Mise: mistrovství Norska v patchworku

Mise: mistrovství Norska v patchworku

Tisk

nazapadZ letošní Severské filmové zimy jsme vám představili film Heavy trip o víceméně úspěšné finské kapele, která nakonec putuje za svým snem. Jako druhý vybíráme norské drama, ve kterém otec a syn podnikají misi - dopravit se společně na norské mistrovství v patchworku a uctít tak památku na jejich manželku a matku. A na to, že jsou to dva muži, jde jim to společně hůř než na bláznivé horské dráze.

 

Kasper je sice učitel hudebky, ale to mu nebrání žít celkem nespoutaný život plný alkoholu. Pozdní příchody se mu ale nakonec vymstí. Podle starého pořekadla, že všechno zlé je k něčemu dobré, se díky volnému času může věnovat otci Georgovi, který není schopný se sám postavit k samostatnému životu bez své milované manželky.

A tak se pánové rozhodnou, že odcestují na ostrov Ona, kam Irene ještě stihla zaslat svou patchworkovou deku a alespoň symbolicky se tak mistrovství zúčastní. Kasper vyjíždí jako pravý motorkář v kožené bundě, Georg podle svého zvyku v dámských šatech.

Dámské oblečení na muži přináší po cestě spoustu zajímavých chvilek, ale ukazuje se, že jsou lidé poměrně dost tolerantní. Včetně Kari (Anne Krigsvoll, kterou jste mohli v rámci festivalu vidět například ve filmu Ženy v příliš velkých pánských košilích), která kdysi byla Georgovou přítelkyní a po cestě naše duo zachraňuje střechou nad hlavou.

Během putování se k našim dvěma gentlemanům přidává ještě mladičká Vilde, kterou Kasper zachraňuje po velmi neuváženém rozhodnutí jejich kamarádek. Film nám představuje lásku v různých podobách - tu, která musí překonat různé překážky i tu, která se teprve rodí.

nazapad2

Na západ je roadmovie spojující pravou severskou filmovou náladu - drama, absurdní situace, které vás rozesmějí a momenty romantiky, které vás totálně rozněžní. Milý a dojemný snímek o životě, ztrátě a lásce – píšou organizátoři festivalu a já musím stoprocentně souhlasit.

Program festivalu: http://www.sfklub.cz
 
Na západ/Rett vest
drama, komedie
Norsko, 2017, 83 min
Režie: Henrik Martin Dahlsbakken
Scénář: Henrik Martin Dahlsbakken
Hrají: Iben Akerlie, Benjamin Helstad, Henrik Mestad, Bente Børsum, Marte Germaine Christensen, Ine F. Jansen, Ingar Helge Gimle, Bjørn Myrene, Inga Ibsdotter Lilleaas, Tuva Børgedotter Larsen, Anne Krigsvoll, Reidar Sørensen, Trine Wiggen, Per Schaanning, Birgitte Victoria Svendsen, Philip Dahlsbakken, Eva Petershagen Åsbø
Hodnocení: 95 %
Foto: http://www.sfklub.cz/na-zapad


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sebastiána I., královna Zlínského Majálesu : „Snad jsem pořád stejně super jako dřív!“

sebastiana 200Zlínský Majáles se kvapem blíží a my vám přinášíme rozhovor s loňskou královnou Majálesu Sebastiánou Hájkovou, která letošní klání organizuje. Co musíte udělat, abyste se stali králem či královnou Majálesu a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

La Grande Bellezza

grande200Pri sledovaní filmu som sa stále vracala k novšiemu Sorrentinovmu filmu Mladosť, ktorý som videla ešte pred Veľkou nádherou. Nedalo mi to, navzájom ich neporovnávať a nehľadať medzi nimi paralely. Zatiaľ čo Mladosť na mňa pôsobila viac európsky (niel...


Literatura

Kuchařka Markéty Hrubešové pro vytížené ženy

kucharka tak varim jaPopulární herečka je dobře známá svou vášní k vaření. Zúčastnila se i pořadu VIP Prostřeno. Zároveň v roce 2011 vydala kuchařku pod názvem Tak vařím já, kde prezentuje své recepty. Kuchařka je urč...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

bajkeri 200Letní komedie Bajkeři vstupuje v těchto dnech do našich kin a slibuje slušnou porci zábavy i romantiky. Ale jak už tomu u podobných filmů bývá, jen pro určitou sortu lidí.

...