Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Tisk

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský humor. Pan Žák nám prozradil více nejen o hře, ale také o jeho kariéře.

 


V dubnu vás čeká premiéra hry Kvartet, která diváky přenese do domova důchodců pro vysloužilé operní umělce. Můžete nám o této hře prozradit více?
Můžu vám prozradit jen to, že se jedná o dva muže a dvě ženy, kterým je přes 70 let. Každý má úplně jinou náturu. A víc nemá cenu prozrazovat.

Jaká je zde vaše role? Musel jste se na ni nějak speciálně připravovat? Jste v něčem podobný jako protagonista?
S postavou, kterou hraju, si podobný vůbec nejsem, protože nezpívám :-) Ale měli jsme skvělou paní profesorku, bývalou operní pěvkyni Jiřinu Markovou – Krystlíkovou, která nás učila „jako“ zpívat…

Viděl jste stejnojmenný film od Dustina Hoffmana? Pokud ano, byl vám v něčem inspirací?
Film jsem neviděl, ale myslím si, že spíš ta hra byla inspirací pro ten film...

V Kvartetu se kromě vás představí Rudolf Hrušínský, Veronika Freimanová a Jana Švandová. Jedná se o takovou komorní sestavu, jak vám to dohromady funguje? Jste rád, že to hrajete zrovna s nimi?
Hraje se mi s nimi výborně a můžu prozradit, že se známe pomalu tak dlouho, jako postavy v té hře… :-)

Zak 3

Hra pracuje s typickým britským humorem, máte jej rád? Co vás obecně dokáže spolehlivě rozesmát?
Britský humor miluju a absolutně rozesmát mě dokáže film „Na obchůzce“ a „Hurá do toho“.

Velmi chváleným představením je komedie Každý rok ve stejnou dobu, ve kterém excelujete s Veronikou Freimanovou. Jak vás tato hra baví? A jak vám to spolu šlape?
Kdyby nás hra nebavila, tak už ji dávno nehrajeme a šlape nám to spolu tak, že si mnozí diváci myslí, že jsme manželé...

Zak 2

Šéf divadla Bez zábradlí je Karel Heřmánek. Jak s ním vycházíte? Jaký je to člověk?
Karel Heřmánek, můj šéf, je poměrně dost vysoký, asi by mě přepral a proto s ním vycházím dobře :-)

K herectví jste se dostal náhodou, a to přes ochotníky. Nelitujete někdy, že jste se nestal nástrojařem?
Nástrojařem jsem se stal a dva roky jsem se tím dokonce i živil... V národním podniku PAL – Kbely. Ochotníkům veleobce Baráčníků tímto děkuji, že mě kdysi mezi sebe přijali.

Zak 4

Nejen naši čtenáři vás jistě znají z mnoha televizních seriálů, namátkou Doktoři z Počátků ,Synové a dcery Jakuba skláře, Vyprávěj, Ordinace v růžové zahradě. Co pro vás byla největší zkušenost? A za co jste tomu seriálovému hraní nejvíce vděčný?
Občas mě někdo pustí ve frontě před sebe, za to jsem seriálovému hraní velmi vděčný a už vůbec hrát v nekonečných seriálech je velká zkušenost :-)

Hrál jste také v polské reklamě na pivo Tiskie a tento národ si vás prý oblíbil. Jak si to vysvětlujete? Máte sám rád pivo?
Piji teď polské nealkoholické pivo ARGUS, alkohol mám zakázaný. V Polsku jsem byl, ale nikdo mě tam nepoznal. Kamarád mi říkal, že jsem jeden čas v reklamních blocích z TV neslezl… :-)

Zak 1

Na závěr poprosím o vzkaz pro čtenáře a přeji vám jen to nejlepší, hlavně zdraví!
Děkuji a přijďte se pobavit do Divadla Bez zábradlí sídlícího v Jungmannově ulici na představení KVARTET. Určitě se pobavíte! A prosím seniory, aby nic nebrali osobně :-) :-) 

Děkuji za rozhovor!

Zdroj foto: www.bezzabradli.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... italský klavírista Giuseppe Devastato - rozhovor

Ve čtvrtek 21.listopadu se v Domě U Kamenného zvonu koná listopadový koncert "Festival Brikcius"- VIOLONCELLO A KLAVÍR II. italského klavíristy Giuseppe Devastata, žijícího v Madridu, a českého violoncellisty Františka Brikcia. Oba interpreti uvedou druhý díl skladeb pro violoncello a klavír. Uslyšíte 5 Stucke im Volkston a Fantasiestucke od německého skladatele Rob...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Šárka Eliášová: Tak se prozpívávám a protancovávám...

sarka 200Pokud hodláte vyrazit do Londýna, je dost možné, že v parku nebo v klubu narazíte na skupinu The Shinings.


Literatura

Pozor na zákeřnou orchidej

vynalezci200Herbert G. Wells, autor známé Války světů, se věnoval i povídkové tvorbě. Čeští čtenáři tak v letošním roce mají možnost nastudovat víc než románovou tvorbu. A přesto, že je Wells vnímám jako zakladatel moderní science fiction, povídky jsou z r...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Jak se na internetu píše nejen o filmu

o filmu perexKdyž skončila doba výhradně tištěných médií s pisateli řekněme předem vybranými a do popředí se prodrala éra internetová, proměnil se i způsob psaní. Na internetových platformách – ať již písemných nebo audiovizuálních – se totiž může up...