatím se můžeme těšit na třetí pokračování Kill Billa. Quentin Tarantino se určitě rozhodne natočit další snímek, který bude patřit mezi klenoty roku. Je dobře, že ve světě existuje režisér, který má svůj talent nastudovaný z filmů, jež neustále sledoval ve své původní práci. V každém filmu je možno pozorovat, že jsme možná některé věci viděli už třeba před padesáti lety, ale s tímto režisérem to je lepší a vyšperkované k dokonalosti.

Zdroj foto: www.idposter.com, internet

Rychlá soutěž s Pulp Fiction ZDE: http://www.kultura21.cz/souteze/9269-pulp-fiction-soutez


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...


Literatura

Mluvící podivné zvíře nejmoudřejším rádcem

bertikacmuchadlo perexPetra Soukupová je autorkou knih pro dospělé čtenáře. Tak tohle tvrzení už neplatí. Letos na podzim vydala svou první (a snad ne poslední) knížku určenou dětem. Bertík a čmuchadlo je příběhe...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...