Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Tisk

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová - tedy samí známí a ostřílení herci.


Hrabalovskou hru režíroval Jakub Korčák, který je současně i autorem scénáře. Premiéra působivé hry, která volně zpracovává motivy ze známých i méně známých povídek Bohumila Hrabala, proběhla 21. ledna 2016.

Mezi dalšími tvůrci, kteří se na inscenaci podíleli, to jsou například Jennifer Margaret Bailey (scénografie), Zbyněk Matějů (hudba) nebo Martina Balážová (produkce).

DUM 1

Inscenace Jakuba Korčáka představuje bohatý a barvitý svět Hrabalových hrdinů aktivní pasivity, v němž se střetává bída všednosti s transcendencí. V mezních a groteskních situacích postavy ve svém pábení neustále experimentují, dostávají se na tenký led a romanticky se radují z přítomnosti. Svými barbarskými vpády naplňují slavné věty filosofů, smějí i pláčou nad smyslem světa a objevují vedle perliček na dně i přesahy svých životů.

DUM 2

"Je to zvláštní a náhody neexistují - nabídka na účinkování v této inscenaci ke mně  před třemi lety doputovala právě v den mých narozenin. Zkoušení bylo velmi intenzivní a pro mě ojedinělé už proto, že se nejednalo o inscenaci sehraného souboru, kde se všichni takzvaně dobře znají. Obsazení bylo postaveno z lidí, kteří spolu  do té doby neměli většinou žádnou osobní zkušenost. Jakub Korčák je mimořádně náročný režisér, který trvá na své představě do posledního detailu. Zkoušení bylo opravdu velmi niterné a šlo až na dřeň. Ale takto mi to vyhovuje," vzpomíná jeden z hereckých protagonistů Jiří Bartoň.

Vstupenky na inscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet v termínu 21. května se dají zakoupit během otevírací doby v Cafe Elektric v Kolowratském paláci nebo v předprodeji na www.goout.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„...i do sítí pavoučích se dá štěstí chytat..."

aneta200Aneta Langerová je v pilných přípravách na turné k novému albu „Jsem", které se stalo v den jeho křestu zlatým. Turné začíná na koncertě v brněnském Semilassu 16. 2. 2010. Na koncertech zazní jak nové skladby, tak i oblíbené kusy z alb předchozích. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...


Literatura

Žena, která si ušila spacák, nasušila maso a vystoupala na osmitisícovku

Tyrkysova hora perexJsou lidé, kteří jsou poháněni obtížně vysvětlitelným nutkáním dobývat těžko dosažitelné mety, například vrcholky hor. Mezi takové patří i Dina Štěrbová, jedna z největších osobností světového horolezectví. Na svém kontě má ně...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...