Febiofest záhy ovládne Prahu i regiony

Febiofest záhy ovládne Prahu i regiony

Tisk

Febiofest perexLetos se pověstný FEBIOFEST koná již po devětadvacáté. Začíná v Praze, kde má vyhrazeny dny mezi 28. dubnem a 4. květnem, poté se stěhuje do dalších měst (Děčín, Otrokovice, Ostrava, Valašské Meziříčí). V Ostravě celá akce také končí – 14. května. Původně nesoutěžní přehlídka se postupem času změnila v soutěžní festival, kde současně probíhá dokonce několik soutěžních sekcí! Vedle obvyklé hlavní soutěže budou soutěžit také komedie, kde o vítězi bude rozhodovat třiatřicetičlenná divácká porota. Organizátoři si totiž byli vědomi, že festivalové filmy bývají vážné až pochmurné, takže divákům nabídli i něco pro pobavení, aniž by rezignovali na umělecké hodnoty. Svou cenu udělí rovněž organizace Amnesty International. Je ovšem pravda, že tzv. festivalové umělečno a závažno bývá mnohdy pouhým pozlátkem, pod níž se tají prázdnota.

 

Nač se tedy můžeme těšit? Spatříme filmy hrané (těch je přirozeně většina), ale zájemci si mohou vychutnat i snímky animované (shromážděné např. v sekci Generace junior, určené hlavně dětem) a své místo i dozajista najdou i dokumenty. Jsou vesměs celovečerní, takže na televizní obrazovky sotva proniknou – snad jedině s výjimkou českého zástupce Pražský výběr – Symphony bizzare. Michael Kocáb tu předestřel jakýsi průřez touto legendární kapelou, jejíž fanoušci si určitě zajásají při poslechu i spatření jejích písní. A pak mohou být potěšeni také gastronomičtí labužníci – Lovci lanýžů totiž prozradí, že hledání této vzácné pochoutky v lecčems připomíná tuzemské houbaření, jen poněkud náročnější.

Febiofest

Ostatně představa vybraných lahůdek pronikla i do názvu jedné ze zhruba dvaceti sekcí, které Febiofest nabízí – nazývá se Delikatesy z východu a nabídne zajímavé tituly z někdejších zemí sovětského bloku a bývalé Jugoslávie. Českou republiku tu zastupuje „požárnický“ snímek Kdyby radši hořelo, který spatříme v předpremiéře. Ostatně z tuzemské produkce nabídne Febiofest vícero položek. Některé již známe, třeba Atlas ptáků, jiné si právě tady odbudou svou premiéru, např. drama Promlčeno, jemuž vévodí jako vždy pozoruhodný Karel Roden. K tomu lze připojit ukázky do vysílání teprve chystaných televizních seriálů.

febiofest 2

Svatba

Divácky nejpřitažlivější bude nejspíš sekce Panorama: Ikony, která nabídne řadu podnětných titulů. Nejen příznivce slavného švédského režiséra může oslovit Bergmanův ostrov, který se odehrává v místech, kde Mistr natočil některá svá díla – na ostrově Fårö. Ve filmařském prostředí se odehrává španělská tragikomedie Film roku, kde zazáří dvě největší hvězdy tamní kinematografie – Penélope Cruzová a Antonio Banderas. Osobně bych však upřednostnil deziluzivní polský vhled do stavu tamní společnosti, nazvaný jednoduše Svatba. Kolektivní portrét jedné velké rodinné slavnosti dovolil odkrýt temné stíny skrývající se pod blahosklonnou slupkou prosperity. Protože od režiséra Wojciecha Smarzowského do zdejší filmové distribuce zatím žádný jeho film nepronikl (jen Česká televize záslužně uvedla jeho nejslavnější – a také nejskandálnější – počiny Volyň a Klér), bude trojice projekcí tohoto filmu asi jedinou příležitostí jak jej spatřit na velkém plátně.

febiofext 1

Stíny zapomenutých předků

Z retrospektiv upozorním za obšírnou sekci věnovanou ukrajinským filmů, ať již vznikaly v éře Sovětského svazu (dosáhly mezinárodního uznání jako Stíny zapomenutých předků) nebo pocházejí z nedávných let. Někdejší tradici zemitého, drsného poetismu, prodchnutého lidovými tradicemi a sytou, jakoby roztočenou barevností folklóru, nahradily mnohdy skeptické výpovědi o přítomnosti či nedávné minulosti. Například režisér Oleh Sencov, proslulý hlavně uvězněním v Rusku (kde byl odsouzen jako terorista!), se ve svém nejnovějším filmu Nosoroh zaměřil na rozkrytí zločineckých struktur, které si v 90. letech vydobyly své místo na slunci.

Co doporučit? Vážení čtenáři, potažmo diváci, budete-li se chtít vypravit do kina, volte hlavně ty filmy, které už nejspíš nikdy nespatříte. Protože s těmi, které již mají českého distributora, se dříve či později stejně setkáme v sálech biografů, případně v televizi. A doufejme, že i mezi tituly, o které dosud nikdo zájem neprojevil, se občas vyskytne pokládek, který si zaslouží pozornost.

29th Prague International Film Festival - Febiofest
28. 04. - 04. 05. 2022

Foto: Febiofest


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Urban: „Hrajeme třicet let! To je ta nejlepší věc, která se nám mohla přihodit!“

arakain jiri urban 200Přinášíme vám rozhovor s kytaristou skupiny Arakain Jirkou Urbanem, který zde ukázal jeho úžasný vztah k Arakainu a poodtjajnil plány do budoucnosti.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...


Literatura

Povídky toaletní - JaSná volba

PovidkyToal perexNa tuhle knížku jsem se opravdu těšila. Slyšela jsem, že bude, pak jsem registrovala, že vyšla a pak jsem začala vnímat mediální kolotoč a zprávy o tom, kde všude se objevila, kam má namířeno a kde s ní všude už autor byl, aby ji předs...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Mise: mistrovství Norska v patchworku

nazapadZ letošní Severské filmové zimy jsme vám představili film Heavy trip o víceméně úspěšné finské kapele, která nakonec putuje za svým snem. Jako druhý vybíráme norské drama, ve kterém otec a syn podnikají misi - dopravit se společně na norské mistrovství v ...