Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

Tisk

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, producenta a spisovatele Wernera Herzoga, Jeskyně zapomenutých snů, který natočil v roce 2010. Tento film byl také ve formátu 3D promítán v kinech.


Werner Herzog (*1942) se ve svých dokumentárních filmech s oblibou vydává na odlehlá a bohem i lidmi zapomenutá místa v tropických džunglích, vysokých horách, afrických pustinách, na pláních Tibetu či sibiřské tajgy. Tentokrát se však vypravil proti proudu času, do doby před 20 000 let, za výtvarnými projevy pravěkého člověka do jeskyně Chauvet v údolí řeky Ardeche v jižní Francii.

Hlavní roli dokumentu hraje málo známá jeskyně Chauvet (dlouhá 400 m), kterou na Vánoce 1994 objevil speleolog Jean-Marie Chauvet se svými kolegy a jež ukrývá unikátní soubor pravěkých maleb z doby před 32 000 lety, které se dochovaly naprosto neporušené díky tomu, že vchod do jeskyně byl uzavřen závalem již před 20 000 lety.

Herzogův štáb dostal povolení od francouzských úřadů natáčet v jeskyni, do níž má přístup jen hrstka vyvolených odborníků a je uzavřena těžkými ocelovými trezorovými dveřmi. Filmaři jsou uchváceni stalagmity, nálezy velkého množství medvědích lebek, ale především vyobrazeními pravěké zvířeny. Paleolitičtí lidé na stěny jeskyně namalovali medvědy, lvy, koně, srstnaté nosorožce, mamuty, pumy i hyeny. K zachycení jejich pohybu již tehdy používali „rozfázování“. Díky rozfázovaným scénám, podobně jako se pracuje v animovaném filmu, vyprávějí tyto malby dramatické příběhy zápasů, páření, lovu.

jeskyne zapomenutych snu herzog artcam

Průvodce jeskyní i dokumentem, Werner Herzog, se zamýšlí nad lidmi a bytostmi, kteří jeskyni obývali jako první, nad počátkem umění a těmi, jejichž životy jsou s jeskyní spjaty dnes – vědci (archeology, paleontology, kteří např. předvedou vrh věrnou replikou pravěkého oštěpu či zahrají na kostěnou flétnu) i různými podivíny fatálně přitahovanými kouzlem jeskyně Chauvet. Epilog filmu pak tvoří morálně-ekologické poselství.

Pokud by vás Herzogovy komentáře a rozhovory nudily, stačí film přetočit a dát se nechat unést krásou paleotické „obrazárny.“ K mystickému zážitku přispívá i hudba Ernsta Reijsegera.

Jeskyně zapomenutých snů/ Cave of Forgotten Dreams
Kanada, USA, Francie, Německo, Velká Británie / 2010 / 86 min
Režie: Werner Herzog
Scénář: Werner Herzog
Námět: Judith Thurman
Kamera: Peter Zeitlinger
Hudba: Ernst Reijseger
Žánr: dokument
Vydavatel: Artcam a Levné knihy
Zvuk: anglicky Dolby Digital 2.0
Titulky: české
Obrazový formát: 16:9 (1,85:1) PAL
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: artcam.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Valentová: „Bojím se asi tak desetkrát denně“

monika valentova 200Monika Valentová vloni vydala tři knihy pro děti. Zdá se, že snad zanevřela na dospělé čtenáře. Po skvělých sbírkách povídek Hafni! a jiné povídky, Mrkev pro vězně a Nelidské zdroje, které napsala pod dívčím jménem Petrlová, si teď...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriál...


Literatura

Bouřlivé ticho po pobřežní cestě

Bourlive ticho perexPo tisícikilometrové Jihozápadní pobřežní cestě se manželé Raynor a Moth snaží vrátit k normálnímu životu a zase žít mezi čtyřmi zdmi. Jenže to pro ně není vůbec jednoduché. Raynor bojuje se strachem z lidí i z budoucnosti a Mot...

Divadlo

Zdenek Merta a jeho hosté si zahrají u klavíru v Městském divadle Brno

merta200Kdo zná Zdenka Mertu více než jen jako výtečného klavíristu z divadelních a koncertních sálů, ví, že je tento muž výborným a vtipným společníkem, šarmantním svůdcem nečekaných myšlenek a také pozoruhodným vypravěčem s uměním naslouchat jiným. Na hudbu po...

Film

Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

hotel transylvanieMotto: „Jedním z nejtěžších úkolů pro rodiče je nechat děti žít vlastním životem. Nemůžete je navždy ochraňovat před světem, musíte zkrátka věřit, že se o sebe dokáží postarat. Ukazuje se, že dokonce i Drákula se domnívá, že ...